Оставаме с около 150 човека в Афганистан след 2014 г.

Pan.bg 10 дек 2012 | 11:01 views (3059) commentaries(0)
img Америка подчерта високата си оценка за няколко направления - на първо място беше посочено участието на България като надежден съюзник както на НАТО, така и на САЩ. На второ място беше подчертана високата оценка за дейността на нашия контингент в операцията в Афганистан. И на трето място - доброто взаимодействие между правоохранителните органи и службите, които работят в интерес на националната сигурност.
Това обясни в студиото на „Панорама" министърът на отбраната Аню Ангелов, който бе част от делегацията, посетила САЩ през седмицата.
Оставаме в Кандахар до края на 2014. След това ще останат 100-150 души, които ще участват в новата операция за структуриране на афганистанските сили за сигурност, коментира Ангелов.
САЩ не поиска от България мисията ни Афганистан да продължи и след 2014 г., заяви пред БНТ министърът на отбраната Аню Ангелов. Числеността на българския военен и контингент също няма да бъде увеличавана.
Премиерът Бойко Борисов уверил, че ще останем в Кандахар до края на 2014, след което състав до 150 военнослужещи ще продължи в съветническите екипи да оказва помощ в новата операция на НАТО, обясни Ангелов.
Той бе категоричен, че САЩ не са искали помощ за евентуална операция в Сирия. Единственото, което поиска Обама, е да бъде информиран за разследването на терористичния акт в Сарафово. Той иска да знае повече кой е поръчителят, а не кой е извършителят, обясни военният министър.
От българска страна е била поискана помощ за модернизацията на армията ни. Поискахме помощта на САЩ по отношение на усъвършенстването и подготовката на българските въоръжени сили. Ние се нуждаем от тази помощ, която е значителна, подчерта Аню Ангелов.
Той каза още, че на срещите в САЩ е била изразена високата оценка за България като надежден съюзник.
Президентът Барак Обама оцени високо дейността на контингента ни в Афганистан и взаимодействието между българските и американските служби за сигурност, посочи Ангелов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка