Галилейско езеро е най-голямото сладководно езеро на Израел и негов главен воден резервоар

Pan.bg 17 ное 2019 | 17:11 views (417) commentaries(0)
img
banker.bg


Галилейското езеро, наричано и Галилейско море, Тивериадско езеро (море), Генисаретско езеро (море), Хинеретско море (Хинарот), Кинеретско езеро (на иврит: Ям Кинерет, Кинерет) е най-голямото сладководно езеро на Израел. Обиколката му е 53 км, дълго е 21 км, а широко 13 километра. Максималната му дълбочина е 43 метра.

Езерото е разположено на 209 м под морското ниво, което го прави най-ниско разположеното сладководно езеро на Земята и второто най-ниско разположено езеро в света след Мъртво море, което е солено езеро.

На западния бряг на Галилейското езеро се намира град Тиберия (Тверия, остар. Табарея), днес в Израел. Основан е през II век. Кръстен е на император Тиберий. Населението на съвременния град е около 43 664 жители. Тиберия е един от четирите свещени градове на евреите (другите са Йерусалим, Хеброн и Сафед). Улиците и алеите на стария град са тесни и извити, а старите къщи са изработени от черен базалт. Всяка година десетки хиляди хора идват в Тиберия да посетят националните светини: гробниците на равините Моше бен Маймон (Маймонид), Йоан бен Закая и Акива бен Йосеф. След изгнанието на евреите от Йерусалим, градът се превръща в главен духовен център на страната.

Други забележителности в Тиберия са гръцката православна църква „Дванадесетте апостоли“, руините на синагогата от 6 век и останките на древния еврейски град Хамат Тиберия.

Галилейското езеро, което се намира на границата между Израел и Сирия, е едно от малкото езера, които имат най-различни имена. Освен като Галилейско езеро, то е известно и като Галилейско море, Тивериадско езеро или море, Генисаретско езеро или море и Хинеретско езеро или море. Без значение на кой вариант ще се спрете, това е най-голямото сладководно езеро на Израел и негов главен воден резервоар.

Галилейското езеро е разположено в Йорданския грабен на около 209 м под морското равнище, което го превръща в най-ниско разположеното сладководно езеро в света. Северно от него се намира долината Хула, където е изворната област на река Йордан. Тя се влива в него и изтича от южния му край, както и повечето от реките, извиращи от Голанските възвишения.

Галилейското езеро има огромна роля за развитието на Израел и поради разположението му на границата със Сирия, то е било една от важните военни територии, за които спорят двете държави.

Галилейското
езеро играе и важна религиозна роля, тъй като според Новия завет именно тук Христос е проповядвал и вършел своите чудеса. Днес по бреговете му се намират много християнски храмове, които са превърнати във важни туристически забележителности.

В началото на 1986 г. нивото на Галилейското езеро достига до най-ниското си равнище. Това позволило на жителите на Израел да открият много ценна находка - лодка, която датира от около 100 година преди или след Христа. Тя е най-старият плавателен съд, открит в Галилейското езеро, и тъй като годините през които се е ползвала съвпадат със започването на християнството, веднага в пресата се промъкват догадки дали на нея някога не е плавал и самия Иисус Христос заедно с апостолите си.

На мястото на находката мигновено отиват множество археолози, които трябва бързо да извадят ценната находка, преди да е покрита отново с водите на езерото. Оказва се, че тя е дълга около 8 метра и широка около 2,5 метра, което я нарежда сред най-големите плавателни съдове в езерото. Наистина видът ѝ съвпада с този, който някога е използвал Иисус, но няма никакви доказателства, че той или някой от апостолите му някога са се качвали на нея.

Районът около Галилейското езеро е изключително плодороден и е много ценен за Израел. Тук могат да се отглеждат всякакви дървета, сред които най-разпространени са палмите, смокините, маслините, грозде и всякакви плодове, които са известни с качеството си.

Галилейското езеро е прекрасно място както за любителите на риболова, така и за желаещите да си отдъхнат сред красивата му природа. Намиращите се около бреговете му красиви палмови дървета превръщат езерото в истинско райско кътче, разположено в долината на река Йордан.

Ако решите да посетите Галилейското езеро, имайте предвид, че през лятото властват големи горещини без валежи, а през кратката зима климатичните условия са по-поносими и по-благоприятни за престой. Езерото е известно и с изникващите изневиделица бури, така че си носете и по-топли дрехи.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка