Вучич: Сърбия се въоръжава както другите в региона, а в света вече няма един полицай

Pan.bg 20 окт 2019 | 16:22 views (295) commentaries(0)
img
news.bg


Сръбският президент Александър Вучич заяви в неделя, че Сърбия следи въоръжението на страните в региона и прави всичко възможно, за да избегне дестабилизиране и избягване на конфликти в района, но трябва да се въоръжи, както правят другите, съобщава хърватската медия "Национал".

"Винаги съм загрижен и правим всичко възможно, за да предотвратим дестабилизацията в региона", заяви Вучич по телевизия Първа.

България, Румъния, Унгария, Хърватия и други по-малки страни също се въоръжават според възможностите си, каза той.

"Можем да видим кой също въоръжава албанците в Косово, какви хеликоптери търси Черна гора. Следваме всичко това", обяснява Вучич.

Сърбия не може да се мери с Румъния в парите, които инвестира в оръжие, нито може да купува системите, които румънците купуват, но може да се сравнява със страни като България и Унгария, допълва той.

Той каза, че сега всички по света се въоръжават, "защото в света вече няма един полицай", но "има много играчи".

"При такива обстоятелства е по-добре да си годзила, отколкото бамби", обяснява той метафорично.

Преди беше "една годзила", а сега има повече по света, защото освен САЩ, Китай и Русия, Индия, Турция, някои африкански страни, Япония, Индокитай ... също са на сцената ... Не трябва да сме слаба и лесна плячка. Не трябва да сме бомби", коментира Вучич.

Той оприличи военните на политиката, като каза, че това е шах с много играчи.

"Това не са наши врагове, но те са наши противници. Във военната боласт трябва да имате това, което искате да се защитите. Съответно, ние не искаме да бягаме, но дали ще има добри, важни, значими противовъздушни системи - ще има, ще има ли допълнителни съвременни дронове - да", подчертава Вучич.

Сърбия "укрепва капацитета, не защото се готви за каквото и да било, а е начин да запази страната".

Той определи неотдавнашната тройна инициатива с Албания и Северна Македония за създаването на "малък Шенген" и по-тясна икономическа интеграция в региона като "много важна", тъй като тя е "едновременно мирна и политическа инициатива", но "и икономически важна".

При вчерашното посещение на руския премиер Дмитрий Медведев в Сърбия Вучич повтори, че "връзката на доверието с Русия е на най-високо ниво".

"Не е нужно да мислим едно и също за всичко, но за повечето неща мислим еднакво", коментира сръбският държавен глава.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*