Интервенцията в Мали или какво прави френската армия в бившата си западноафриканска колония?

Pan.bg 16 яну 2013 | 06:53 views (2997) commentaries(0)
img Мали – изненадата на Оланд

Или: "Какво прави френската армия в бившата си западноафриканска колония?"

www.temadaily.bg

Една международна военна интервенция в Мали нямаше да изненадала никого – през последните няколко месеца тази идея циркулира интензивно из медиите и дипломатическите среди – но едва ли някой е очаквал тя да се случи точно по този начин.

През декември, след продължителна кампания от страна на Франция и няколко западноафрикански държави, Съветът за сигурност на ООН одобри военна намеса срещу ислямистките бунтовници, които установиха контрол над обширните пустини на северно Мали.

Всичко обаче започна през март 2012 г., когато малийски военни свалиха президента и хвърлиха страната в политически вакуум, който позволи на туарегите да превземат повече от половината от нейната територия. Ислямистки групировки, включително Ал Кайда в Ислямския Магреб – която от години действаше в северно Мали, с мълчаливата подкрепя на туарегите – си присвоиха революцията и наложиха своя контрол в множество райони.

Постепенно от там запознаха да идват новини за въоръжени милиции, които налагат закона на Шериата, а заедно с това и брутални наказания – бой с камшик и екзекуции, унищожават храмове в свещения град Тимбукту и т.н. Процъфтяващата туристическа индустрия в Мали се срина, хаосът обхвана цялата държава, а с това нарастваха страховете, че тя може да се превърне в база на всякакви терористични групировки, заплашващи Европа.

Дипломатически противоречия

Дипломатическите усилия за оторизиране на интервенцията се засилиха през последните няколко месеца, в резултат на което през декември ООН даде мандат за военна намеса.
И въпреки че сериозните разногласия относно нейната форма останаха, имаше консенсус, че тя няма да стане факт преди есента. Предвидено бе контингентът, наброяващ 3000 войници от съседните на Мали страни, да бъде под флага на Икономическата общност на западноафриканските държави (Ecowas). Фтанция и Съединените щати трябваше да оказват само финансова, разузнавателна и логистична подкрепа, но без да се включват активно в бойните действия.

Решението на Оланд

Какво се промени в крайна сметка? Причината за решението на френския президент, Франсоа Оланд, да наруши плановете и да се намеси директно в конфликта в бившата френска колония стана неочакваното настъпление на юг, което ислямистите предприеха миналата седмица.

В четвъртък въстаниците превзеха централния град Кона, оказвайки се на съвсем малко разстояние от Мопти, стратегически важен град, смятан за вход към южно Мали.
В покрайнините му са разположени летище и военна база, а самият град е само на 460 км от столицата Бамако – важен регионален център с население от 2 милиона души, включително 6000 френски граждани.

Перспективата за избухването на военни действия в столицата и изправената пред пълно унищожение малийска армия накараха президента на западноафриканската държава да поиска спешна помощ от Франсоа Оланд. Той пък пресметна, че ако отхвърли молбата, рискува много повече.

Буквално и преносно, Оланд се оказа на непозната територия. Най-общо казано, той принадлежи към миролюбивите социалистически традиции на френската политика, посочва The Irish Times. Спечели изборите с обещанието да изтегли френските войници от Афганистан в по-кратък срок от Никола Саркози и да сложи край на “la Fran?afrique” - скритата мрежа, която обвързва Франция, нейните военни и бизнес интереси, с приятелски настроените лидери в Африка. До миналата седмица той настояваше, че в Мали няма да стъпи "нито един френски ботуш“.

Рисковете

Според коментаторите във Франция, военната интервенция ще трансформира политическия образ на Оланд. Непопулярен в социологическите проучвания и обвиняван от критиците в унищожаване на икономиката, Мали показа Оланд в нова светлина – на твърд и решителен лидер, коментира The Guardian.
„Ако Саркози имаше Либия, Оланд има Мали“, пише Le Parisien. Но „войната на Саркози“ така и не успя да повиши имиджа на бившия президент и да му осигури презибирането.

Войната в Мали крие рискове за Франсоа Оланд. На него вероятно ще му се наложи да се снима до покрити с френския трибагреник ковчези на загинали войници. Осем месечното участие на Франция в либийската война се размина без жертви, но още в първия ден на малийската офанзива загина един военен пилот. Бунтовниците са по-добре въоръжени и обучени отколкото се смяташе и притежават страховити оръжия, останали от либийската война. Цивилните жертви също са важен фактор.

Пътят напред е изпълнен с несигурност. Париж твърди, че вече е постигнал първата си цел, като е спрял настъплението на ислямистите на юг. Следващата е да си осигури подкрепата на други значими играчи. САЩ и Великобритания вече заявиха своята, Германия, Канада и Белгия – също, западноафриканските държави потвърдиха, че ще изпратят свои войници, а преди два дни на страната на французите застанаха и част от туарегите, които познават добре пустините на северно Мали.
ООН се изказа в подкрепа на френската военна намеса, "за да не се допусне радикалните ислямисти да окупират страната".
Генералният секретар на световната организация Бан Ки Мун заяви, че е доволен от френската подкрепа за законното правителство в Мали по молба на Бамако, за да се пресече опасното настъпление на "въоръжени терористични групировки". Малко по-късно Съветът на сигурност на ООН също подкрепи военната операция на Франция и подчерта, че това е станало в рамките на международните закони.

Със съкращения, пълният текст тук:

http://www.temadaily.bg/publication/7077-%D0%9C%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%E2%80%93-%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%9E%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4/

източник: The Irish Times, The Guardian, BBC, AFP

Владимир Савов
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка