Плевнелиев: Политиците да не използват нападението над Доган

Pan.bg 21 яну 2013 | 15:41 views (1718) commentaries(0)
img Нападението срещу бившия лидер на ДПС Ахмед Доган не е просто посегателство срещу самия лидер или срещу самата политическа сила, а е посегателство срещу демократичните ценности в България.
Това каза президентът Росен Плевнелиев на пресконференция по повод една година от встъпването си в длъжност.
Президентът определи нападението срещу Доган като недопустим акт на посегателство.
Като президент, който работи за единството на нацията, ще следя отблизо реакциите по този случай и ще направя всичко по силите си, за да успеем да предотвратим изострянето на политическото напрежение в страната, отбеляза Плевнелиев. Той посочи, че ще действа рационално, а не емоционално.
Вярвам в институциите, затова нека да оставим компетентните органи да си свършат работата, заяви Плевнелиев.
На следващия Съвет по национална сигурност ще бъдат разгледано нападението срещу Доган.
Той ще се състои на 5 февруари, включена е и извънредна точка за обсъждането на атентата срещу бившия лидер на ДПС.
Терористичният атентат на летище Сарафово и атентатът срещу лидера на ДПС Ахмед Доган са изключително негативни за развитието на България и със сигурност ще маркират по този начин и настоящата година, коментира още президентът.
Той призовава всички политици в България да не използват нападението срещу Доган за предизборни цели. Президентът посочи, че ако този акт на посегателство срещу демократичните ценности в страната бъде използван в предизборните кампании на опозицията, ще е много опасно и безотговорно.
Той обясни, че веднага е разговарял лично с Ахмед Доган и имал възможността да изрази своята чисто човешка оценка на ситуацията. Поздравих и новия председател на ДПС Лютви Местан, като му пожелах успех на политическата сцена в работата му на лидер на една голяма политическа партия, добави Плевнелиев.
Категорично заявявам, че до мен не е достигал доклад, в който да се казва, че организацията "Хизбула" има участие в атентата на летище "Сарафово",
заяви Плевнелиев. По време на Съвета по национална сигурност ще бъде обърнато специално внимание на терористичния акт, каза президентът. Очаквам външния министър и министърът на вътрешните работи да представят на 5 февруари доклади по разследването на атентата, за да може да се намери отговор на много въпроси, които поставя този негативен акт на насилие, каза президентът.
Манипулирането на историята и политиката, която води Скопие, са опасни, защото дават илюзията за велико минало, но не и за добро бъдеще, заяви
още Плевнелиев.
Той посочи, че България подкрепя Македония и изпитва най-добронамерени и добросъседски чувства към нея. Един от приоритетите на президентската институция за настоящата 2013 г. е именно подписването на договор за добросъседство между България и Македония.
Този договор ще бъде изготвен на базата на Декларацията за добросъседство между двете държави от 1999 г. „За съжаление, към този момент тази декларация не се изпълнява от управляващите в нашата съседка", заяви Плевнелиев и изрази надежда договорът за добросъседство да бъде сключен в максимално бърз срок, защото това ще работи за доброто и на България, и на Македония.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка