България постигна най-ниски резултати по индекса за възприемане на корупцията

Pan.bg 05 мар 2021 | 20:53 views (427) commentaries(0)
img
Превод ПАН.БГ
Членът на комисията по външни отношения на Сената на САЩ Джим Риш (R-Айдахо) и председателят Боб Менендес (D-NJ) издадоха следното изявление относно отношенията между САЩ и България, когато страната започва официалния период на предизборната кампания за парламентарни избори:

„Съединените щати и България имат стабилни и нарастващи отношения, които, подобно на алианса на НАТО като цяло, са най-силни, когато почиват на споделени демократични ценности. Бихме искали да видим, че тази връзка продължава да се развива, особено по отношение на споделените цели в областта на сигурността и енергетиката, но постоянната корупция, намаляването на медийната свобода, политизирането на съдебната система и други заплахи за върховенството на закона създават сериозни предизвикателства пред двустранните отношения между САЩ и България. .

„България постигна най-ниски резултати в Европейския съюз както по индекса за възприемане на корупцията на Transparency International за 2019 г., така и по световния индекс за свобода на пресата на„ Репортери без граници “ Тази класация подчертава широтата на предизвикателствата, пред които е изправена България. Българското правителство и съдебна система трябва да работят за поддържане на върховенството на закона за всички, а не само за някои, а медиите трябва да имат свободата да съобщават истината, без да се сблъскват с тормоз, насилие или наказание.

„В продължение на почти осем месеца, в непрекъсната поредица от протести, хората в България призоваха за прекратяване на корупцията и зачитането на върховенството на закона и демократичните ценности. С наближаването на парламентарните избори през април е наложително правителството на България да защитава тези ценности. И в духа на дългогодишните ни отношения, САЩ трябва да подкрепят тези призиви и да подпомогнат България в борбата с корупцията, възстановяването на независима медия и насърчаването на върховенството на закона. Стъпките, които България предприема за решаването на тези проблеми, ще служат само за допълнително укрепване на нашите отношения. "


източник www.foreign.senate.gov

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwi269H655nvAhWkz4UKHWUoDcoQFjACegQIBRAD&url=https%3A%2F%2Fwww.foreign.senate.gov%2Fpress%2Franking%2Frelease%2Fjoint-statement-from-ranking-member-risch-and-chairman-menendez-on-us-bulgaria-bilateral-relationship&usg=AOvVaw2fLafssMuO5W6zTWkMih_0
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка