Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/EPOPEJA.JPG" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

100 години Одринска епопея

Pan.bg 26 мар 2013 | 09:06 views (2770) commentaries(0)
image" alt="img" /> 100 години Одринска епопея

landforce.mod.bg

Вчера, 25 март, военнослужещи от състава на 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово тържествено отбелязаха 100 годишнината от Балканските войни и превземането на Одринската крепост.

Директорът на Историческия музей в гр. Карлово Мария Деянова направи кратка историческа справка за историята на „Паметника на загиналите воини във войните 1912 – 1918”, намиращ се района на бригадата. Диньо Колев изнесе поетичен рецитал от български автори „Легенда за свободата”. В памет на загиналите воини беше отслужена заупокойна молитва от архиерейски наместник на Карловска околия отец Марко и бяха поднесени венци и цветя от командира на 61 мбр бригаден генерал Димитър Шивиков и присъстващите гости.

В церемонията взеха участие и представителите на местната и държавна власт, ученици от клуб „Приятели на армията” и членове на военно-патриотични организации.

Честването продължи с тържествено събрание-концерт в читалище „Васил Левски” гр. Карлово, където за първи път прозвуча бойният марш на Стремци „Стайкова могила”.

Историкът Петър Ненков, автор на книгата „Със Стремци в мир и в бой”, разказа подробно за героизма и подвига на карловци през войните. Участие в програмата взеха фолклорна група от военно формирование 28330 – Смолян и Представителният ансамбъл на Въоръжените сили.

Програмата, организирана съвместно с община Карлово, ще продължи тази вечер на площад „20-ти юли” с хор „Маестро Георги Атанасов”, военния духов оркестър и смесен хор при 61 мбр, мажоретен състав от СОУ „Генерал Владимир Заимов” гр. Сопот и танцов състав при Военния клуб в гр. Карлово.

Заместник-министърът на отбраната Ася Давидова и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев ще участват в честването на 100-годишнината от Одринската епопея в гр. Хасково

www.mod.bg

Заместник-министърът на отбраната Ася Давидова и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев ще участват днес, 26 март, в честването на 100-годишнината от Одринската епопея в гр. Хасково. В 16.00 ч. те ще присъстват на церемонията по откриването на възстановения паметник на Десети пехотен родопски полк.

Паметникът на Десети пехотен родопски полк е построен през 1901 г. със средства на участниците в полка и техните роднини като първия в България полкови паметник-чешма. През 1929 г. е завършен със скулптурна група на трима войници. Паметникът е разположен в освободен войскови район.

През октомври 2011 г. по идея на областния управител на Хасково е създаден Инициативен комитет, с участието на Министерството на
отбраната, за възстановяването на паметника-чешма и за изграждането на паркова зона с мемориален комплекс в памет на загиналите воини в Балканската и Първата световна война. В началото на тази година Министерството на отбраната предприе необходимите действия за разчистването на освободения войскови район и за неговото предоставяне на област Хасково.

Честването на 100-годишнината от Одринската епопея ще завърши с тържествена проверка (заря) , в която ще участват военнослужещи от военно формирование 52 740 - Хасково и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка