А кой взе решението за американската ПРО в България?

Pan.bg 18 яну 2013 | 17:11 views (2980) commentaries(1)
img http://infobalkani.wordpress.com/

На пръв поглед всичко си е точно по официални документи. Има си решение на Народното събрание, има си и приета от него на 25 февруари 2011 Стратегия за национална сигурност на Република България. Там в чл.127 пише, че: „Република България се стреми към утвърждаване и засилване ролята на НАТО в изпълнението на политическите и оперативните отговорности. Страната ни се стреми към задълбочаване на политическия диалог в него, към успешното участие на Република България в операции и мисии на НАТО и трансформацията на Алианса, включително чрез участие в многонационални проекти и изграждане на обща противоракетна отбрана. Активно подкрепяме политиката на НАТО на „отворени врати“, водени от убеждението, че европейската и евро-атлантическата перспектива са най-успешният инструмент за укрепване на стабилността и сигурността“.

До тук добре, казва оня …дето пада от покрива. Само, че въпросът е: някой да е чул за тази стратегия; какво пише в нея; има ли някакви последици и какви ще бъдат те за страната и за хората? Както обикновено – не само няма отговори, но и никой не повдига тези въпроси в публичното пространство.

Къде тука е проблемът? – ще каже някой. Политическите решения, които бяха взети преди две години в Лисабон, вече са операционализирани в реални измерения. На този първи етап страните, които участват в рамките на европейския континент са: Турция, Румъния, Италия, Испания, Полша, които със своите способности и с териториите си, позволяват реално цялата територия на България да бъде защитена от нова заплаха, която може да се появи от регионите на нестабилност”, – обясни външният министър Николай Младенов.

Проблемът е в политическите решения. Как и защо България реши, че трябва да бъде сред тези четири европейски държави – (Румъния, Италия, Испания и Полша), които са предоставили своята територия за разполагане на ПРО.

Нека да се върнем назад във времето и си припомним, какво се случи през октомври 2009 в Източна Европа. Двама ветерани на американската външна политика, които бяха част от администрация на САЩ – вицепрезидентът Джоузеф Байдън и държавният секретар по отбраната Робърт Гейтс, направиха посещение в: Полша, Чехия, Румъния и Словакия. Във Варшава, Прага и Букурещ, Байдън трябваше да привлече трите страни към новата версия на американската Система за противоракетна отбрана /ПРО/. Освен това
стана ясно, че основен акцент на посещението му са били разговори за разполагането на ракети „Patriot”, както и военнослужещи на САЩ в Полша.

На свой ред, Гейтс посети словашката столица Братислава, където участва в двудневната среща на военните министри на държавите от НАТО и партньорите на пакта. На нея се дискутираше създаването на ракетен „щит”, който да покрие цялата територия на Европа, както и безпрецедентното разширяване на военните операции на САЩ и НАТО в Афганистан.

При посещението си в Румъния през октомври 2009 година, Байдън е цитирал президента Обама, според който: „Няма стари и нови членове на НАТО. Има само членове на пакта, като за всички тях се отнася чл.5 от Устава на организацията според който, нападението срещу един от тях, се смята за нападение срещу всички” и „нашите военни действат рамо до рамо в Афганистан, Ирак и района на Западните Балкани”!

Румънските медии обърнаха специално внимание на думите му, че „САЩ споделят стремежа румънските съседи, (включително и Молдова), да продължат да вървят по пътя на демокрацията и да се интегрират в европейските структури, когато бъдат готови за това. Ето защо трябва да направим всичко възможно, за да стабилизираме политическата ситуация в Молдова”. И още – „в Източна Европа има държави, които все още се борят за налагането на пълноценно функционираща демокрация и динамична пазарна икономика. Вие можете да помогнете на правителствата на: Молдова, Грузия и Украйна по пътя им към стабилността и просперитета…

Много предстои да се направи и в Армения, Азербайджан и Беларус“. Ясно е, че Байдън иска да завърши успешно именно този процес, а страните, за които той говори, са точно онези шест държави, които чрез програмата „Източно партньорство” на ЕС, трябваше да бъдат откъснати от постсъветската Общност на независимите държави /ОНД/ и да бъдат интегрирани в ЕС и НАТО.

В България и … за България подобни намеци не са правени. Ние, за разлика от другите страни, не умеем и не искаме да се научим да „търгуваме“ (в най-добрия смисъл) със ситуацията. Винаги пропускаме момента, от който страната ни да има някакви ползи. Ние обикновено, без много усилия – инкасираме в повечето случаи само загуби. А в този случай загубите са очевадни. Отново сме в епицентъра на конфронтацията и на евентуалните военни действия, които започват на Балканите и в Черноморския регион, след което продължават покрай южните руски граници – към границите на Китай! А България и Румъния са ключови звена от тази „верига”.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Тони 18 яну 2013, 19:35
   
  0
   
  0

  Добро попадение, Преслав!
  Хайде да си отговорим на ключовия въпрос:
  "Защо Румъния са ключови звена от тази „верига”, а България НЕ е?"???

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка