Бойко Борисов ще открие новата летищна контролна кула на летище София

Pan.bg 03 дек 2012 | 12:44 views (3610) commentaries(0)
img Министерство на транспорта

Министър-председателят на Република България Бойко Борисов и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще открият новата летищна контролна кула на ДП „Ръководство на въздушното движение” на летище София.

Събитието ще се проведе на 5 декември (сряда) 2012 г. от 18:00 часа пред сградата на новата контролна кула на летище София, при Терминал 2.
От съображения за сигурност, по време на откриването на 5 декември няма да имате достъп до оперативната зала на новата летищна контролна кула, а само пред съоръжението, където ще бъде церемонията по откриването.
На 4 декември 2012 г. (вторник) от 10:00 до 16:00 часа ще бъде дадена възможност на всички желаещи да направят снимки на/от оперативната зала.

Моля желаещите да направят снимки на 4 декември, както и тези които ще присъстват на официалното откриване на 5 декември да направят своите заявки до 17:00 часа на 3 декември 2012 г. (понеделник) на имейл: kvardev@mtitc.government.bg.
С оглед на това, че ДП РВД е стратегически обект от национално значение е необходимо към заявките задължително да посочите медия, три имена, ЕГН и/или номер на лична карта на лицата, които ще посетят новата ЛКК на 4 декември 2012 г., както и телефон за обратна връзка.
image

***

Преди да стартира проектът на ДП „Ръководство въздушно движение” за нова летищна контролна кула, е направен анализ, че съществуващата кула на летище София е с изчерпан ресурс в дългосрочен план, тъй като е надграждана и реконструирана няколкократно, което прави по-нататъшното й развитие и използване финансово и технологично необосновано. Взето е решение за изграждане на ново високотехнологично съоръжение, което да осигури безопасното и ефективно управление на полетите на летище София през следващите 40 години. Необходимостта от изграждането на новата летищна контролна кула е свързана от друга страна и с реконструкцията и разширението на летище София с нова писта за излитане и кацане (ПИК) и нов пътнически терминал и се явява естествено продължение на развитието на летищния комплекс. Най-големите ползи за ДП РВД от новото съоръжение са повишаване на качеството, безопасността и ефективността на аеронавигационното обслужване в зоната на летище София и района.

image

Проектът „Изграждане на нова Летищна контролна кула – София с прилежащата инфраструктура
към нея" е финансиран изцяло със средства на ДП РВД. Той стартира с решение на Управителния съвет на ДП РВД на 16 юни 2006 г. На 19 август 2011 г. е подписан договор с „Главболгарстрой“ АД за изпълнение на работно проектиране и строителство на обекта на стойност 14 813 030 лева с ДДС. На 27 ноември 2012 г. е подписан Протокол обр.16 от Държавна приемателна комисия. На 29 ноември 2012 г. е издадено Разрешение за ползване на обекта.

Веднага след въвеждането на новата летищна контролна кула на летище София в реална експлоатация предстои да бъде внедрена Система за управление и контрол на наземното движение (Advanced-Surface Movement Guidance and Control System, A-SMGCS) с функции за управление и контрол на въздухоплавателните средства по маневрената площ на летището. По този начин ще бъде осигурен безопасен и експедитивен поток на въздушното движение при всякакви метеорологични условия на летище София. До края на месец февруари 2013 г. на новата летищна контролна кула ще бъде инсталирана и една от „сондите”, предназначени за събиране на информация за електромагнитната обстановка, съвместен проект на ДП РВД и Технически университет (ТУ) – София.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка