Гърция се огради с 11-километрова стена от Турция

Pan.bg 17 дек 2012 | 10:17 views (2875) commentaries(0)
img Съоръжението е високо 4 метра, целта му е да спре наплива на нелегални имигранти

Гърция завърши строителството на защитна стена с дължина почти 11 километра на границата с Турция, за да пресече част от нелегалния трафик на имигранти. Изграждането на съоръжението започна на 5 май и струва 3,16 милиона евро, съобщава руската информационна агенция Новости. Стената е висока 4 метра, започва при село Кастанес на река Арда и завършва на Марица, като затваря най-достъпния досега за преминаване участък от 200-километровата граница с Турция. Тя е оборудвана с десетки видеокамери и сензорни датчици. Стената е изградена от почти 370 хиляди метра бодлива тел.

Атина засили през тази година охраната по турската граница, през която по-рано от Турция в страната проникваше основната част от нелегалните преселници. Благодарение на приетите мерки сега количеството им е намаляло до 1,4 хиляди души годишно. Заради стената и засилената охрана основния поток ще се падне на влизащите през островите в Северна .

Малка част от заловените се депортират в техните родни страни, по-голяма остава в Гърция или заминава за по-богатите страни от Европейския съюз. Всяка година около 130 хиляди души, основно от Азия и Африка, но и от съседните балкански страни влизат незаконно в Гърция, най-вече от територията на Турция. В републиката има около 1,5 милиона нелегални преселници, които са заети в сивия сектор на икономиката, занимават се с просия или криминална дейност.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка