Министър Ангелов да почерпи Николай Цонев (пълният текст)

Pan.bg 30 ное 2012 | 18:07 views (3969) commentaries(2)
img Предизборно ГЕРБ се сети за редниците

www.pressadaily.bg

Иде декември, хубав месец. Поводи да седне човек на чашка - бол. Нека и военният министър Аню Ангелов да намери време и да почерпи депутата от ГЕРБ Владимир Тошев, който забелязал, че войниците нямат право на пенсия, което пък хич не е добре. И в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване в последния момент наваксаха пропуска. Но въпросът не опира до невинно недоглеждане. Защото досега машината ГЕРБ в парламента гласуваше безропотно рестриктивни закони на кабинета, включително и за войската. Но предстоят избори и Тошев се сети, че армията е електорат.

Не е зле Аню Ангелов да почерпи и предшественика си Николай Цонев, чиято партия „Нова алтернатива“ даде военния закон на комисията по дискриминация именно заради редниците. Явно това стресна управляващите. Така Цонев, без да иска, им направи услуга, подсказа им за грешката. А той, както и Тошев, също е бивш офицер и едно питие едва ли ще го затрудни.

Да забраниш на хората от една професия да се пенсионират, както и да го погледнеш, си е ограничаване на трудови и човешки права, за което в ЕС не потупват по рамото. Това се отнася и за войнишката професия. Абсурд е такива ограничения да се въвеждат и за нея. Преди време бойците от два полка в Македония излязоха на стачка именно заради това. Учудващо е, че сегашният военен министър въобще не даваше да се издума за правото на редниците на заслужен отдих. И се дразнеше, ако някой повдигне този въпрос.

Със завиден инат пък ГЕРБ не искаше да разбере смисъла на войнишкия труд. Да осъзнае защо редник Петров трамбова по плаца. Каква е перспективата за униформения без нито една нашивка на пагона. А тя е да отиде на две-три мисии навън. Да събере левчета за прилична квартира и след около 10 г. служба да си бие камшика. Както казваше един о.з. генерал, на наемния войник у нас му се полага само да умре.

ГЕРБ претендира да е модерна партия, а така и не разбра житейската философия на мераклиите за наемни войници. Боецът влиза в казармата, за да нахрани себе си и семейството. Това е водещият мотив. А да брани роден край и Отечество, думи, с които преди надъхваха
соцармията. Така е в целия свят и ние не сме изключение. Това е професия като всички останали, но с особено назначение. Боецът не създава материални блага и принадена стойност. На редника се плаща, за да тренира и да е готов да убие този, който нападне държавата му. Той не е и мисионер, който проповядва любов между хората. В противен случай в армията щяха да раздават библии, а не автомати. Професията му е тежка, отговорна. И е политическо самоубийство да я лишаваш от достойни старини. След четири години късогледство ГЕРБ най-сетне прозря за очевидното.

в. Преса, печатно издание, брой от 326 от 30 ноември 2012

Евгени ГЕНОВ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Officer 30 ное 2012, 18:24
   
  0
   
  0

  Този Тошев - несъстоялият се кмет на Видин е от същата Анюва свита и колега от аpтилеpийското училище. Веpоятно Аню Ньойски го е вкаpал в листите на ГЕPБ. Това, че Аню е пълен въздух под налягане и псевдоекспеpт, вече е ясно на всички. Но наближават избоpи, пак ще се pедят листи и дpугаpите от ГЕPБ започват да се пpецакват взаимно...

 2. #2
  Claim a Lunch now before 04 дек 2012, 03:41
   
  0
   
  0

  Евгени, много си зле завалийката...

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка