Въведената възраст за пенсиониране на военните е дискриминация

Pan.bg 28 яну 2013 | 17:41 views (4720) commentaries(10)
img От началото на тази година военнослужещият придобива право на пенсия не само при 27 години осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени във Въоръжените сили, но и при навършването на определена възраст. Тази промяна в Кодекса за социално осигуряване може да се окаже дискриминационна.

В резултат на подадения сигнал от политическа партия „Нова алтернатива” с председател бившия министър на отбраната Николай Цонев, Комисията за защита от дискриминация е образувала производство. Предстои събиране на необходимите доказателства и провеждане на заседание за дискриминация по признаците „лично положение” и „възраст”, съобщават от централата на партията. Смята се, че дискриминацията спрямо военнослужещите идва от факта, че възраст за пенсиониране е въведена само за тях, но не и за останалите служители в сектор „Сигурност”, които продължават да придобиват право на пенсия независимо от възрастта си.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 10

 1. #1
  военен 28 яну 2013, 18:05
   
  0
   
  0

  За да не правим съпоставка с пенсионната реформа, касаеща военните в развитите държави в НАТО и ЕС, един пример за Румъния.
  Извадка от статия на полковник от запаса Иван Иванов в интервю за списание „Военен глас” от 05.12.2011 г.:
  "Как живеят пенсионираните военнослужещи в Румъния?"
  „По този въпрос просто не ми се говори. Когато се запознавахме и им казах, че моята пенсия като полковник на полкова длъжност е 125 евро, те останаха изненадани и помислиха, че ги лъжа. Наложи се да ходя и да взема справка от НОИ, за да ги убедя, в това което им казвам. При тях един пенсионирал се офицер взема 85% от заплатата на действащия на същата длъжност офицер. Разликата е много голяма между нашите и техните пенсии. Ако след една година заплатата на служещия офицер се повиши, повишава се и тази на пенсионира, бил на същата длъжност. В началото на 2011 г. направиха опит да им намаляват пенсиите. Тогава запасните от цяла Румъния и нашите колеги от Гюргево се събраха на протестна стачка в Букурещ и успяха да защитят това, което получаваха до момента.
  В следствие на финансовата криза в момента е направена корекция с 15%. Но това е нищожно намаление и не се отразява значително върху получаваното, защото при тях няма пенсиониран офицер, който да получава по-малко от 750 евро. Трябва да отбележа, че там военните - служещи и пенсионери, са на почит. Всички държавни институции се отнасят с уважение към тях. Отпускат им се средства за организационен живот. В базите за почивка и лечение се настаняват безплатно. За нас това е мечта.”
  Съпоставката е със страна от нашта "черга", а Турция и Гърция на светлинни години от нас - все страни от региона, членки на НАТО.
  Какво са виновни военните на Р България за тази дискриминация?

 2. #2
  help 28 яну 2013, 18:26
   
  0
   
  0

  Браво най-после да му се потърси отговорност на сегашния министър!!

 3. #3
  malecho palechko 28 яну 2013, 19:46
   
  0
   
  0

  Ми и аз ши подам сигнал че съм дескриминиран,как може да искат да се пенсионирам на 65г. а воени само по стаж , и аз съм дескриминиран.Не искам да работя не можели и 20 заплати и на мен , дискриминация е това искам пък...

 4. #4
  diver 28 яну 2013, 19:54
   
  0
   
  0

  ако тези от КЗД не направят нищо , ще пиша лично до европейските им алтернативни комисии . Там само това чакат (предполагам ,защото всеки втори мангал осъди БГ). Надявам се и всеки от ощетените да направи същото . Не ги ли напънат отвън , нашите мишоци нищо свястно няма да направят(освен за себе си ,разбира се)

 5. #5
  Тони 28 яну 2013, 19:56
   
  0
   
  0

  Години наред казвам, че румънците са мноооооого напред! :))

 6. #6
  Енчо 28 яну 2013, 23:33
   
  0
   
  0

  Под строй към Румъния. Там ще ни приемат защото сме професионалисти.

 7. #7
  Rumen Hristov 29 яну 2013, 11:30
   
  0
   
  0

  България съществува, като независима и свободна държава благодарение на своята армия, която не един път е вадила от калта бедния български народ...но сега същата тази армия е затънала в най-дълбоката и гадна кал - "мрежата на Ангелов и Борисов"...за първия всички знаят, колко политически цвята смени, а за втория, че е враг номер едно на БА от времето, когато беше главен секретар на МВР!!! В момента ВС на РБ са най-слаби на всяко едно ниво, а ЛС ходи на работа само за едната миризлива заплата.Истината е, че ако не беше тази криза армията нямаше да разполага и с този ЛС...Военните от бившата аристокрация на обществота сега са се превърнали в най-долно звено на държавната служба...БОГ да пази Майка България, защото армията едва ли ще може...

 8. #8
  бай Прецаки 29 яну 2013, 18:03
   
  0
   
  0

  Напълно съм съгласен с #7

 9. #9
  ssg 30 яну 2013, 11:10
   
  0
   
  0

  От каква кал е вадила народа армията? Тая армия не е ли взела синовете на народа и парите на народа?
  И за какво трябва да се ходи на работа, ако не за "едната миризлива заплата"?

 10. #10
  ppp 30 яну 2013, 14:25
   
  0
   
  0

  Към господата които завиждат на военните.Вие някога са ви предлагали да останете в армията,но тогава сте вземали заплати 2 пъти повече от военните и сте викали ,,аз шапкар не ставам.,,но сега друга песен пеете.Защо не гледате тези които ни управляват какви пари вземат и какви коли карат,на гърба на народа,но не смеете.А по въпроса за калта,и хора съм вадил,и от пожари съм спасявал,а това са дни и нощи далеч от семейството за едно благодаря,но и него го няма.Аз се клех навремето да защитавам народа и ако трябва ще го правя,готов съм,но не завиждайте на нас.Ние сме част от народа.Историята помни годините в които военните застанаха на страната на хората.Когато ни изнася имаме къса памет.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка