Поредната скандална статия на ТРУД относно сделки в армията

Pan.bg 15 окт 2013 | 22:39 views (8231) commentaries(17)
img Армията си купи и "котки" - да я пазят
Диян Моркин


Машините 'Пустинна котка' са на път да заменят старите руски джипки, с които най-ческто се возят командирите в поделенията. Снимки 'ТРУД'
Скандалите, свързани с армията ни, не са изненада за никого.
Неизгодни финансови сделки, нагласени обществени поръчки и изградени обръчи от фирми са само част от корупционната среда.
През пролетта войската ни влезе в още един сериозен скандал. По време на февруарските протести срещу хората бяха извадени четири тежкобронирани машини "Пустинна котка" от Военна полиция. За да замажат положението, от военното министерство обясниха, че тази специализирана техника се вади винаги на обществени мероприятия, в които участват военни - заря, честване на годишнини, поднасяне на венци и др.
image

Истината е, че през 2008 г. МО купи чрез специална обществена поръчка 25 машини "Sand Cat" (пустинна котка). Цената им варира

от 560 000 до 1 800 000 лв.

в зависимост от модела и нивото на бронираност. Обяснението на военното ръководство беше лаконично - трябва ни сигурна техника, с която контингентът ни в Афганистан да може да патрулира безопасно по улиците на Кабул.

Четири от машините бяха закарани в Афганистан, 19 са в поделенията у нас, а две бяха дадени на специалните сили на МВР. След година България няма да има контингент в Кабул. Не се предвижда и скоро наши военни от сухопътните войски да участват в операция като тази в Ирак или Афганистан. Иначе казано, тези тежко бронирани машини ще имат за задача да пазят гвардейците, докато свирят на Паметника на Апостола за 3 март. А струваха около 30 млн. лв. на данъкоплатците.

В Афганистан армията ни разполага и с 6 бронирани машини M 1117-Гардиън. Бойците се оплакват, че те са изключително трудни за маневриране в градски условия и са почти неизползваеми. А бяха взети именно за тази цел. За тях министерството плати по 2 млн. лв. за всяка, а фирмата ги достави с близо година и половина закъснение. Беше изчислено, че неустойката е близо 200 000 евро, но не стана ясно дали фирмата е върнала парите в бюджета на ведомството. Военното министерство сключи сделката с американската "Текстрон Марин & Ленд" през 2007 г., а парите бяха отпуснати целево от правителството.

Една от причините да
бъде избрана американската фирма за изпълнител на поръчката бе именно декларираната възможност да достави машините веднага. Бившият военен министър Веселин Близнаков заяви тогава, че ще държи строго за спазването на срока до края на 2007 г. машините да бъдат на разположение на контингента ни в състава на ИСАФ в района на афганистанската столица. Бронираните коли обаче пристигнаха едва през април 2008 г.
Наследникът на Близнаков - Николай Цонев, заяви, че техническото задание на търга за закупуването на тези машини е било променяно четири пъти, докато не са били "нацелени" параметрите, които да отговарят на определена фирма доставчик. Комисията по сделката бе оглавявана от бившият началник на Сухопътни войски ген. Иван Добрев, а министър Веселин Близнаков я наблюдаваше пряко.

До крайния етап на процедурата за избор на доставчик бяха допуснати две фирми - "Текстрон" и турско-британската компания FNSS със своя модел "Парс". Тогава FNSS протестираха срещу процедурата и поискаха дисквалификация на "Текстрон". В писмо до министъра на отбраната, Народното събрание, президента и премиера ръководството на компанията посочи, че има несъответствие между заданието за търга и продукта на избрания доставчик.

Същевременно стана ясно, че правителството на САЩ ни е подарило 4 машини MRAP. По време на операция "Пустинна буря" в Ирак американците ги използваха вместо хамърите, които нямат защита срещу мини. В Афганистан обаче се оказва, че тези машини са непригодими за местните условия, тъй като са тежки около 15 тона и затъват, ако излязат от асфалтиран път. Новата тенденция на американската армия е да се оборудва с М-ATV. Военни експерти смятат, че идеята е САЩ да ни дадат MRAP, а след това ние да започнем да подменяме руските БТР-ри с тях. Цената на една машина е около 1 млн. лева, а и поддръжката е изключително скъпа.

Невероятни дефекти в Афганистан дават и джиповете "Мерцедес" G клас. Едно от най-слабите им места е, че двигателите не са пригодени за горивото, което използва американската армия JP-8, и с което се зареждат и нашите коли. Нашите мерцедеси имат тип двигател турбо дизел интеркулер, който изисква по-качествен дизел. Допълнителното ниво на бронираност на джиповете повишава тонажа и амортизира машините много бързо. В Афганистан няма сервизи и поддръжката им е много скъпа, твърдят специалисти.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 17

 1. #1
  Army 15 окт 2013, 22:55
   
  3
   
  0

  JP-8 е качествен дизел, на нашите ГСМ-и е далеч по лош и се движат адекватно. Абсолютно популистки глупости е тая статия

 2. #2
  Osvaldo 15 окт 2013, 22:58
   
  1
   
  0

  Та, кое е скандалното на статията?

 3. #3
  Deso 15 окт 2013, 23:18
   
  1
   
  0

  30 млн. лева за 25 пустинни котки. Та толкова струва далеч по-тежкото M-ATV.

  И какъв е тоя MRAP, който ни е подарен? По принцип това е категория бойни машини. Какви БТР-и ще сменяме с тия MRAP-ове?

 4. #4
  България 15 окт 2013, 23:22
   
  1
   
  0

  трябва ни сигурна техника, с която контингентът ни в Афганистан да може да патрулира безопасно по улиците на Кабул.
  интересно от кога военните полицаи патрулират в афганистан защото котките са при тях а не у поделенията

 5. #5
  един дето е бил там 16 окт 2013, 00:02
   
  1
   
  0

  То нали знаете, в България всеки разбира от всичко, та и този драскач, да си изпълни плана, написал нещо, ама толкова си знае човечеца!
  Какво да обясняваш на идиот, дето си няма и представа от това, какво е в Афганистан! Като излезели от асфалта, затъвали! Идиот, то асфалта там е толкова много, а почвата е кирпич- какво ще затъне бе малоумнико?
  Аман от тикви!

 6. #6
  Авитохол 16 окт 2013, 00:24
   
  0
   
  0

  Статията е смес от истини и неистини.
  Но за споменатия министер наричанв МО ДЕДЕТО, ОСНОВНА ЗАДАЧА БЕШЕ ДА КРАДНЕ.
  И ПРИ ТЕЗИ МАШИНИ И ПРИ ФИРМЕНОТО ХРАНЕНЕ И ПРИ ВСИЧКИ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ.
  Е ТОВА СТАВАШЕ С ПОМОЩТА НА ГЕНЕРАЛИ ОТ РОДА НА ДОБРЕВ, НО ТОЙ Е КОКОШКАР НА ДРЕБНО

 7. #7
  пак разочарован 16 окт 2013, 00:32
   
  0
   
  1

  Какъв е тоя MRAV, дето ни е подарен? Maxx-Pro. Най-скапаните таралясници. Затова и американците толкова щедро ги раздават на коалиционните си партньори в Афганистан. http://static.webvariant.com/imagebank/cache/110503174618-460x325.jpg

  Само не знаех, че са ни подарени. Надявах се тия бангии по снимките, с нарисувани вългарски знамена по бордовете да са само за временно ползване. Положителната страна на нещата е, че си е баш военизиран вариант на чист цивилен камион Navi Star. Май имало няколко такива в Граф Игнатиево, пък дали е така... Така че поне експлоатационните разходи няма да са толкова високи, колкото на други подобни машини. Лошото е, че дори и така няма да са ниски. Navi Star Durastar може и да е масов камион среден клас в Америка, ама къде в Европа ще го намерим, че да ни е евтина поддръжката?!

 8. #8
  Haho 16 окт 2013, 02:29
   
  1
   
  1

  Интересно заглавие??? Тя статията май не е срещу БА, а срещу далаверите на цивилното ръководство?

 9. #9
  Cyber 16 окт 2013, 10:50
   
  1
   
  0

  Не знам точно в кого се цели автора и вестника, но както бях писал под друга статия на ТРУД в този сайт, кампанията срещу армията е очевидна. Мине не мине и се търсят скелети в гардероба.
  Хайде вижте сега този линк и кажете не съм ли прав:
  http://www.segabg.com/article.php?issueid=8223

 10. #10
  Cyber 16 окт 2013, 11:03
   
  0
   
  0

  Явно има проблем с извеждането на някой специални символи.
  1 февруари 2011 г.
  Военните ни в Афганистан потрошиха две "пустинни котки"
  Диян Моркин

  Бойците ни от контингента в Афганистан успяха да ударят една в друга две специализирани машини "Sand Cat" (пустинна котка).

  И двете машини са собственост на Българската армия, а щетите са близо за половин милион лева, научи "Сега". Инцидентът е станал преди Нова година, но за него не е съобщено от Министерството на отбраната. Пострадали и ранени няма, тъй като нивото на защита на колите е много високо.

  Армията ни купи 25 машини "Sand Cat" преди две години за "Военна полиция". Четири от тях бяха закарани в Кабул, 19 са в поделенията у нас, а две бяха дадени на специалните сили на МВР. Цената им варира от 560 000 до 1 800 000 лв. в зависимост от модела.

  В Афганистан армията ни разполага и с 6 бронирани машини M 1117- Гардиън. Бойците се оплакват, че те са изключително трудни за маневриране в градски условия и са почти неизползваеми. За тях министерството плати по 2 млн. лв. за всяка, а фирмата ги достави с близо година и половина закъснение.

  Същевременно стана ясно, че правителството на САЩ ни е подарило 4 машини MRAP. По време на операция "Пустинна буря" в Ирак американците ги използваха вместо хамърите, които нямат защита срещу мини. В Афганистан обаче се оказва, че тези машини са твърде непригодими за местните условия, тъй като са тежки около 15 тона и затъват, ако излязат от асфалтиран път. Новата тенденция на американската армия е да се оборудва с М-ATV. Военни експерти смятат, че идеята е САЩ да ни дадат MRAP, а след това ние да започнем да подменяме руските БТР-ри с тях. Цената на една машина е около 1 млн. лева, а самата поддръжката е изключително скъпа.

  Невероятни дефекти в Афганистан дават и джиповете "Мерцедес" G claas. Едно от най-слабите им места е, че двигателите не са пригодени за горивото, което използва американската армия JP-8 и което сипват българските бойци. Нашите мерцедеси имат тип двигател турбо дизел интеркулер, който изисква по-качествен дизел. Допълнителното ниво на бронираност на джиповете повишава тонажа и амортизира машините много бързо. В Афганистан няма сервизи и поддръжката им е много скъпа, твърдят специалисти.


  Мине не мине известно време и гардероба са проверява за скелети. Сега очаквам вестника да продължи да препубликува цялата помия излята срещу армията през последните 10 г.
  Като се има предвид, че медийната група е собственост на кръга "Капитал", който лансира счетоводителя Дянков и Трайков във ГРОБ, е ясно какви цели преследва. Сваляне авторитета на Армията по всички нива.

 11. #11
  **** 16 окт 2013, 11:26
   
  0
   
  0

  Кръгът "Капитал"? Явно си любител на художествената литература. Тоя кръг като бялата лястовица. Никой не го е виждал, всеки говори за него и е редовното оправдание на сегашните идиоти на власт. И каква е разликата с предишните идиоти на власт?

 12. #12
  123 16 окт 2013, 12:01
   
  1
   
  0

  Този автор от години пише статии директно насочени срещу хората под пагон. Това е поредната помия, която излиза този елемент. Някой знае ли кой е този субект?

 13. #13
  Cyber 16 окт 2013, 12:27
   
  0
   
  0

  До паролата на чукчето
  За виждането не си прав. В доста медии има публикации за кръга "Капитал" и за бялата лястовица също.
  Ето един линк:
  http://www.chudesa.net/byala-lyastovica-pazi-targoviste/
  Не съм привърженик на теория на конспирацията, затова не изпадам в подробности. Но, се дразня когато се води целенасочена кампания срещу армията с повтарянето на някой неистини и умишленото спестяване на истината.
  За идиотите и властта. Не искам никого да оправдавам. Много меко си ги нарекъл и да няма разлика. И преди и сега повече от половината са за затвора.

 14. #14
  Белким 16 окт 2013, 15:47
   
  0
   
  0

  Бронираните машини М-1117 Гардиън наистина са гола вода ,особено за конкретните условия в Афганистан.Първоначално бяха доставени без въоръжение и много месеци събираха пясък и мишки.И сега не е ясно имат ли поне защитата и въоръжението на БРДМ-2?"Пустинните котки",обаче са хубави машини,но мястото им въобще не е във Военната полиция,иначе военните полицаи трябва да обяснят от кога са станали войскови разузнавачи или кашици - патрулирането според военните устави по цял свят се върши от кашици и войскови разузнавачи.Иначе излиза,че в БА всеки се занимава с това,което не му е работа - военните полицаи вместо да се правят на разузнавачи да идат да ловят крадци,да контролират правилното носене на униформата и да следят да не се ползват служебните коли като таксита?Гледам Овенните полицаи имат нов началник - белким се сети да си прочете щата и функционалните задължения.

 15. #15
  vojnik 16 окт 2013, 16:09
   
  1
   
  0

  Деяне,Моркин,
  заради таква субекти като теб журналистиката се превърна в Проститутка, продаваща се за 5 лева. Влез в нета и ще видиш котките на всички мероприятия на армията след онзи 3 ти март, когато дрогиран моторист се разкара из парада и беше спрян от Военен полицай, тогава се реши, котките, тъй като са тежки, да преграждат евентуалните подстъпи към местата за провеждане на мероприятия с участие на военнослужещи с цел предотвратяване на терористичен акт с автомобил. Плановете са съвместни с националната полиция и се изготвят седмици преди това. Моля Ви се спрете да забърквата армията във вашите политически игри, гледайте си политиците,те крадът, всички , от всички партии, там се насочете. Оставете военните да си вършат работата така както се полага, защото, ако утре не дай си боже ,някой се вреже с автомобил в множеството честващо някой празник ТИ пак с големи букви ще крякаш колко некъдърни са военните и полицаите, но да знаеш че по голямата част от вината ще е твоя и на креслювци проститутки като теб!!!!

 16. #16
  zdr 16 окт 2013, 20:50
   
  0
   
  1

  Де ги тия котки бре? Такова животно до сега не съм виждал, само се пише за тези машини, а никъде ги няма, само по снимките. Чисто са си далавера. Нито на Ново село, нито на Корен. Бе то като се замисля аз и военен полицай не видях там ама да не задълбаваме.

 17. #17
  журналист 16 окт 2013, 23:05
   
  1
   
  0

  Незнам този аматьор който е писал статиятата колко му е умственния багаж, но добре че е станал журналист, а не лекар. Като ще пишеш нещо вземи провери като хората. Само като прочетеш отгоре отгоре се вижда, че всичките източници на статията на "Пишурката" са хора които "всичко им е ясно". Обидени от системата военнослужеши чули от тук от там. Има известни истини, но поднесени по този начин как да повярваш. Поне като пишеш известни операции като "Пустинна буря" провери в интернет за какво става въпрос. "Пустинна буря" е 2 август 1990 г. – 28 февруари 1991 г. и в нея няма нито MRAP-пи нито българи. Като провериш в интернет ще видиш, че първия MRAP е произведен 2007. Журналистчето можеже да провери още малко в интернет и да разбере, че "поделенията" вече са "военни формирования" ама неговия селски google не го знае. Военна полиция и Българската Армия са две различни неща. Не пиши и неща като JP-8, които не разбираш и как разбра, че не е качественно. Сервиз на Мерцедес в Афганистан има и това може да го провериш в интернет. И общо взето само вкъщи да си бе седял и да събираш информация от интернет по хубава статия щеше да напишеш. Единственното хубаво нещо което е направило журналистчето е че не е избрал военната професия. Пиши си там глупостите ние ще те повозим на MRAP-па следващата "Пустинна буря".

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker