Чехия през 1989. И Чехия днес.

Pan.bg 18 ное 2019 | 04:47 views (419) commentaries(0)
img
dw.com
Автор Иън Уилоубай

На 17 ноември 1989 в Чехия избухва Нежната революция. Следват многобройни протести и разпад на комунистическия режим. Днес, 30 години по-късно, чехите отново протестират - разгневени от управляващите.


Прага. Ноември 1989.

Нежната революция в Чехословакия избухва на 17 ноември 1989, когато полицията брутално атакува студенти, излезли на демонстрация, за която е имало официално разрешение. Безпрецедентната агресия и фалшивият слух, че студент е бил убит, разпалват страстите в страната. Така се ражда опозиционният "Граждански форум", а студентите обявяват стачка.

Вит Поханка, тогава последна година студент в Оломоуц, е избран да координира окупацията на Палацкия университет в града. "Част от другите организатори бяха сигурни, че ще ни изключат и че някои от нас вероятно ще се озоват в затвора", казва Поханка, който по това време планира да избяга на Запад веднага щом завърши.

Революцията обаче бързо се разраства: с всеки изминал ден протестите стават все по-многобройни, обявена е генерална стачка, а съвсем скоро Централният комитет на комунистическата партия е принуден да се оттегли. На 29 декември 1989 година Вацлав Хавел, писател и дисидент, който малко по-рано прекарва известно време в затвора, е избран за президент. Така се слага край на повече от четири десетилетия комунистическо управление в страната.

По това време Магдалена Платцова е ученичка. Тя е в първите редица по време на сблъсъците с полицията на 17 ноември. "През 1989 година икономиката тотално пропадаше. А околната среда беше в катастрофално състояние - това беше една отровена страна, буквално", спомня си тя. "И изведнъж от тази тоталитарна изолирана държава ние се превърнахме в място, в което животът ти започна да придобива смисъл."

Вит Поханка описва Нежната революция като най-вълнуващото време в живота му. "Бях на 23 години и всичко беше възможно", казва той. "Еуфорията беше голяма."
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка