wPolityce: Варшава обеща да даде „адекватен отговор“ на задържането на полски самолет в Санкт Петербург

Pan.bg 03 юни 2021 | 13:48 views (902) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: /Поглед.инфо/

Задържането на бившия ръководител на организацията „Отворена Русия“ в самолет по маршрута от Санкт Петербург до Варшава е нечувано, каза съветникът на полския президент Павел Муха. В интервю за Polskie Radio обаче той обръща внимание на факта, че Полша разглежда този инцидент в контекста на неотдавнашни действия на Русия и обещава да разработи подходящ и адекватен отговор в рамките на международното право.

В понеделник вечерта Андрей Пивоваров, бившият директор на организацията „Отворена Русия *”, свързана с Михаил Ходорковски, бе арестуван на летището в Санкт Петербург. Той е задържан, когато вече е бил в самолета на полската авиокомпания LOT. Лашината вече е рулирала до пистата и е трябвало да лети от Санкт Петербург до Варшава, съобщава Polskie Radio.

"Много коментатори обръщат внимание на факта, че това е демонстрация на сила, тъй като пътникът е преминал през обичайната процедура за чекиране, така че арестът му и по-нататъшните действия, след като самолетът е започнал да рулира им се струват изключително ирационални", каза съветникът на полският президент Павел Муха.

„Това е нечуван случай, но ние също го разглеждаме в контекста на неотдавнашни действия на Русия“, подчертава служителят в кабинета на президента на Полша.

В интервю той казва, че по този въпрос, наред с други, ще се занимава и Администрацията на гражданската авиация. Тя ще анализира данните, предоставени от авиокомпанията, а след това полското министерство на външните работи ще ги анализира от правна гледна точка, в сътрудничество с Бюрото за международна политика и Бюрото за национална сигурност. „Ще реагираме по нужния начин и адекватно в рамките на международното право“, предупреждава той.

Освен това Павел Муха отбеляза, че се радва на предстоящата среща между Джо Байдън и Владимир Путин: „Добре е, че тя ще се състои... Беседата – това винаги е импулс към това да се построят нещата по-добре, отколкото са били, да се обяснят определени неща, много ясно да се заяви вашата правота по определени въпроси. "

„Трябва ясно да се каже, че по отношение на сигурността и евроатлантическата политика САЩ са нашият близък партньор (...) и ние трябва да се погрижим за нашите полски интереси. И ние се грижим за тях “, обяснява той.

Той също така обърна внимание на развитието на сътрудничеството в рамките на НАТО. „Турция и
Румъния са много важни партньори на НАТО. Точно тази област на сигурност, в която участва президентът Анджей Дуда, е един от нашите приоритети. По време на срещата на върха на НАТО трябва да се определят перспективите до 2030 г. “, обобщава Павел Муха в интервю за Polskie Radio.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка