Warning: getimagesize(http://www.memoriabg.com/wp-content/uploads/2016/02/03.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

ЩЕ ИМА ЛИ ВТОРИ КРИМ? „Unirea-2018? – проектът за анексиране на Молдова, или румънският „аншлус”!

Pan.bg 28 фев 2016 | 09:55 views (5229) commentaries(15)
img от Владислав Гулевич в Геополитика,

Днес Република Молдова е на изключително важен кръстопът и е близо до критичен поврат в постсъветската си съдба. Главна причина за хроничната политическа криза, която разкъсва Молдова не само през последните месеци, а от години, е надвисналата над нея от времето на „най-голямата геополитическа катастрофа на ХХ век“ – разпадането на СССР, заплаха от румънски „аншлус“, или поглъщането на Молдова от съседна Румъния.

Дългата политическа криза в републиката увеличава предпоставките и усилва опасността от юнионистки (прорумънски) държавен преврат. Главният лозунг на юнионизма е „Молдова не се състоя като като държава, затова трябва незабавно да се обедини с Румъния“. Юнионистите работят както на ниво държавната власт, така и сред разноцветната, протестираща и искаща предсрочни парламентарни избори опозиция.


Готвеното поглъщане на Молдова съвпада със 100-годишнината от така нареченото „Велико Обединение на Румъния от 1918 г.“, когато в резултат от разпадането на Австро-Унгарската империя, към Кралство Румъния са присъединени унгарската Трансилвания и Буковина (сега част от Югозападна Украйна).

Молдовските юнионисти получават вдъхновение най-вече от Букурещ, но напоследък има признаци, че Unirea-2018 е одобрен и от водещите столици на евроатлантическия Запад. Съвсем наскоро, на 5 февруари, Deutsche Welle убеждаваше на румънски език читателите си: „Повечето от членовете на правителството на Молдова заявяват, че на политическо ниво има разбиране от необходимостта да се изпълняват условията, поставени от Румъния, за получаването на обещания заем от 150 милиона евро. Без тези пари правителството не може да плати дори заплатите и пенсиите.“

На 10 февруари м.г. в румънския парламент беше създадена групата „Prietenii Unirii” („Приятели на Обединението), в които влизат 40 румънски депутати и сенатори. Основната задача на групата е да изготви и внесе до края на 2016 г. план за обединението на Молдова и Румъния.

На 16 ноември 2015 г. няколко молдовски медии съобщиха, че лидерът на още нерегистрираната в Молдова партия „Десница“ Ана Гуцу призовава гражданите на Република Молдова да подпишат „Декларация за обединение с Румъния“, чийто текст е изготвен от нея. Тъй като документът е оформен като проект на решение на парламента за обединението на Молдова и Румъния, се разчита, че той може да бъде признат за закон, приет от парламента на Република Молдова.На 4 февруари молдовският интернет-вестник Actualitati.md написа: „Молдовско-румънският магнат и бивш премиер на
страната Йон Стурдза, по повод на това, че румънското правителство е предало на Кишинев списък с условията, които трябва да бъдат изпълнени за получаване на първия транш от заема от 150 млн.евро, ентусиазирано заяви: „Румънците идват!… За първи път от 1812 г. насам Румъния като държава поема пряката отговорност за територията между Прут и Днестър – Република Молдова”.

Букурещ, окуражен от Вашингтон, наистина е готов да „поеме отговорността“ за анексирането на Молдова. Сегашният министър-председател на Молдова Павел Филип (от Либералната партия) посети румънската столица на 26-ти януари и получи уверения за това, че ако протестите в Кишинев се активизират, правителството на Молдова може да разчита на помощ от Румъния, тъй като съгласно подписания през 2013 г. договор за военно сътрудничество, в Молдова могат да бъдат изпратени подразделения на румънските карабинери.
Молдовският премиер Павел Филип (вляво) и румънският му колега Дачиан Чолош
В класическия си вид проектът „Велика Румъния“ предвижда, че в процеса на „обединението“ в състава на Румъния трябва да влязат в Молдова, Приднестровието, както и част от Украйна (Буковина и Одеска област). Заместник-председателят на Либералната партия и кмет на Кишинев Дорин Киртоака казва: „Мечтая тази проклета граница да изчезне и отново да бъдем един народ и една държава … Ако бяхме една обединена държава, щяхме да имаме много по-различна съдба и живот“.

Дорин Киртоака е протеже и разпространител на идеите на „злия гений“ на молдовската политика и действителният владелец на Молдова – олигарха Владимир Плахотнюк (между другото и бизнес-партньор на Петро Порошенко). Неотдавна, докато са на посещение в Яш, кметът на Кишинев, в присъствието на румънския премиер Дачиан Чолош и на президента Клаус Йоханес, отново призова за обединение на „двете румънски държави“, наричайки го единственото възможно решение на системната криза, която преживява Република Молдова.

В момента мнозинството в молдовския парламент се държи от Демократическата партия, контролирана изцяло от Плахотнюк. В плановете му влиза и избирането му от парламента за президент (мандатът на настоящия президент Николае Тимофти изтича в края на март т.г.). Молдовските юнионисти вече обявиха старта на специализирания тв канал Unirea TV. „Вярвам, че единственият шанс за нас е обединението с Румъния. А Плахотнюк обеща, че ако го изберем сега, през 2019 г. ще осъществи обединението с Румъния „, каза заместник-председателят на Либералната партия Вячеслав Унтиле.Румъния се смята за втори аванпост на НАТО на изток (след Полша), затова и проектът „Велика Румъния“ се вписва добре в полския проект „Междуморие” – създаването на противостоящ на Русия блок на държавите от Балтика до Черно море.

Второто „Велико обединение“ на Румъния е важно звено във формирането на антируската Балтийско-черноморска дъга. Известният кишиневски публицист, директор на изданието „Панорама“ – Дмитрий Чубашенко, смята, че замисленото от Букурещ и от западните центрове на властта „обединение“ между Молдова и Румъния ще означава ускорен вариант на евроатлантическа интеграция на бившата съветска република: чрез гласуване в парламента и чрез просто преместване на румънската граница на изток, на сутринта молдовците ще се събудят едновременно и в Европейския съюз, и в НАТО.

Превод: Цеца Христова / Memoria de futuro

Източник: fondSK
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 15

 1. #1
  niko_789 28 фев 2016, 12:41
   
  16
   
  6

  Румънците нещо са позабравили боя който им нанесе Русия като се опитаха да окупират Молдовия през 90те.Сега сериозно си играят със 3-тата световна +техните приятелчета отвъд Атлантика.Става все по интиресно.

 2. #2
  Празно поле 28 фев 2016, 14:26
   
  15
   
  4

  Румъния и Молдова са като България и Македония.

 3. #3
  Ха-ха, 28 фев 2016, 16:24
   
  3
   
  1

  Aз предлагам и ние да си "преместим" границата на изток. Че и на запад. Турция и Македония много искат да влезнат в ЕС - обявяват се за Български територии в техните парламенти :))) И със "сигурност" ще срещнем "разбиране" от Брюксел. Те само това и чакат, някой да се размърда на Балканите.

  2014 година Ротшилд заявява в Лондон, че финансовото положение в Европа е много по-лошо от времето на Всв и незабавно е нужна война.

  Ако румънците се "преместят" на изток неминуемо ще срещнат някакви военни действия и то с РФ, а не е изключено и с Украйна. При подобни конфликти, както е видно от сирийската криза, и двете страни ще бъдат "подпоMагани"с оръжие, боеприпаси и "съветници" - на ЦРУ и Пентагона разбира се. В Сирия ЦРУ помага на Ан Нусра, а Пентагона - на Кюрдите. Естествено ако и България тръгне да се "премества" ще се стигне до някакви военни действия - вероятно от властите в Турция, а не е изключено и от Гърция ( заради Беломорска Тракия), а и от Косово и Албания (заради Македония)

  Ротшилдите имат нужда от ГОЛЯМА ВОЙНА! И те го заявяват от няколко години най-открито.

  Погледнете например че компании на Ротшилд оперират в Северен Ирак ( Кюрдестан) и Турция. Какво наблюдаваме? Иркаските кюрди са бъди-бъди с Ердоган, а Сирийските - не. Съответно Ротшилдите държат цените на нефта. Чрез ЕНИ ( италианската нефтена компания) те се свързаха с Газпром и влияеха на Путин до скоро ( а не е изключено и все още). Така РФ се включи във войната, преди3викана от Ротшилдите в Близкия Изток. Ротшилдите усещайки че губят размърдаха Ердоган. Турция активизира вече създадената мрежа в България от oсманофили, а ШЕЛ, сърпраиз, сърпраиз,

  ще дълбае да търси нефт...на границата на България с Турция,

  естествено и в проксимност до Босфора.
  Македония пък е в района на Албания, чети - Италия и ЕНИ, които искат напълно да контролират тези райони.

  http://www.zerohedge.com/news/2015-03-05/lord-rothschild-warns-investors-geopolitics-most-dangerous-wwii  не съм фен на Дейвид Айк, но тук той описва много добре взаимовръзките само в няколко минути и както никога е много прав.

 4. #4
  К.Л. 28 фев 2016, 16:49
   
  6
   
  2

  За разлика от изчанченото македонско наречие в бългаския език, което се говори в Скопска Македония, в Молдова говорят румънски език/ю. Малко с "мекане" както в Източна България но като цяло същия. След като Русия масово заселва северните райони през миналия век там започва да се усеща все по голямо руско влияние, но хората продължават да говорят румънски език. Не виждам никаква пречка да се обединят Румъния и Молдова, това го искат и двете държави, но румънците изобщо не им е до това в този момент. Това са празни приказки на хора които са се присетили за някоя стара публикация и сега искат да получат малко внимание.
  Лек ден

 5. #5
  TPE3BEH 28 фев 2016, 16:50
   
  2
   
  10

  Руската агентура преди няколко месеца, беше написала сходна статия за България и Македония...

  Разделяй и владей!

 6. #6
  OTAN 28 фев 2016, 17:04
   
  5
   
  8

  Ами Молдова са си чисти румънци. Не, че съм почитател на тази държава, но ако се обединят справедливостта ще възтържествува. Пожелавам им го, един народ са.

 7. #7
  eleganten 28 фев 2016, 19:23
   
  3
   
  10

  Това са руски новини. В Русия работят по темата.
  Аз съм живял в Кишинев, там в Молдова колкото са румънците - толкова са и българите или техни потомци. А в Преднистровието си е руска окопация от долна проба.
  Забрявяме историята и не ни интересува, много сме жалки.

 8. #8
  KOREKTOR 28 фев 2016, 19:48
   
  4
   
  2

  До #7 eleganten

  Абе eleganten ТЪПАНАРИНО,

  В това НЯЩО " руска окопация " нещо за окопаване ли става дума ?

  Егати и НЕГРАМОТИЯТА НЕКАДЪРНА ДЕМОПЕДЕРАСКА !!!

 9. #9
  ураура 28 фев 2016, 20:40
   
  3
   
  6

  Дано да успеят да се обединят Румъния и Молдовата. Така всички оцелели българи от там ще могат свободно да си пътуват до България, ако искат. Никой няма против да се обединят България и Македония, освен Сърбия и Русия.

 10. #10
  самостоятелна държава 28 фев 2016, 21:44
   
  3
   
  0

  Когато се говори "руски" или "американски" трябва да се взема под внимание че съществуват коренно противоположни мнения по една и съща тема вътре и в двете страни. Има кръгове които нещо ги устройва, има и ткаива дето не ги устройва.

  В Молдова живеят най-различни националности. Има много българи. дори се счита че те, заедно със славяните,живели там преди Аспарух,са коренното население на Молдова и люлката на Българската Държава. Има гагаузи, руснаци, украинци, молдавяни - онези дето наричате "румънци" и т.н. Тези групи живеят в различни райони където представляват мнозинство. покрай войните на Русия с Турция ( не с Румъния), Руско-Турските войни от преди 2 века, Молдова попада под протектората на Руската Империя, а по-късно Бесарабия влиза в състава на Империята. По време на Освободителните войни на Балканите от ОСманско иго княжество Молдова се обединява с Валахия и създават Румънското Кралство. Въпреки това, териториалната му цялостност с Молдова не е призната от 2 Велики сили - САЩ и Руската Империя, като 1928 Молдова напълно се отделя от Румъния и става Съветска Република. Счита се че за периода от 1858 до около 1877( след обединението на княжествата Молдова и Валахия) в Молдова започва да се заменя кирилицата с латиница и да се налага румънския език, макар че голяма част говорят език производен от българския, както и руски,( Бесарабия). Молдова е била консеквентно част от Българската Държава, Хазария, Жеч-Посполита,Австро-Унгарската Империя, Османската и накрая - Руската Империя. Румъния започва като проект на Папа Римски за влияние на Балканите, но виждайки, че е изключително сложно да подмени религията от православна в католическа, започва да подменя лека-полека езика, а по-късно успява да вкара и латинската азбука в обращение т.д. в земите на Валахия и части от Молдова, които попадат под император Рудолф Втори от Австрия. И тази културно-политическа експанзия на Ватикана не е завършила до ден днешен. Самата Румъния е една измислена държава, която никога не е съществувала като такава до 1858, а са били отделни княжества с коренно различни езици, население и дори религии ( Трансилвания, например).Тези 3 княжества са били в една или друга епоха в стратегически отбранителен съюз помежду си, но никога не са били едно цяло, нито са го искали.

  След обединението си с Валахия Молдова фактически загубва своето съществуване, като чак след Октомврийската Революция успява да си върне целостта и независимостта от Румъния, но пък попада в СССР, който след разпада си оставя Молдова като самостоятелна държава, която обаче явно не желае да е самостоятелна.

  Румъния успява покрай ПСВ да се разшири за сметка на Австро-Унгарската Империя, както и за сметка на България. Самата Румъния ( коренното население) е било локализирано преди войната на много по-малка площ, отколкото е в момента. В Румъния живеят все още много етнически унгарци и българи. След успехите си през ПСВ Румъния решава че е достатъчно силна да пробва да стане даже по-голяма. Поради тази причина се включва във война срещу СССР на страната на Германия и с тяхна помощ успяват да окупират Молдова, Одеса и дори части от Крим, за около 3-4 години.

  Това е накратко за връзката между Молдова и Румъния. Румъния, както и Полша търсят обединение с други, съседни на тях, по-малки държави, защото натиска от страна на Брюксел и Великите Сили е прекалено голям, за да успеят да уредят икономическите си затруднения и търсят обединение с цел да постигнат някаква икономическа самодостатъчност и разбира се икономическа сила., което е една химера, защото съвсем не означава че по-голямата територия води автоматично до по-силна икономика. Вижте страните в Африка, например Конго. Огромна територия, която е една от най-бедните страни в света и в постоянни войни със съседите си.

  Така че до известна степен България има най-голямо право, заедно с Русия или Украйна да претендира на територията на Молдова, а не Румъния, която се е образувала като държава благодарение на помощта на Молдова. през 19 век. Румъния е по-принцип може би една от най-младите държави в Европа изобщо и изпреварва Освобождаването на България от Османско иго само защото Молдова помага ( където са живяли тогава огромно количество българи), както и Русия.

 11. #11
  румънския език 29 фев 2016, 00:46
   
  3
   
  0

  Румънския език се е формирал по времето на Римската Империя, в която влиза Дакия ( на територията на днешна Румъния) - тракийска провинция. По-късно римляните се оттеглят оттам и навлизат готите ( варварите). През средните векове има влияние от славянски език ( български и руски от тогавашната Киевска Рус, последната - повече в Молдова) и многократно територии от днешна Румъния са влизали в Българското Царство и във Византийската Империя ( като това обуславя и гръцко влияние върху езика). Румънския език се счита за НЕСЪЩЕСТВУВАЩ до НАЧАЛОТО НА 17 век, когато се появяват разни пътеписи на венецианци и австрийци, които казват че "НА НЯКОИ МЕСТА ВЪВ ВАЛАХИЯ хората говорят на "ромАнски" и себе си наричат "ромАни" или "романещи". тОВА говори, ЧЕ РУМЪНСКИЯ ЕЗИК все още не е бил широкоразпространен. В днешно време например има много хора в Румъния, които са двуезични - говорят и румънски и сръбски( или диалект среден между български и сръбски). Такива се срещат и в Сърбия ( Войводина) и ( малко) в Северозападна България.

  През 18 век във Виена се написва първата граматика на румънски език. Българската за сравнение е написана още преди 12 век в България, когато е имало Българска държава все още. Фактически тогавашната румънска територия е била съвкупност от дребни княжества, които водят междуособици,отбиват атаките на турците, но в общи линии е анархия и безпросветност до навлизането на Австроунгарската Империя в Трансилвания и части от Молдавското княжество и Валахия. Направо е изумително как една измислена държава като Румъния с културна история, много по-кратка от българската успява да стане голяма и сравнително мощна държава със също така не лоша икономика за времето си. За сравнение - България, влачейки османския хомот няма никаква икономика, културното и наследство е унищожено от турците, докато в това време( 18 век) започва да се развива румънската култура и то с помощта на Австрия и Русия, а не под влияние на изостаналата Османска империя.

  След обединението на Валахия с Молдова се налага румънския език навсякъде по тези територии, по политически съображения. Така за няколко десетилетия се претопява славянския език, който до тогава се е говорел широко, както и гръцкия, поради влиянието на фанариотите по тези територии. Именно поради това днес румънския е разпространен дори и в Молдова, която е била предимно славянско-говоряща стран, с тесни връзки с България и Русия.

  Самата Молдова днес е двуезична държава, като на много места езиците се различават много един от друг - ту славянски, ту румънски, ту смесица с турски или гръцки). В културно отношение молдавяните се считат дори доста по-близки с българите и украинците.

 12. #12
  изкривяват историята 29 фев 2016, 01:09
   
  1
   
  0

  Молдавските политици днес изкривяват историята на Молдова. През средните векове, не Валахия, с предимно румънскоговорящото си население е доминирала над Молдова, а обратното, Молдова с предимно славянско говорящото си население е доминирала Валахия. И когато при Стефан Велики се сключва съюз между двете княжества, Молдова е доминирала над Валахия, а не обратното. Сега молдавските политици фактически се борят да признаят доминацията на друга държава над тяхната, като дори се стремят отново да затрият Молдова като държава. Това според мен се нарича ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА.

  Представете си че у нас се появят политици които настояват България да стане част от Турция или Македония, като затрие и езика си и самото понятие България.

  Това е идиотско, изобщо някъде в света да се търпи такова нещо( присъствие на откровени провокатори на отговорни политически длъжности в правителството/парламента) към затриване на една държава като такава.

 13. #13
  fox81 29 фев 2016, 09:38
   
  1
   
  0

  Нека да припомним как са приобщени българите в Мамалигария. Долните цигани избиват всичко което говори на български език, така ги приобщават. След като вземат Добруджа коренното българско население е подложено на масово изтребление. Добре, че е бил Хитлер да ни върне Добруджа!
  Румъния заслужава също толкова неутронни бомби, колкото Сърбия, Гърция и Турция!
  България трябва да си върне територията на Иван Асен и толкоз, край на дискусията.
  Това няма как да се случи със сегашното управление. Друг е въпроса, че населението по тези земи е вече с друго самосъзнание, така, че пак няма смисъл, ще имаме земята, но не и хората!

 14. #14
  Щий 29 фев 2016, 09:41
   
  0
   
  1

  Много нефт има в Румъния, много. И навътре и в шелфа. Щом още като убиха Чеушеску Давид Рокафелъ осинови румънско сираче, работата стана ясна. Още Първата Световна Война такъв е бил пазарлъка с англосаксите - за румънците всичко, което е над земята, за англичаните всичко което е под земята. И така вземат Северна Добруджа - която никога не е била румънска територия и е люлката на българската държава. После следва избиване на българите или опция да сменят езика си с румънски и ето ти Румъния с най-ценната европейска земя - добруджанската.
  България и Румъния - без румънските войници и офицери нямаше да има Руско - Турска война и през 1878 нямаше да има Сан Стефански мирен договор.
  Идва Трети март, денят на освобождението на България от Турско робство. Без румънците нямаше да го има Сан Стефанския Мирен договор от Трети март 1878 година и българския народ. Турците щяха да изколят българите, както през 1912 изколиха българите в Източна Тракия и още не е признат този геноцид. Както изколиха и арменците.
  Какво знаят днес българите за Каварненското клане, Старозагоското клане, Баташкото клане. Новоосвободеното Българско кмяжество е обезлюдено под един милион население, турците за завлекли към Анадола всичко каквото са могли да влачат - млади жени и деца, добитък, стоки - каквото не могат да завлекат са унищожили. Над седемдесет процента от населението на Българското княжество идва от Македония, останалите идват от Източна Тракия и Бесарабия. В освободените безлюдни български земи идват и много цигани - десетки хиляди само от Унгария.
  Такава е жалката истина - българите не знаят, че дължат свободата и живота си на румънците, които преди да проговорят на румънски, са говорели български...

 15. #15
  Preslav 29 фев 2016, 09:55
   
  1
   
  1

  11,12 и 13 са много прави. Румъния е изкуствено създадена държава, владяна доста дълги години от нас. А до края на 19 век пишат и учат на кирилица, в църквите също се чете нашето слово... Северна Добруджа си е изцяло българска, като и в момента там по-старото поколение си говори чист български от онова време...

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка