Москва обяви украинците и беларусите за рускоезични

Pan.bg 20 окт 2019 | 11:12 views (272) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Президентът Володимир Зеленский на посещение на линията, разделяща правителствената армия от подкрепяните от Русия украински сепаратисти в Източна Украйна.

Руското правителство реши, че вече ще признава гражданите на Украйна и Беларус за говорещи руски език. За всички останали по света се запазва схемата да се полага изпит или събеседване за владеене на езика. За украинците и беларусите ще е достатъчно само да подадат заявление, че искат документ за статут на "носител на руски език".

Това дава на чужденци право на постоянно пребиваване в Русия и сдобиване по опростена процедура с руско гражданство -например, без да се налага 5 години постоянно да си бил на руска територия.

През април президентът Владимир Путин обяви, че ще предоставя руски паспорти на около 3 млн. жители на контролираните от подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна. После този режим бе разширен върху цялата Донецка и Луганска области на Украйна, т.е. и върху земите, които са под контрола на Киев. Тези документи за самоличност не се признават в Европа.

Досегашните правила определяха, че без изпит или събеседване този статут се дава на чужденци и лица без гражданство, които имат роднини по възходяща линия, постоянно живяла в Русия или на територията на СССР, но в границите на днешната Руска федерация.

Правителството обяснява, че няма единен критерий за владеене на руски език. В едни случаи се прави тест, в други има разговор използване на аудио- видео - и мултимедийни материали. Затова в правителството планират да възложат на МВР да изработи единен метод.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*