Да се регламентира, че директорът на Служба „Военна информация” е най-старшият военен разузнавач

Pan.bg 17 дек 2012 | 11:16 views (3120) commentaries(0)
img Спирдон Спирдонов, otbrana.com

Необходим е Закон за Агенцията за военното разузнаване. И той да бъде само за служба „Военна информация”. Това заяви доскорошният директор на службата генерал-майор от резерва Пламен Студенков. Той участва в кръглата маса „Състояние, проблеми и законодателна регламентация на сектор „Сигурност”, която се проведе в Пловдив. Организатори бяха Националният съвет на БСП, Алианс за сигурна България, СОСЗР, НАМО и Национална асоциация „Сигурност”.

Според генерала в закона трябва категорично да се посочи, че служба „Военна информация” извършва не само стратегическо, но и опративно и тактическо разузнаване. Това е практика, свързана, включително и с участието на нейните служители в мисии зад граница. Изрично трябва да бъде регламентирано, че директорът на службата е директор и на военното разузнаване, т.е. най-старшия военен разузнавач във Въоръжените сили, смята генерал Студенков. Относно текстовете за ръководството на военното разузнаване, той изрази несъгласие с предимството, което се дава на цивилните служители пред военните. Още повече, че 80 на сто от състава на службата са военнослужещи. Като че ли трябва да се пенсионираш, за да имаш по-голям шанс да оглавиш служба „Военна информация”, отбеляза генерал Студенков.

Бившият шеф на външнополитическото ни разузнаване – НРС, генерал-лейтенант от резерва Кирчо Киров постави няколко въпроса. Знае ли държавното ръководство от какво разузнаване се нуждае България, попита той. Лично той няма положителен отговор. Склонен е обаче да се съгласи, че със закона за Държавната агенция „Разузнаване” (ДАР) не се прави реформа в разузнаването, а се узаконява статуквото. И третият, дискутиран отдавна въпрос. Генерал Киров смята, че на базата на двете разузнавания – НРС и служба „Военна информация” може да се създаде ново интегрирано разузнавателно ведомство.

Защо няколко месеца преди парламентарните избори се предприема такава мащабна реформа на сектора „Сигурност”, акцентира още в началото на дискусията Младен Червеняков. Той определи като провал реформата в съдебната система. И прогнозира на какъв принцип ще бъде избран новият главен прокурор „Те се събраха и аз реших”. Генерал-лейтенант от запаса Чавдар Червенков препоръча към Министерския съвет да се създаде дирекция за координация на службите за сигурност. Нейният директор да бъде секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Има организиран чадър над дистрибуторите на контрабандни стоки. Ангажиментът е осигуряване на средства, с които днешните управляващи да купуват гласове по
време на предстоящите парламентарни избори. Това твърди бившият министър на вътрешните работи народният представител Румен Петков. Той отбеляза, че за първи път контрабандата удря държавността. Контрабандният дял на тютюневи изделия вече наближава 50% и това без участието на МВР и Агенция Митници няма как да става. Никой държавник не си е позволявал това досега, заяви Петков.

Изводът на участниците в кръглата маса е, че политиката за национална сигурност на управляващите е крайно неефективна, каза Ангел Найденов. ПГ на Коалиция за България, посочи той, ще подкрепи на първо четене законопроектите за Държавна агенция „Разузнаване” и за военното разузнаване. БСП има резерви към основния закон от този пакет, който е за управление на системата за защита на националната сигурност. Категорично няма да гласува на първо четете за законопроекта за НСО.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка