Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/VMZZ.jpg" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Кой руши ВМЗ Сопот или защо хората виждат как машините се изнасят от завода или ги повреждат?

Pan.bg 31 яну 2013 | 06:59 views (2604) commentaries(1)
image" alt="img" /> Кой руши ВМЗ Сопот?

"Хората виждат как машините се изнасят или ги повреждат"

http://www.temadaily.bg

Според председателят на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев от няколко години насам има опити ВМЗ-Сопот да бъде разрушен.

"Още преди четири години подадох сигнал до прокуратурата за източване на ВМЗ-Сопот. Подадох го лично до г-н Петко Сертов. Изпратиха някакво лице да ги поразпита отблизо. Сега нещата практически са същите – тотални разрушения, готови за декор за Шварценегер да снима "Терминатор 4". Това се прави от хората, които вземат решения в завода", каза Тренчев по Нова телевизия.

Синдикът разполага с пълен опис на това, което е имало преди в завода и това, което има сега. "Много лесно прокуратурата, ако желае, и следствените органи може да провери кое го има, кое го няма и защо го няма. Един работник няма как да натовари на гърба си един струг и да си го занесе в къщи. Хората виждат как машините се изнасят или ги повреждат. Нещата са повече от трагични", заяви Тренчев. Мисля, че прокуратурата не се нуждае от огромни доказателства, за да установи този грабеж и разрушение, добави Тренчев.

ВМЗ си остава добър машиностроителен завод, който може да прави много неща, и има инвеститори, които проявяват интерес към него, убеден е председателят на КТ "Подкрепа". "Всичко от машиностроенето може да се прави там", уточни той. Този завод е жизнеспособен, но неговият най-ценен капитал това са хората, които веднъж разпръснат ли се, няма събиране, добави Тренчев.

По думите му, ако заводът бъде приватизиран от подходящ инвеститор, той може да се запази. "Една оздравителна програма и едно стабилизиране първо предполага хора, които наистина желаят това предприятие да работи, а не се занимават с него между другото. На политиците в момента акълът им е в изборите", каза д-р Тренчев. Една бърза приватизация, ако случим на човек, пак може да има добро бъдеще заводът, смята той. "Мога да давам хиляди примери за приватизирани предприятия, които бяха съборени. Тук все пак има някакви остатъци, там няма дори и това. Мога да дам малко примери за неща, които бяха руини и в момента са аптеки. Например фабриката за шоколади "Nestle", медодобивния завод в Пирдоп. Те попаднаха просто в добри ръце", каза д-р Тренчев.

"Много зависи от субективния фактор. Не от хората,
които имат желание да работят, а от тези, които вземат решения. Те трябва да търсят пазари, те трябва да договарят кредити, те вземат стратегическите решения. Ние не сме там и няма защо да ни се сърдят, когато скачаме, защото в крайна сметка от техните действия или бездействие настъпват трагични последици за нас", добави той.

Държавата трябва да погледне много сериозно на въпроса, но виждам сега политическите сили как се опитват да извадят само дивиденти, посочи синдикалният лидер.

Страшно са разочаровани определени политически сили, че стачката там не продължи, смята д-р Тренчев. "И по телевизии се изказват "лумпенизирахте работниците" и т. н., защото много им се иска да яхнат един мощен протест и да воюват със своите политически опоненти. Не мислят за хората, в това съм убеден. Те просто искат да използват нечие недоволство и да го насочат в удобна за тях посока. Ние не се поддаваме на такива неща, защото се нагледахме на всички. Опитват се да политизират нещата, но здравият разум на хората надделява и това не става", каза още д-р Тренчев.

Въпросът е защо не се действа и дали тази верига не се разпростира по вертикала и всеки е незаинтересован да направи нещо, защото някой се облагодетелства, подчерта той.

източник: БГНЕС

Temadaily/Владимир Савов
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  divaka29 31 яну 2013, 08:48
   
  0
   
  0

  А аз да попитам, знаете ли какъв процент взима държавата от медодобивния завод в Пирдоп, който произвежда една от най-висококачествената мед в света, също така от медно-златно-пиритното находище в Челопеч - минимален % дял ???? Питам аз къде е ДЪРЖАВАТА .

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка