Това е най-опасната река на Земята - малко да се разсееш, и ще бъдеш изяден /ВИДЕО/

Pan.bg 18 авг 2019 | 14:16 views (683) commentaries(0)
img
pochivka.blitz.bg


Амазонка отне първенството на Нил за най-дълга река на планетата

Нашата планета е уникална със своята природа, растителност и диви животни. Всяка година се случват все повече нови открития, неизвестни досега на човека. Има много места, в които е страшно да влезеш, например: гора Аокигахара, пещера Кашкулак или блатата Манчак.

Има места, които пазят тайни, например: езерото Хилер, езерото Байкал или пеещия Бархан. Но малко е писано за реките и всъщност някои от тях се простират на хиляди километри и носят много интересни неща. Поради тази причина днес решихме да се докоснем до една от най-опасните реки в света - Амазонка.
Описание и местоположение на Амазонка

Е, да започнем с факта, че Амазонка е най-дълбоката река в света. И отскоро тя е призната и за най-дългата река в света, малко по-напред от Нил. Дължината на Амазонка е 6992 километра.

Голямата река протича през територията на няколко страни от Южна Америка. Амазонка минава през територията на Бразилия, Перу, Колумбия, Боливия, Еквадор. Реката е пълноводна през цялата година. И има най-големия басейн.

Амазонка разбива много рекорди на реки не само по размер, но и по скорост на течения, вълни. Приблизителната възраст на американската река е приблизително 9 милиона години.

Историята на името на реката

Смята се, че племе жени живеело по бреговете на реката. Според легендата цялото им население било от женски пол и ако дамите имали момче, го изпращали при баща му. Бащата от своя страна бил роб, който временно живеел на тяхна територия, а когато той станал ненужен, бил изгонван от женското племе.

Но след като испанските конкистадори тръгнаха да завладеят тези земи, каква била тяхната изненада, когато жените се биели с тях, сражавайки се не по-лошо от мъжете. Това напомнило на испанците за мита за Амазоните, поради което реката намерила своето име.

Сега е общоприето, че тези амазонки са били или дългокоси индианци, или жени, които са помагали на съпрузите си да се бият, но ние все още искаме да вярваме, че те са били мистериозните воини на Амазонка.

Опасните обитатели на Амазонка

Е, тук стигаме до това, което прави реката една от най-опасните в света. Всичко е много просто, опасна е със своите местни обитатели, които могат да навредят не само на животните, но и на хората.

Ето някои от
тях, най-опасните. Нека започнем с най-малкото и на пръв поглед безобидно създание - това е кандира или обикновена ванделия. Индивидите от този вид са малки, не растат повече от 15 сантиметра и са почти прозрачни.

Местните жители твърдят, че тези малки риби могат да влязат вътре в човек през урогениталните органи и там се хранят с човешка кръв и тъкани. За извличането на кандидата ще е необходима хирургическа интервенция.

Други сравнително малки, но въпреки това опасни обитатели на Амазонка са пираните. Структурата на долната челюст на този вид им позволява да късат парчета месо от плячката. Например гладно стадо пирани поглъща крава за минути. Но тези свирепи риби, като правило, са опасни само на групи. Пиранята няма да атакува сама. Така че филмите за пираните са малко разкрасени.

За най-голям хищник на Амазонка се счита черният кайман. Обикновено той води воден начин на живот, може да расте на повече от 4 метра дължина. Той е един от най-големите влечуги. Но животните от този вид са малко проучени. Когато са гладни, те са способни да погълнат всичко по пътя си.

Не съвсем типичен хищник за сладка вода, но често плуващ на големи разстояния по протежение на Амазонка, е акулата бик. Въпреки сравнително малкия си размер, тя представлява сериозна заплаха за хората. Освен това е доказано, че тя дори е в състояние да живее в прясна вода и е най-агресивна от своя вид.

И разбира се, кралицата на тези места е анаконда. Не е рядкост най-голямата змия в света да стане главен герой във филмите на ужасите. Това чудовище достига според съвременните учени дължина почти 7 метра. Анакондата удушава жертвата и след това я поглъща напълно. Има случаи, когато хора са станали жертва на змии. Това е звярът, който никога не желаеш да срещнеш.

Разбира се, това не всички обитатели на огромната река Амазонка, са опасни за човешкия живот, от най-страшните трябва да стоите далеч. Бреговете на реката обаче са не само ужасни, но и красиви. Флората и фауната на Амазонка е огромна и красива. На нейната територия има много цветя, птици, растения, животни, защото бреговете на Амазонка са най-голямата тропическа гора.

Но разбира се, ако сте отишли по тези места, трябва да помните за сигурността, защото тези територии са едновременно красиви и опасни.

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker