Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/STRR.JPG" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Ъпдейт на комуникационната система „Странджа-2”

Pan.bg 13 яну 2013 | 08:39 views (3534) commentaries(0)
image" alt="img" /> Ъпдейт на „Странджа-2”

Системата ще се надгражда с работещи елементи

Андрей Рангелов, в-к "Българска армия"

www.bgarmy.bg

Успяхме да планираме в рамките на сравнително по-скромна сума едно минимално ъпдейтване на системата „Странджа-2”, което ще може да се случва година по година и етап по етап. Това заяви постоянният секретар на отбраната Николай Милков по време на анализа на Стационарната КИС.
През последните дни на декември се постарахме да изработим една реализуема концепция за по-нататъшно изграждане на „Странджа – 2”, каза Милков. Според него по отношение на поддръжката на системата нещата стоят общо взето прилично. Проблемите са свързани с нейното по-нататъшно изграждане.
За тези

спънки пред проекта

спомена пред журналисти във ВПК „Рибарица” през октомври и министърът на отбраната. Аню Ангелов тогава обясни, че заради свития военен бюджет, който не може да достигне 1,5 на сто от брутния продукт, ще бъде редуцирано участието ни в два договора. Единият е завършването на комуникационно-информационния проект „Странджа-2”, а другият - договорът за освобождаване на честоти за нуждите на цифровата телевизия и за електронно управление на влаковете по линията София – Свиленград.
По време на анализа на Стационарната КИС Милков заяви, че системата е планирана така, че пари за нея не са жалени. Разчитало се е средствата да идват директно от Министерството на финансите (МФ) в допълнение към бюджета на МО.
Но вече три години такива пари от финансовото ведомство не постъпват. Затова е необходим един

по-реалистичен подход

в планирането и бюджетирането, направихме бърз анализ за това какво като концепция можем да си позволим за „Странджа-2”, обясни Милков. Според него категорично ясно е, че работите по системата не може повече да бъдат отлагани, за да не се изгуби онова, което вече е създадено. Възприета е идеята да има ъпгрейд в реалистични рамки, според възможностите на бюджета за отбрана.
Поетапно ще се стремим да изграждаме системата първо в София, Пловдив, Варна, по-нататък и в други градове, каза той. По думите му така ще може да се постигнат видими резултати. Те обаче няма да се изразяват в натрупване на огромна материална част, която стои в сандъци и кашони в складове, в очакване в някакъв момент всичко да бъде свързано в система и да заработи.
Не, сега идеята е – получаваме работещ елемент, работещ компонент, който веднага се свързва към досегашната система,
изтъкна Милков. Когато получим възможност за по-нататъшно финансиране, правим следващия компонент по същия начин, допълни той. „Странджа-2” ще я има, но ще стане по

малко по-различен начин

категоричен беше постоянният секретар на отбраната.
Той коментира и въпроса за изключително остарелия автобусен парк. Миналата година трябваше да получим като допълнение от МФ още 8,5 млн. лв. като корекция за сметка на това, което продадохме като излишно движимо и недвижимо имущество, каза Милков. Корекцията обаче така и не дошла в МО.
От тези 8,5 млн. лв. бяхме отделили 2,5 млн. лв. за закупуване на автобуси от фирмата „Даймлер”, с която имаме рамков договор, обясни Милков. Германците дори изпратили в България свой екип, който да финализира покупката.
Но не можахме да получим тези пари и да закупим автобуси, сподели Милков. Ще се опитаме в рамките на тазгодишния бюджет и реализации от допълнителни приходи да решим въпроса с автобусите и да го приключим най-после, допълни той.
Постоянният секретар на отбраната заяви също, че ръководството на МО има намерение да възлага повече

задачи на строителните групи

от Стационарната КИС. По думите му, чрез дирекция „Инфраструктура на отбраната” те ще може да бъдат привличани да извършват определени не сложни ремонти и довършителни работи.
По този начин не само ще се уплътни работното им време, но и ведомството ще спести средства от това, че няма да се налага да прави обществена поръчка дори за най-дребна поправка на помещение. Ще бъдем и по-ефикасни, защото една обществена поръчка обикновено се точи с месеци, допълни Милков. Той апелира в Стационарната КИС да се потърсят резерви от всякакви излишни движими вещи, които може да бъдат продадени, вместо да стоят по складовете, и да се получат приходи за МО.
Наясно съм какви важни функции изпълнява Стационарната КИС, тя е сред звената на въоръжените сили, които разполагат с едни от най-високоспециализираните и високотехнологични експертизи в цялата система, каза Милков. Това е нещо, което

трябва да ценим

да се опитваме да запазим и да развиваме в интерес на отбраната на страната, допълни той.
В момента системата на отбраната е в процес на трансформация, искам да ви уверя, че това, което е заложено в Бялата книга, се изпълнява и нищо повече от това няма да се случва, каза Милков. „Апелът ми е да работите спокойно по това, което е начертано да става. От тук нататък очаквам едно сравнително устойчиво състояние на системата, което бихме могли да постигнем в резултат на трансформацията”, посочи той.
Ако има някакви критики към сегашната власт и управление, те са в посока на това, че предприетите мерки, предвидени в Бялата книга, Плана за развитие и другите документи са рестриктивни, тоест, че прекалено много примерно се съкращава, заяви Милков. „Но дори и да дойдат други, те по-скоро биха стопирали нещата, отколкото да тръгнат да ги задълбочават с нови съкращения и нови трансформации, това за мен е логиката”, обясни той.

Без провалени задачи

През учебната 2012 г. няма неизпълнени и провалени задачи. Това стана ясно от анализа на Стационарната КИС. В началото на брифинг командирът на Стационарната КИС полковник Емил Шошев представи структурата, задачите и способностите на системата.
Анализът беше представен пред присъстващите от заместник-командира на Стационарната КИС полковник Красимир Киров. В документа се отбелязва, че резултатите от работата през 2012 г. са положителни. Годината е била трудна и напрегната, но успешна за структурата. Всички планирани задачи и дейности са изпълнени качествено и в срок. Постигнат е ръст в повишаване на подготовката на командирите, щабовете (управленията) и формированията в съответствие с изискванията на регламентиращите документи.
Като приоритет в работата се посочва поддържането на способностите по комуникационна и информационна поддръжка и ефективно бойно дежурство в Стационарната КИС за предоставяне на комуникационни и информационни услуги за осигуряване обмен на информация за управлението на въоръжените сили, структурите на Българската армия и контингентите изпълняващи мисии извън страната. Изтъква се, че всичко това се извършва в условията на изпълнение на Плана за развитие на въоръжените сили и при недостиг на финансови и материални средства. Въпреки затрудненията обаче Стационарната КИС успява да съхрани достигнатите способности за изпълнение на поставените задачи, става видно от анализа, по време на който бяха наградени отличилите се от Стационарната КИС през 2012 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка