Бивш министър на отбраната: "До капитан ще ги купя, след майор ще ги чупя"

Pan.bg 30 яну 2013 | 17:41 views (4509) commentaries(0)
img в.ПРЕСА

340 армейски агенти в мисии зад граница
Министър искал да прави разузнавачите ни пехотинци


340 офицери и сержанти на военното разузнаване от 2004 г. до 2012 г. са бдели за сигурността на рейнджърите ни навън. Това стана ясно на кръгла маса за написването на първата история на военното ни разузнаване. Научният труд ще обхваща периода от създаването на службата през 1908 г. до наши дни. Ще бъдат описани всички превратни моменти в съдбата на разведките.

Така например знаков военен министър през 90-те години, който казваше за офицерите „до капитан ще ги купя, след майор ще ги чупя“, съкратил 300 оперативни работници. „Става дума не за чистачки и технически персонал, а за такива, които добиват агентурна информация. Дойде веднъж в централата и каза, че сме били много, но сме умни. И се закани да ни прати в пехотата, за да повдигнем интелектуалния й потенциал, а на нашите места да дойдат пехотинци да учат чужди езици“, спомни си ветеран от службата. По-късно през 2011 г. военното разузнаване е редуцирано с още 237 души.

„Много хора написаха мемоари, други се опитаха да тълкуват изнесените документи, но всичко това се случваше, без да е налице цялостната картина и с голяма доза субективизъм“, заяви в словото си Веселин Иванов, шеф на служба „Военна информация“ на МО.
Академик и професор в редколегията

Акад. Георги Марков от БАН и проф. Искра Баева от СУ са в редакционната колегия на първата у нас „История на военното разузнаване“, която се подготвя. Проектът е на служба „Военна информация“-МО и на Военната академия „Г. С. Раковски“. Авторският колектив е от четирима души - полк. доц. д-р Станчо Станчев, доц. д-р Румен Николов, доц. д-р Йордан Баев и Христо Иванов.

Ръководител на екипа е полк. Станчев от академията. Научният труд ще е готов през септември т.г. „За издаването на книгата няма да бъде похарчена и стотинка държавни средства. Това благородно дело ще реализираме чрез спонсорството на родолюбиви българи, които обичат и уважават армията и военното разузнаване“, каза за „Преса“ Веселин Иванов, шеф на военното разузнаване.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка