Китайска компания преобрази градче в Африка, но на твърде висока цена

Pan.bg 25 авг 2019 | 12:39 views (411) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Когато китайските златотърсачи дошли в град Масумбири в северната част на Сиера Леоне, всички се наредиха на опашка за работа. Тийнейджърите излъгали за възрастта си. Жени и момичета отишли да готвят и чистят в лагера на миньорите, затворен комплекс в близост до планината, с изглед към оризови полета.

"Даю", частна компания, започнала да работи в Сиера Леоне миналата година, бе най-новата от редица китайски фирми, притеглени от богатата на минерали земя на региона Тонколили на западноафриканската държава в търсене на злато.

"Хората в началото бяха щастливи, защото се създаваше заетост", каза Хасан Толи, началникът на Масумбири, изглеждащ уморен и седнал на верандата си до селските старейшини в градчето с черен път.

Стотици млади мъже с каски скоро носели в домовете си чекове. Градчето с население 5000 души за пръв път имало клетъчен сигнал и водни помпи - всичко това благодарение на "Даю". Но 18 месеца след началото на проекта за милиони местните жители заявяват, че полученият доход не компенсира загубата на земя, а бедността се задълбочава.

Подобно на много африкански страни Сиера Леоне ухажва чуждестранни компании, които плащат на правителствата големи такси за правата за минно дело, докато местните жители често смятат, че нямат никаква дума или полза. Китай е безспорно най-големият вносител на минерали от Африка на юг от Сахара; през последното десетилетие инвестира около 30 млрд. долара в добив на метали на континента. Близо 15% от инвестициите са в Сиера Леоне.

Добивът на злато е сравнително малък сектор в Сиера Леоне в сравнение с диамантите или желязната руда, но нараства с компании като "Даю", която твърди, че държи най-голямата подземна мина за злато в страната - единственият ѝ проект.

Различни по-малки китайски фирми, някои от които работят нелегално, също добиват злато в района, заедно с големите фирми. "Ако погледнем добива, в тези общности трябваше да има голямо развитие", казва Мохамед Смуут Бангура, окръжен съветник от Тонколили.

По осеяния с дупки, кален път към Масумбири ръждясали табели обявяват добивни компании, които са идвали и си отивали. Единствените нови пътища, коли или сгради на километри наоколо са в китайския лагер.

Работни места

От магазина си на главната улица на Масумбири, изпълнен с ключалки, тениски и часовници, Ибрахим Туле каза, че бизнесът е намалял. "Хората имат по-малко пари за
харчене откакто дойде Дейю", каза той, седнал в бараката на открито в горещ следобед. Преди "Даю" от няколко години не е имало голяма добивна компания. Хората се стичали в града, за да търсят злато. Често им провървявало и изхарчвали полученото в магазина на Тюле.

"Даю" наела около 350 местни жители, а други миньори напуснали града, откакто компанията превзела техните минни обекти.

Когато се плаща на работниците - всеки печели между 50 и 150 долара на месец - те разпределят между семейството и съседите и използват за изплащане на дългове, каза Туле. "В края на месеца не остават пари," каза 29-годишният миньор Абдулай Каргбо, който има едно от по-високоплатените работни места: взривяване и сондажи в планината за злато.

Бащата на шест деца обяснява, че преди "Даю" предлагал превози с мотоциклета си и печелел по 10-15 долара на ден.

Ползите от стабилната работа не компенсират намалението на заплатите, каза той. След няколко седмици, след като е работил в мината в продължение на една година, той планира да се откаже и да се върне към мотоциклета си.

Уилям Бангура, който има двама синове, работещи за "Даю", не можеше да мисли за нещо, което семейството може да си купи сега, а не е можело да си позволи преди. "Достатъчно е само за да се оправяме," каза той. Все пак е благодарен: "Нямаме друга възможност."

Вместо да се пресява на ръка и да се продава в райна, златният прах вече се разбива в планински завод за преработка. В последната стая на пода са подредени големи бели торби, пълни със сив прах, съдържащ няколко грама злато. На този етап те са превозвани до пристанището и изпращани до Китай.

Разпределете благата

Сиера Леоне е "отворена за бизнес" според президента Джулиус Маада Био, който лансира посланието до инвеститорите в Китай, Великобритания и Обединените арабски емирства, след като встъпи в длъжност миналата година с обещание да гарантира ползите от добивната индустрия за страната.

Компании като "Даю" плащат половин милион долара годишно на правителството за обхватен лиценз за добив и се изисква да влагат 0.01% от приходите си в развитието на общността, според кодекса за добив. Но политиките за развитие на общността са неясни и този закон не винаги се прилага, заяви правителството миналата година в нов документ за минното дело, който цели да започнат реформи.

"Даю" е решила да увеличи приноса си до 1%, но все още води преговори с местните жители за условията, заяви мениджърът на общността в компанията Мохамед Дафае.

Три града в района имат различни изисквания. Единият иска училище, друг - здравен център, а третият се нуждае от питейна вода, заяви съветникът Бангура. Досега са инсталирани само водни помпи, но водата идва направо от реката, нефилтрирана. "Опитваме се да помогнем за развитието на общността," каза генералният мениджър на "Даю" Пън Хуй Яо. "Ние наистина искаме да донесем щастие на местните."

Дафае каза, че хората са нетърпеливи, но ползите ще дойдат. "Най-голямото предизвикателство е разбирането на концесията," каза Дафа, седнал в офис в комплекса. Хората имат чувството, че земята и минералите са техни, но нямат лиценз за тях, каза той.

Споразумението на "Даю" с правителството ѝ дава достъп до 9.6 кв. км за 25 години. Наскоро Дафе се сблъскала с отпор от местни, копаещи в район, в който и компанията иска да копае. "Трябваше да отида там и да им кажа, че не можете да спрете този тип операции. Това е за всички нас", каза той.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker