При друг сценарий щяха да загинат доста хора

Pan.bg 21 яну 2013 | 15:47 views (2946) commentaries(0)
img Анализът на нападението срещу Ахмед Доган в НДК от гледна точка на практиката на охранителната дейност (превенция и реакция) може да доведе до някои интересни изводи.

Първо, не го наричам атентат или покушение, защото това са действия с цел да отнемат живота на нападнатия. А в случая имаме използване на несмъртоносно средство, което по някои класификации даже не може да се нарече оръжие.

Какво в самата атака е необичайно? Освен използването на несмъртоносно оръжие, което показва, че целта не е отнемане на живот, първият необичаен факт според мен е
разстоянието, от което нападателят избира да стреля. Обикновено при всеки атентат убиецът се стреми да стреля от по-далечно разстояние с дълго оръжие - снайперова пушка или щурмови автомат. По-голямата дистанция улеснява оттеглянето след стрелбата, а дългоцевните оръжия са по-точни и по-смъртоносни.

Второ, засичането на пистолета, зареден само с три патрона, и то 2 халосни и един газов, означава липса на каквато и да била сериозна подготовка на нападателя. Засичането на едно оръжие може да се дължи на два основни фактора - дефектен боеприпас, което означава невъзможност на взривното вещество в капсул-възпламенителя на гилзата да се взриви при удара. При газовите боеприпаси, особено по-евтините от тях, дефектите са много по-често срещани в сравнение с бойните патрони. Другият фактор за засичане на един пистолет може да бъде много замърсен ударно-спусков механизъм или повреден детайл в него, което пречи на иглата да осъществи достатъчно силен удар върху капсул-възпламенителя на патрона. Като цяло анализът на тези факти води до извода, че Октай Енимехмедов не се е подготвял сериозно за убийство на Ахмед Доган.

От кадрите се вижда, уче той, изглежда, се опитва да презареди пистолета, но по-скоро не успява да издърпа назад рамата му. За това допринасят и малките размери на оръжието, и действията на Доган, който го бута назад и опитва да хване ръката му.
Най-интересното обаче идва с анализа на действията на охраната за обезвреждане на нападателя. Какво се вижда на кадрите - един-двама души действат малко по-професионално, събарят го на земята и оттам нататък настъпва пълен хаос. В такива случаи действията на охраната би трябвало да се развиват в следния ред: предпазване на охраняваното лице; след това извеждането му от зоната; следва поставяне на белезници на
нападателя. Тук виждаме, че събитията се развиха малко в обратен ред -
една сериозна тълпа се събра около поваления Октай, но само двама души го държаха за ръцете, предполагам от НСО, единият се опитваше да му извие китката, но тълпата биячи около него му пречеше и в един момент той по-скоро се опитваше да предпази поваления от ударите и едновременно се мъчеше да го държи обездвижен. Нищо чудно той да е служителят на НСО със съмнения за счупена ръка, като това е причинено от ритащите и удрящи поваления Енимехмедов. Това би могло даже да бъде основание за
образуване на досъдебно производство срещу биячите.

Признак за слаб професионализъм на охраната беше и падането им по стълбите заедно с нападателя, когато го водеха и който се предполагаше, че вече е с белезници. Друга забележка е фактът, че част от охранителите бяха в напреднала възраст. Макар и това да не е порок, не е по силите на вече възрастни хора да се справят с млад и здрав, агресивен и съпротивляващ се мъж в ръкопашен бой.


Какви бяха пропуските в организацията на охраната? При подобно събитие се организират три охранителни подгрупи. Първата отговаря само за пропускателния режим. Втората отговаря за реда в залата. А третата се разполага близо до охраняваното лице и отговаря за опазването му от посегателства и неутрализиране на нападател. В случая се видя, че никой не знаеше за какво отговаря и какво да прави. Видяхме липса на умения, навици и подготовка. Това е вследствие на липсата на професионална подготовка на охраната и принципа на много охранявани лица, фирми и организации да избират охраната си или охранителна фирма само въз основа на правилото за най-ниско заплащане.

В случая организаторът на събитието - ДПС, носи отговорност за осигуряване на подходящата охрана. Късмет беше за Ахмед Доган, че очевидно Енимехмедов не е искал да го убие. При такава охрана и подобен случай с истински атентатор обаче събитията щяха да се развият доста по-различно. Не само че убийството нямаше да бъде предотвратено, но и щяха да загинат още доста хора.

ПЛАМЕН ВАСИЛЕВ, експерт по сигурност и антитероризъм
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка