Наследникът на Осама бин Ладен – Mr. Marlboro

Pan.bg 24 яну 2013 | 09:43 views (8067) commentaries(0)
img Наследникът на Осама бин Ладен – Mr. Marlboro

Човекът, който задава дневния ред на терористичните структури в Западна Африка и хвана близо 700 души за заложници в Алжир

www.temadaily.bg

Спечелиха ли или загубиха терористите на Мохтар Белмохтар от заложническата криза в Алжир? От военна гледна точка те загубиха битката с алжирските власти, след като последните успяха да ги прогонят от газонаходището в Ин Аменас в източната част на страната. Там хората на Белмохтар държаха алжирски и чуждестранни заложници в продължение на няколко дни в знак на протест срещу френската инвазия и противодействието им на ислямистките сили в Мали. Алжирските власти успяха да надвият терористите, с цената обаче на много жертви – по различни данни между 23 и 25 заложници от различни националности и около 32 терориста. „Ние не преговаряме с терористи“, уверено декларират в един глас алжирци, американци, и в по-умерена степен с доста повече примиреност самите европейци. Предстоят оценки на действията на алжирското правителство – дали те не бяха прибързани, необмислени и недостатъчно координирани, че да струват толкова много животи? Париж удари силно и звучно ислямисткия мравуняк в района на Сахел преди десетина дни, стартирайки военна операция с цел спасението на Бамако. Франция поднови не само явния си интерес, но и физическото си присъствие в районите на Алжир и Мали, където обаче ги чака коравото предизвикателство на една сложна, аморфна и неясна терористична мрежа, ръководена от безкомпромисен и фанатизиран лидер.

Близо 20 години „Едноокият“ успява да се изплъзне на онези, които го преследват и се опитват да го заловят. 20 години на убийства, отвличания и атентати, финансирани от малка армия от трафиканти, които се занимават с наркотици, оръжия, цигари и трафик на хора. Още от първата акция – засада, организирана по пътя за летището в Гардая през 1994 г., по време на която бяха убити 8 полицаи, до вземането на заложници в газонаходището в Ин Аменас този месец, Мохтар Белмохтар успява да посее терора в целия район Сахел (регион, обхващащ границите на Нигер, Мали и Мавритания в Западна Африка). Прякорът „Едноокия“ Белмохтар дължи на отломка от снаряд, заради която губи едното си око в Афганистан през 90-те години и сега носи изкуствено такова. Макар и с увреждане обаче, този мъж е
еталон за смелост и авторитет за онези, които следват заповедите му.

Той се ражда като син на търговец от град Лагуат в южен Алжир през 1972 г. и се включва в алжирските въоръжени ислямистки групировки веднага щом се връща от бойното поле в Афганистан, където получава военно и идеологическо обучение. Вдъхновението за своето военно обучение сред войските на Ал-Каида в Афганистан Мохтар добива като резултат от своята жажда за отмъщение за убийството на пакистанския ислямистки лидер и идеолог Абдула Юсуф Азам през 1989 г. Още като ученик Mr. Marlboro проявява подчертан интерес към джихада. Историята на другия му прякор произлиза от контрабандната дейност и монопола на Белмохтар върху трафика на цигари в района Сахел.

След появата на различни междуособици в средите на формированията на въоръжените алжирски ислямистки групи Мохтар се включва в Салфистката група за проповед и борба (SGPB), създадена през 1998 г., която по-късно бива прекръстена на "Ал-Каида в ислямистки Магреб" (Aqmi) през 2007 г. В новата структура на терористичната организация, разделена на катиби (своеобразни военни бригади), Белмохтар е назначен на ръководен пост в южните дивизии с приоритетна задача да доставя оръжие на партизанските войски в северната част на страната. „Благодарение на интензивния и разнообразен трафик [включващ оръжия, цигари, наркотици и нелегални емигранти] и заради изградените чрез бракове на членовете на организацията тесни връзки с местните племена, Мохтар Белмохтар успява да установи своето трайно влияние в този район на страната“, обяснява Абдерахман Беташ, алжирски експерт по Aqmi.

Истинският принц на Сахара

След прогонването на шефа на SGPB Хасан Хатаб през 2003 г. Белмохтар се впуска в съперничество с Абдеразак Ел-Пара – един от най-приближените на Абделмалек Друкдел, който бил новият лидер на групировката. Тези предпоставки водят до дистанцирането на Белмохтар от ръководството на SGPB и той провежда независимо няколко удара и регистрира значими индивидуални успехи. През февруари и март 2003 г. той организира отвличанията на групи чуждестранни туристи в южен Алжир, които му носят значителни постъпления от откупите. През декември 2007 г. в Мавритания по негова заповед са убити 4 французи, което води до отмяната на провеждането на рали „Париж – Дакар“ през 2008 г. Оттогава насам впрочем ралито се провежда в Южна Америка от съображения за сигурност. Година по-късно Мохтар Белмохтар отвлича двама канадски туристи, които работят за ООН в Нигер. През януари 2009 г. е ред на двама швейцарци, един британец и един германец да бъдат отвлечени от хората на Белмохтар. Две години след това при намеса на френските специални служби заради отвличането на Антоан дьо Леокур и Венсан Делори последните двама загиват при престрелката, съпроводила опита за тяхното спасяване. Белмохтар познава превъзходно пустинята Сахара и е на практика най-опасният терорист по тези земи.

източник: Le Journal du Dimanche, Le Parisien

Калин Боянов
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка