Опциите пред Мали. Какви опции?

Pan.bg 03 фев 2013 | 10:01 views (2829) commentaries(1)
img Анди Морган
http://www.eastok.bg/opi/view/opciite-pred-mali-kakvi-opcii#.UQ4Yo_KOtko

Беше съобщено, че Национално движение за освобождение на Азауад (НДОА) е отвоювало контрола над град Кидал от ислямистката милиция на туарегите Ансар Дин . Техни представители твърдят също така, че контролират редица други стратегически градове в северната част на Мали, включително Тесалит и Лере. Доминирането над Туарег е сериозен обрат в полза на националистическо движение, което ислямистката коалиция след кървави въоръжени сражения в град Гао успя да изтласка от региона през юни миналата година. Повечето хора смятат, че ислямските войски имаха потенциала да успеят с огневото си надмощие, възможността за умело маневриране, бидейки по-добре финансирани, по-добре въоръжени и по-дисциплинирани. Но нещата не са така, както изглеждат.

Въпреки че се установиха трайно в Кидал, НДОА все още се страхуват от репресивните мерки на останалите три ислямистки групировки - АКИМ, МУЖАО и Ансар Дин, които от април миналата година контролират северната част на Мали с пуританска хватка. Муджахидините, изселили се в главните северни градове Дуенца, Гао и Тимбукту, паднаха един след друг. Говори се, че с напредването на френските и малийските сили те се прегрупират в далечните планини Тегаргар, северно от Кидал. Но се съмнявам да планират контра атака срещу града, който е в епицентъра на всички бунтове на туарегите в северната част на Мали от 1962 г. насам. Ислямиската коалиция или това, което е останало от нея, преминава от окупация в нападение, като контролирането на отделни градове вече не влиза в стратегията им.

НДОА някак е намерил финансиране и подкрепа за завземането на Кидал. От там ще се опитат да преговарят за уреждане на някакъв вид съвместно партньорство с френските части, в отчаян опит да избегнат връщането на града към малийската армия и поставянето му под военно положение, което би могло да бъде много по-лошо от наложеното такова в периода между 1964 и 1990. Или това, или Алгабас Аг Интала, бъдещия племенен ръководител на местната "аристокрация" и лидер на Ислямското движение на Азауад (МИА), е решил да върне НДОА обратно в Кидал, виждайки, че сделка с националистите е най-добрият начин да се спасят от екзекуция, арест, Международния криминален съд или от страшното отмъщение на малийската армия. Вчерашната демонстрация в града в полза на
НДАО и срещу окупацията на малийската армия, с безцеремонната си бруталност срещу туарегите и арабите, показва, че страхът, който ще донесе на местното население, е ясно доказателство, че светските националисти са отново във възход, а ислямистите ще отстъпват.

Националното движение за освобождение на Азауад ще използва хватката на Кидал, за да засили позициите си пред Франция и международната общност. Тактиката им е, че трябва да бъдат приети като естествени партньори в продължаващата борба за спасението на северно Мали от насилието и екстремизма на салафитите и чуждестранните джихадисти; борба, която се води през последните месеци, ако не и от години. Евентуален съюз между Франция и НДОА без съмнение би бил напълно неприемлив за малийското правителство и за голяма част от местното население. Въпреки това Франция и САЩ могат да решат да се възползват от славата им и преимуществото, за да наложат такова решение на Мали, като в същото време да принудят НДОА да приеме статут на автономия, а не независимост. В крайна сметка, при сегашните обстоятелства, Франция до голяма степен може да диктува условията в столицата Бамако.

Това, което е сигурно, е че малийската армия е напълно неспособна да продължава борбата срещу протакващия се партизански бунт на ислямистите в северната част самостоятелно или с помощта на силите на Икономическата общност на западноафриканските страни. Освен ако френските непоследователни намерения да оставят войниците си, танкове и МиГ-ове си в северната част на Мали за години напред, което безпорно е най-непривлекателна перспектива, те ще трябва да изградят коалиции с други местни антиислямистки групировки, за да имат поне минимален шанс да се справят с насилието в северната част. Кои биха могли да са тези групи? НДОА? МИА? Армията на Чад? Алжир? Местните етнически милиции?

Решаване на конфликта в Мали

Проблемите на Мали, които са сложни като кубчето на Рубик, представляват едно от най-големите предизвикателства за разрешаване на конфликти в съвременната история на Африка. Успехът би се дължал на решаването на един кратък списък от проблеми, всеки от които изглежда като предизвикателство, подходящо повече за богове, отколкото за простосмъртните.

На първо място, капитан Саного и съмишлениците му в преврата в Бамако трябва да се отсранят (за предпочитане е направо да се пратят в затвора), както и да се поеме пълен контрол над страната, което да даде на временно правителство някаква форма на легитимност. Всички етнически общности в Севера трябва да бъдат представени в това преходно правителство, като армията категорично се контролира от правителството.

Северът ще се стабилизира и обезопаси. Както вече казах, това не може да се направи само от малийската армия и Икономическата общност на западноафриканските страни, ще трябва да се включат и други партньори.
Трябва да бъде договорена и установена връзка между Севера и Юга в Мали. Федерализъм? Автономия? Дегенерация? Старото положение? Преговорите трябва да включват създаването на законен представителен форум на северните племена и обществени лидери, в които всички народи от Севера имат доверие на представителите си. Такъв форум не може да бъде доминиран от който и да е етнос, най-вече от туарегите. Всеки запознат с историята на северната част на Мали знае, че това само по себе си, е истинско предизвикателство.

Преустройство на страната
Веднага след като се стигне до единомислие относно бъдещето на малийската нация, трябва да се проведат избори, които да установят законни политическите институции в страната. Междувременно военните престъпници трябва да бъдат разкрити, арестувани и съдени, без значение на чия страна са били. Трябва да се наложи процес на истина и помирение.

Пагубната контрабанда, която спомогна за финансиране на бунтовниците и за дестабилизиране на цялата южна част на Сахара – с оръжие, хора, цигари, хашиш, кокаин и крадени коли, ще трябва да бъде прекратена. Мерките за стабилизиране включват също и изкореняване на всички корумпирани политици, длъжностни лица и военни сили за сигурност в Мали, Алжир и други страни, възползвали се от системата в продължение на десетилетия и продължаващи да го правят. Накратко, преустройството ще включва планиране на икономиката на юг от Сахара на доходоносната, но незаконна търговия и връщане на повече или по-малко, но качествени и юридически грамотни кадри в сектора на туризма, управление на минерални богатства, както и ключовия законов износ на стоки. Това ще отнеме години и сериозни инвестиции.

Междувременно докато социалната, политическата и финансова структура в северно Мали бъдат реформирани и възстановени, туареги, араби, сонгои и фулани трябва отново да се научат да живеят заедно. Разрушени и ограбени болници, банки, училища и магазини трябва да бъдат възстановени. Номадските племена трябва да бъдат снабдени със стоки. Обществото трябва да се подтикне обратно към благоденствие и здраве. Още веднъж - това ще отнеме огромно количество време и средства.

Преди Франсоа Оланд и малийският президент Динокуда Траоре да се поддадат на изкушението, което очаквам да се случи до няколко дни и да обяват триумфа си, както го направи Буш на палубата на USS Ейбрахам Линкълн (самолетоносач с ядрено оръжие), пред един, най-вероятно осквернен паметник на Ал-Фарук в Тумбукту, бих желал първо да видя как предлагат да се справят с тези трудности. Дори един намек как възнамеряват да го направят би бил по-добър от нищо.

Анди Морган е независим автор и журналист, живеещ в Бристол, Англия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Тони 03 фев 2013, 15:13
   
  0
   
  0

  Тук не е показан руския самолет, който кара българско оръжие за Мали!!!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка