Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/HRISTIN.jpg" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

О. р. генерал-майор Христин Христов: Строихме железни пътища и магистрали

Pan.bg 25 фев 2013 | 07:45 views (3042) commentaries(1)
image" alt="img" /> О. р. генерал-майор Христин Христов: Строихме железни пътища и магистрали

Спирдон Спирдонов

в-к "Преса", www.pressadaily.bg

Значителен е приносът на ВМТ за инфраструктурата на градовете ни. Моят подпис стои под първия договор за строителство на метрото.

Ген.-майор от резерва Христин Христов е роден през 1946 г. в Перник. Завършил е Полувисшия железопътен институт (ПЖИ) „Тодор Каблешков“ и Военната академия в Ленинград. Служи във войските на Министерството на транспорта (ВМТ), бил е преподавател в ПЖИ и началник на управление в МТ. През 1993 г. е назначен за командващ на ВМТ, а през 1998 г. преминава в резерва. Член е на Академията по транспорта на Русия и на Международната академия по транспорта.

В края на 1974 г. у нас започна строителство на пръстен от двойни електрифицирани жп линии. Основната работа поеха войските на Министерството на транспорта (ВМТ). Това беше гражданското наименование на Транспортни войски.

Аз бях главен инженер, а по-късно командвах батальона, който строеше първия участък от този пръстен, Хумата - Телиш от жп направлението Мездра - Варна. Дори и днес, когато пътуваме и минем през гара Хумата, и аз, и жена ми чувстваме особен трепет - нали там минаха младите ни години.

Бяхме даже миньори

В България ВМТ бяха главен изпълнител на проекти за строителство и подновяване на жп линии. Става дума за стотици километри нови и електрифицирани линии и за хиляди километри ремонтирани. Зад тях са и над 30 км автомагистрали, жп гари, контейнерни терминали и складове, трамвайни и тролейбусни линии, над 2860 апартамента.

По едно време приехме и ТЕЦ „Марица-изток“. Тогава там въглищата се вадеха с вагони, а задачата на наша бригада от над 1000 души беше да обслужваме стотиците километри жп мрежа на комплекса. Беше много тежка задача. Самият аз съм влизал във всички забои. Ръководството на мините обаче се грижеше за нашите войници, както за своите работници.

Ние започнахме метрото

Значителен е приносът на ВМТ за инфраструктурата на градовете ни. Моят подпис стои под първия договор за строителство на метрото. Ние бяхме главният изпълнител на първия участък на метрото Обеля - Сливница заедно с Трансстрой.

Строихме тролейбусна линия между Горна Оряховица и Лясковец (вече я няма), друга в Благоевград. Имаме обекти в Русе, Велико Търново, Силистра, Пловдив, Габрово, въобще адресът на нашия труд е България. Ползвам метрото редовно и
не само като съм в него,но и навсякъде, където съм работил, отивам с радост.

Всичко това бе дело на наборни войници, сержанти, офицери и волнонаемни служители в качеството им на майстори и специалисти. Изпълнявахме сложни и отговорни обекти. Имахме 45 тежки машини за строителство и ремонт на железния път и друга високопроизводителна, даже бих казал, уникална техника. Това са „умни“ машини с които трябва да работят квалифицирани специалисти. Само с наборни войници с такива сложни изпълнения и модерна техника не можехме да се справим. Направен бе щат и започна приемането на т.нар. сержанти производственици.

За настроението и хляба

В началото на 1994 г. приех като командващ войските на Министерството на транспорта. Както цялата икономика на страната, така и те, тогава бяха на кръстопът. Имахме дългове над 10 млн. лв. Техниката се нуждаеше от ремонти. Обекти нямаше. Заплати не се даваха и хората буквално бедстваха.
Първата ни задача, бе да оправим настроението. В командването се разбрахме с всички колеги, че въпреки трудностите ще работим. До края на годината преодоляхме загубите.

Какъв беше проблемът с хората? Офицерите и сержантите ми казваха: „Не можем да служим, както искате, защото, тръгвайки си от къщи, оставяме семейството гладно. А за войниците има храна всеки ден по три пъти.“ И просто ги зачислихме на храна.

От друга страна, президентът Желев беше ходил в ромската махала в Сливен. Останал впечатлен, че тамошните младежи служат или при нас, или в Строителни войски. Семействата им обаче се прехранват от кофите за боклук. Когато пуснем нашите войници в отпуск, у дома няма с какво да ги посрещнат. Тогава решихме да не отчисляваме войниците от хранене, когато са в отпуск. Отиваха си по домовете със суха храна.

Признание и... обида

На ВМТ бе възложено да гарантират безопасността на влаковото движение. През 1997 г. от президенството ни поискаха справка за тази дейност. Оказа се, че за една година войските бяха излизали 196 пъти за ликвидиране на аварии и катастрофи.

В учебната бригада в Горна Оряховица обучавахме хора по 27 специалности - от железопътен работник до машинист. Нашите войници се уволняваха с нови умения, част от тях и с документ.

На една клетва, по техен личен повод, присъстваха членове на ръководството на ДПС. Показахме им поделението и когато седнахме да пием чай, се поинтересувах за впечатлението им. Те бяха много доволни. Тогава ги попитах защо имат особено отношение към войските. Отговориха ми: „А на вас кой ви каза, че сме против? Ние много добре знаем какво правите за нашите момчета. У нашите хора обаче се е наслоила обида, че освен при вас и в Строителни войски те не могат да служат на друго място.“

* * *
Закриването на ВМТ е решение на държавата. Когато се смяташе, че задачите, които изпълняват са важни, Транспортни войски имаше. И сега ги има, но не са с пагони. Функциите им преминаха в днешното Държавно предприятие „Транспортно строителство и възстановяване“. Смятам, че то е достоен приемник и е в състояние да се справи и с най-сложните задачи.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Строим за родината! 25 фев 2013, 08:56
   
  0
   
  0

  Остава да вземете и едно интервю с бившия шеф на бившите СВ(Строителни войски) генерал Р.Пешлеевски и направо спи градът и половината село...

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка