CSIS: САЩ затъват в „безкрайна“ война в Афганистан

Pan.bg 15 юли 2019 | 14:04 views (444) commentaries(0)
img
Американският център за стратегически и международни изследвания (CSIS) публикува доклад за "безкрайната война" в Афганистан.
Докладът твърди, че САЩ са затънали в „продължителен и скъп конфликт, чийто изход все още не е ясен“. Причината е в неспособността на военните да “свържат поставените цели с необходимите усилия”, пренебрегвайки историята на страната и нейните културни особености и характер, както и пренебрегването на съветския опит. Според автора на доклада, офицер от морската пехота, САЩ са изпаднали в тупик в Афганистан.
Много експерти смятат, че американците наистина са допуснали много грешки поради желанието си да останат в страната и да създадат там "плацдарм срещу Русия, Китай и Иран".
Авторът на проучването в този доклад е полковник Марк Kaнсиан от USMC. Той е служил във Виетнам, по-късно е участвал в операция „Пустинна буря“ и е работил в Пентагона.
Докладът, озаглавен „Как ще завърши всичко: военно консултиране, стратегически цели и „безкрайната война” в Афганистан", отбелязва, че основната задача за изготвянето на този аналитичен материал не е само даване съвети за това как да се спечели такава война в Афганистан. колко да бъде дадена възможност на американските военни за преценка дали да се включат в подобни конфликти в бъдеще.
Според анализатора в CSIS действията на Съединените щати се отличават с безразличието "към факта, че ценностите на други страни могат да се различават от нашите" и абсолютно непознаване за историята на Афганистан (например, войната, която Великобритания води там през XIX век). Също така, авторът на доклада е изненадан от "игнорирането на съветския опит". В последния случай идеологическите съображения играят значителна роля.В резултат на това американците трябваше да се учат не от чуждите, а от собствените си грешки.Според полковник Марк Кансиан примерът на Афганистан показва, че американските военни нямат познания за военната история, съществуват сериозни проблеми със стратегическото мислене и комуникацията между военните и цивилните, а някои от вътрешните документи на Пентагона за провеждането на антипартизанската война изискват сериозна преработка.

CSIS
Снимка: © US DOD
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker