Сърбия няма намерение да става член на НАТО

Pan.bg 04 дек 2019 | 09:01 views (294) commentaries(0)
img Източник:''Svodka.start.bg''; http://www.chernomore.bg/

Сърбия не възнамерява да става член на НАТО, доколкото огромно мнозинство от гражданите на страната се обявяват против това, заяви сръбският първи заместник министър-председател и външен министър Ивица Дачич в интервю за ТАСС преди утрешното посещение на сръбския президент Александър Вучич в Русия.
Що се касае до членство в НАТО, Сърбия има много ясна позиция по този въпрос. Ние не желаем да ставаме член на алианса, това не искат и огромното мнозинство от нашите граждани. И Сърбия, и НАТО са удовлетворени от степента на достигнатото сътрудничество - много добро и постоянно развиващо се, но ние нямаме амбиция да го превърнем в постоянно членство. Както ви е известно, Сърбия се придържа към политика на военен неутралитет, което предполага съществуване извън всякакви международни военни съюзи, подчерта външният министър.
По-рано сръбският президент Вучич излезе с предложение да се приеме декларация за военен и политически неутралитет на страната. Очаква се, че такъв документ може да бъде приет до 15 февруари 2020 г.
Външнополитическият курс на Сърбия предвижда запазване на приятелските отношения с Русия и Китай, както и развитие на връзките с ЕС и САЩ, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА и dnes.bg.
Стратегическият курс на Сърбия за влизане в ЕС не трябва да нанася вреда на отношенията на Белград с Москва и Пекин, посочи Дачич в интервюто.
Нашият стратегически курс е да станем членове на ЕС, това е съвсем естествено и логично, тъй като на страните от ЕС се падат почти две трети от нашия стокооборот, най-големите инвестиции постъпват от ЕС, географски и културно ние принадлежим към този район, в страните от ЕС живеят огромен брой наши граждани... Но ние смятаме, че този наш стратегически курс не трябва да нанася вреда на сътрудничеството с други страни, преди всичко с Русия, която се явява наш традиционен приятел и партньор. Подобна е ситуацията и с Китай, с който ние все повече сътрудничим за взаимно удовлетворение, изтъкна Дачич.
По думите му Белград разглежда подготовката за влизане в ЕС като процес на реформиране на обществото и икономиката. Бъдещо членство в ЕС ние разглеждаме не като цел, а като средство за развитие на стандартите, при които живеят нашите граждани, каза Дачич. Същевременно той изтъкна, че Белград вижда, че сега ЕС не е готов за разширяване,
тъй като "се намира във фаза на вътрешно преразглеждане и моделиране на своите предишни правила на функциониране, което еднозначно влияе негативно на способността му да приема нови членове".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка