Сянката на двуглавия орел или какво цели Албания на Балканите?

Pan.bg 10 дек 2012 | 08:11 views (3770) commentaries(0)
img Сянката на двуглавия орел

100 години след независимостта на Албания нейната национална идея е във възход, а албанците ще имат решаващо място в очертаващите се политически игри на Балканите

www.temadaily.bg

На 28 ноември 2012 г. се навършиха 100 години от провъзгласяването на Албания за независима държава на Балканите - в момент, когато албанската общност на Балканите е във възход. В Тирана, Прищина и Скопие се проведоха многохилядни митинги, на които присъстваха най-високо поставените персони: албанският премиер Сали Бериша и косовският му колега Хашим Тачи, президентите на двете държави – Буяр Нишани и Атифете Яхяга, редица интелектуалци, общественици и граждани от всички балкански страни с албанско население.

100 години след Балканската война, по време на която е обявена независимостта на страната, „албанската идея” в региона преживява политически ренесанс. Днес в тази част на Европа има две албански държави – Албания и Косово, граничещи с райони с мeстно албанско население. Става въпрос за Северозападна Македония, Източна Черна гора и Прешевската долина в Южна Сърбия, разположена близо до границата с Косово.

Албанската национална идея е извървяла дълъг път. Още през 1878 г. интелектуалци създават Призренската лига, която дава заявка за единна албанска държава на Балканите. Организацията съществува до Първата световна война и се бори Косово да не бъде присъединено към Сърбия, а Шкодренският вилает да не се озове в Черна гора. Формацията търси реформи по отношение на албанците в рамките на Османската империя, като иска създаване на т.нар. Албански вилает, покриващ етническите граници на общността на Балканите.

Само че нито историческият шанс, нито интересите на Великите сили позволяват реализацията на тази идея. Сто години след Балканската война сянката на двуглавия орел – символа на Албания, вече променя сериозно регионалната архитектура на сигурността. Оказва се, че албанците (които на своя език се наричат шкиптъри ‘орли’) са търпеливи и умеят да чакат. Но не вечно.

В дните около 100-годишнината от обявяването на независимостта в цяла Македония се развя червено-черното знаме на Албания. Призив в тази насока бе даден от Буяр Османи – говорител на участващата в македонското правителство партия Демократичен съюз за интеграция (ДСИ). Реакциите на медиите в Скопие, логично, бяха
остри. „В знак на взаимното уважение всички граждани на Македония трябва да са част от радостта на албанците и да не се поставя въпросът дали е законно или не да се развява албанското знаме. Подобно питане албанците могат да сметнат за провокация“, заяви Османи.

Думите на политика дойдоха само няколко дни след като в Кичевско бе издигнато шестметрово албанско знаме на пилон, висок 30 метра. Друг знаков за македонските албанци и ДСИ лидер – Али Ахмети, постанови, че издигането на флага в Кичевско е в съгласие със закона и не нарушава чувствата на другите етнически общности. Според македонски анализатори обаче изказванията и ритуалните издигания на знамената са чиста проба провокация на ДСИ преди местните избори в Македония. Отново в края на ноември при посещение в Тирана колата на македонския премиер Никола Груевски бе замервана с яйца и пластмасови бутилки. Полицията в Тирана така е не успя да открие виновниците за омаскаряващото нападение.

Със съкращения, пълният текст тук:

http://www.temadaily.bg/publication/6046-%D0%A1%D1%8F%D0%BD%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B2%D1%83%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BB-/

Николай КРЪСТЕВ, БНР
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка