Харалан Александров: Кризата извади на светло добри герои, важно е да пренесем примера им във властта

Pan.bg 03 яну 2013 | 13:57 views (2485) commentaries(0)
img Мила Гeшакова, в.24 часа

Със социалния антрополог ХАРАЛАН АЛЕКСАНДРОВ разговаря Мила Гешакова

- Живи и здрави е едно от най-масовите пожелания около Коледа и Нова година. Не отразява ли то съдбата на българите като вечно оцеляващ на ръба на мизерията народ?

- Определено това е минималистично пожелание, но в момента то е изключително адекватно, макар и тафтологично. Адекватно, защото на фона на всеобщото пропадане изглежда неразумно да пожелаеш нещо повече от това да си жив и здрав. Тафтологично, защото при това качество на здравни грижи, ако не си здрав, скоро няма и да си жив.

- Какво разбрахме за себе си като общество от реакцията на хората на земетресението в Перник, на наводнението в с. Бисер, на пожара на Витоша?

- Разбрахме колко сме неподготвени и уязвими в резултат на десетилетия занемаряване, разрушаване и плячкосване на материалната и социална инфраструктура, която трябва да компенсира щетите при бедствия. Омразата към социалното, на която се отдадохме с такава стръв в годините на прехода, дава своите плодове. Разбрахме, че живеем като първобитни хора, оставени на милостта на природата.

Разбрахме и друго - че живеем в режим на перманентно бедствие. Отсъствието на социалните системи за подкрепа в комбинация със задълбочаваща се бедност прави живота крайно несигурен и непредсказуем. Усещането, че всичко наоколо се разпада, постоянното очакване да те споходи нещо лошо започна да се превръща в начин на живот.

- Изненадват ли ви зачестяващите прояви на солидарност с изпаднали в беда хора и събиране на помощи за тях?

- Напротив, те са закономерни, защото солидарността в нашето общество се мобилизира тъкмо при бедствени обстоятелства. Нашата върховна ценност не е развитието, а оцеляването и затова трудно понасяме успеха на другите, но пък сме милосърдни към най-изпадналите и страдащите. Затова при криза ставаме по-добри и загрижени, отколкото в периоди на просперитет. В момента се активизират предмодерни механизми за солидарност в семейството и приятелския кръг, мобилизират се ресурсите на социалните мрежи и хората преоткриват радостта от това да си помагат и да се подкрепят, наместо да се съревновават и да си завиждат. От гледна точка на социалната организация това е регрес към архаични стратегии за справяне, но от етична гледна точка е оздравителен процес. Може би е необходимо да се върнем към първичните отношения,
които са фундаментът на социалното свързване, за да започнем да изграждаме - в случай че оцелеем - по-здрави и жизнени общности.

- Очевидно имаме дивидент от кризата - тя предизвика глад за добри герои и те се появиха, нали?

- Така е. Има отчаян глад за добри герои, за жестове на почтеност и солидарност, на безкористна подкрепа и саможертва. Криминалните герои на прехода постепенно биват забравени, обществото плахо се опитва да разпознае и възстанови здравите си, жизнени рефлекси, да си върне загубената етика и самоуважение, да се отърси от онзи алчен, див и примитивен егоизъм, който ни докара до тази разруха. И това е добро начало, макар и доста закъсняло.

- Може ли такава солидарност да роди някаква нова форма на социално съдружие у нас? И обединена около каква кауза?

- Мисля, че да. Хората започват да си дават сметка, че вертикалните отношения в йерархиите на властта са безнадеждно корумпирани и организирани около злоупотреба. Все повече българи спират да очакват спасение от горе, от провалените институции на държавата и карикатурните политици, и започват да се вглеждат в хората около себе си. Това е едновременно тъжно и обнадеждаващо. Тъжно е, защото, изглежда, вече не вярваме, че е възможно да има загрижен авторитет, добронамерена и компетентна власт. Обнадеждаващо, защото освобождава енергия за експериментиране с нови форми на социално свързване. През целия свят преминава вълна на разочарование от установената социална и икономическа система, която наместо обещаното благополучие доведе до обедняване, нарастваща несигурност и неравенства. В България тази вълна се изразява в дълбоко недоверие в социалните институции и политическото лидерство - и нищо чудно, че не минава и седмица без скандал заради нечия злоупотреба с власт. Неслучайно спонтанните граждански движения се пазят от това да поставят свои представители във формално овластени роли, защото това автоматично ще ги дискредитира. Единственият тип отношения, от които хората не са разочаровани, са хоризонталните връзки, които не са организирани около власт, а около солидарност и подкрепа. В този смисъл новите форми на съдружие могат да се разглеждат като отворени мрежи с висок социален капитал, тоест достатъчно взаимно доверие, което да позволи реципрочен обмен. Този обмен на идеи и ресурси, а все повече и на стоки и услуги, не се регулира на изцяло пазарния принцип на взаимен интерес, а по-скоро на принципа на загриженост за човешките потребности. В този смисъл обменът е реципрочен, но не задължително симетричен - тези, които се справят по-добре, допринасят за общността повече, движени от етични съображения, без да очакват в замяна почести и власт.

- Какви хора се включват в тези общности?

- Различни. Едната категория са, разбира се, хора, които трудно се адаптират в "нормалното" общество и търсят да се приютят в някаква комуна, която им осигурява базисните потребности, без да ги унижава като държавната система за социално подпомагане. По-интересни са хората от втората категория, които напротив, се справят успешно в икономическата джунгла, но не вярват в този социален порядък, осъзнали са колко е несправедлив и неустойчив и активно търсят алтернатива. Трета голяма група са хора, вдъхновени от екологични идеи, които бягат от мръсните и зли градове и създават екоселища в чисти и красиви места, каквито поне не липсват в България. Стремежът е да бъдат максимално независими и самодостатъчни, да се изтръгнат от хватката на монополите и техните политически покровители, които обезкървяват нашето общество. Предстои да видим дали тези проекти ще бъдат усешни, или ще се окажат утопии. Ако проработят, тоест, ако се окаже възможно българи да изградят хармонични и жизнени общности, основани на етични хоризонтални отношения, това ще даде надежда за изграждане на етични вертикални отношения на власт и авторитет, което е голямото, за сега непосилно предизвикателство пред нашата нация.

- Около скока на Баумгартнер от ръба на Космоса се появи името на българин, пренебрегнат от славата на австриеца, който обаче му "откраднал" идеята и изчисленията за този скок. Македонският вестник "Дневник" пък "откри", че дядото на Феликс бил македонец и написа "Феликс, се гордееме со тебе, сине"! Защо все се присламчваме към успех, а по-рядко сами сме негови автори?

- Македонските прояви на национална грандомания са трогателни и трябва да се отнасяме към тях терапевтично, с разбиране и търпение. Българският случай е пример за обичайната стратегия на малки и маргинални общности да се приобщават към успеха. Наистина, изчисленията са важни, но истинската смелост е да скочиш. Но пък, за да можеш да скочиш, трябва да можеш да се издигнеш достатъчно високо. За това е необходима технология. Изводът е, че за да постигнеш нещо наистина забележително, трябва да живееш в общество, което разполага с ресурси и организация.

В България живеят не само вулгарни простаци, но и достатъчно интелигентни, образовани и талантливи хора. Но докато простаците се реализират прекрасно в една деиндустриализирана и лумпенизирана среда, креативните българи не могат да осъществят идеите си просто поради липсата на икономическа, технологична и научна инфраструктура и са принудени да го правят в чужбина.

- Краят на света бе една световна истерия с очакван хепиенд. В други кътчета по света му повярваха, ние останахме невъзмутими. Защо?

- Краят на света е проблем за благоденстващите общества, не за бедстващите. Всъщност при нас той вече се е състоял - ние ефективно разрушихме социалния си свят и сега се опитваме да го изградим наново. Дано успеем.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка