ВВС на Испания изваждат от въоръжение изтребителите Mirage F1 през 2013

Pan.bg 20 яну 2013 | 11:38 views (2958) commentaries(1)
img Докато френските ВВС използват във войната в Мали своите Mirage F-1 в разузнавателни и ударни мисии, Испания планира през 2013 г. да извади от въоръжение изтребителите от този модел и техните задачи да се поемат от съвременните Eurofighter от 14 авиокрило, разположено в Лос Лианос.
Придобиването на френските изтребители започва през 1972 г. поради постоянната намеса от страна на САЩ относно използването на американското въоръжение, експлоатирано от ВВС на Испания и по-специално на изтребителите F-86 Sabre и T-33 Shooting Star в конфликта с Мароко. Така със закупуването на Mirage F1н Испания слага край на зависимостта си от налагането на забрани за използване на въоръжението си, произведено в САЩ.

През 1975 г. първата партида от 15 френски изтребители Mirage F1 C(E) кацат във военновъздушната база Ло Лианос. Те се обозначават като С.14 и влизат на въоръжение в 141 иае (изтребителна авиоескадрила) от състава на новосформиращото се 14-то изтребително авиокрило. Изтребителите F1 C са прехващачи, снабдени с моноимпулсна РЛС Thomson-CSF Cyrano IV и имащи ограничени възможности за нанасяне на удари по земни цели. Първоначално те са въоръжени с две 30 мм оръдия DEFA 553 и управляеми ракети (УР) „въздух-въздух” Matra R530 със среден радиус на действие. По-късно испанските ВВС модифицират Mirage F1 CE и той може да използва и американските УР AIM-9 Sidewinder.

През втората половина на 1976 пристига втората партида френски изтребители, а две години по-късно 1976 и последната трета партида, включваща 6 двуместни F1 BE и 24 от най-съвременните модификации Mirage F1 EE.

image

Изтребителите F1E са с нова авионика и оборудване – индикатор за изобразяване на информация на предното стъкло HUD, инерциална навигационна система SAGEM-Kearfott, нова РЛС Cyrano IV, както и с възможност за дозареждане във въздуха. С новите изтребители се въоръжава 142 иае, а най-новите модификации F1EE влизат в състава на 46 изтребително авиокрило, базирано в Гандо, Канарските острови.

Като цяло испанските ВВС придобиват 91 изтребителя Mirage F1 – 73 нови от Франция. (45 F1 CE, 22 F1 EE и 6 F1 BE) плюс пет употребявани също от Франция и други 13 от Катар.

В средата на 90-те години от миналия век 51 едноместни и 4 двуместни изтребителя са модифицирани до стандарта F1
M – придобиват съвременен 26? HUD (интегриран с РЛС), система HOTAS, модернизирана РЛС Cyrano IVM, даваща възможност за нанасяне на високоточни удари по земни цели, очила за нощно виждане, инерциална навигационна система Sagem ULISS 47 ракети AIM-9 JULI.

image

От август 2006 в продължение на четири месеца испанските ВВС носят бойно дежурство по охрана на въздушното пространство на балтийските републики с три Mirage F1 M, предислоцирани на литовската Първа военновъздушна база, разположена на летището Zokniai/?iauliai International Airpor. От 1986 г. испанските ВВС участват активно в срещите на НАТО NATO Tiger Meet с изтребител Mirage F1, кръстен от пилотите ‘La abuela’ (Баба).
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  oHua 21 яну 2013, 19:52
   
  0
   
  0

  Бързо трийте да не види Ряпата.Че току виж запалил фалкона и забил в Испания да договаря новия стар изтребител.Даже знам какво ще каже:Не е стар,модернизиран е,и не е трета ръка а втора.

  П.С.Хората експлоатират самолет на годините на първите БН-и.А ние казваме,че ресурсът на Су-25 свършва.

  П.С.2 Франчолята в Мали ползват F-1CR-това е разузнавателен вариант,който си го има само Франция,и хич не го ползват за ударни задачи.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка