Окончателно падна жалбата срещу доставката на тръби за газовата връзка с Гърция

Pan.bg 15 ное 2019 | 06:53 views (269) commentaries(0)
img mediapool.bg


Върховният административен съд потвърди окончателно избора на гръцката компания "Коринт Пайпуъркс" като производител и доставчик на тръбите за газовата връзка с Гърция с решението си, че процедурата е проведена законосъобразно.

Българската фирма "Топливо-2" обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията решението на проектната компания "Ай Си Джи Би" да не допусне до оценяване на офертата ѝ за доставка на тръбите с аргумента, че не покрива поставените в процедурата технически изисквания. Антимонополната комисия потвърди решението за отстраняване на "Топливо-2" и така казусът стигна до съда.

Тричленен състав на ВАС обаче е преценил, че възраженията на "Топливо-2" са необосновани и неоснователни, отхвърля ги и решението е окончателно.

Сега "Ай Си Джи Би" може спокойно да продължи работата по изграждането на газопровода от Стара Загора през Хасково до Комотини, който започна са строи преди седмици.

Договорът с "Коринт" за доставка на тръбите бе подписан въпреки жалбата на "Топливо-24, тъй като компанията не искаше обезпечителни мерки за спирането на процедурата. Съдебното решение дава увереност и на финансиращите институции – ЕИБ, управляващия орган в България по ОПИК и ЕК, че няма никакви съмнения относно законосъобразното и правилно провеждане на процедурата, посочват от проектната компания.

Общата дължина на газопровода ще е 182 км, а проектният капацитет в посока от Гърция към България ще е 3 млрд. куб. м годишно с опция за увеличаване на мощността до 5 млрд. куб. м. Очаква се въвеждането му в експлоатация да стане идната есен, за да може да се спази договорът на "Булгаргаз" за доставка на близо 1 млрд. кубл. м каспийски газ от Азербайджан.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка