АПОКАЛИПСИС: Европа пред необратима екокатастрофа! 39% от пеперудите и 9% от птиците са изчезнали, горещи вълни връхлитат континента

Pan.bg 07 дек 2019 | 00:01 views (341) commentaries(0)
img
pik.bg/


Без да се предприемат спешни мерки през следващото десетилетие, Европа няма да може да се справи с климатичните промени. Това се посочва в доклад на Европейската агенция за околна среда, който се публикува на всеки пет години.

Изводите са, че ако не се реагира спешно, горещите вълни ще станат нещо обичайно за Стария континент. Тази година в Испания и Франция бяха измерени най-високите температури, откакто се води статистика.

В доклада се посочва още, че 39% от пеперудите и 9% от птиците са изчезнали в Европа от 1990 г. насам, което представлява сериозен удар по биоразнообразието.

"Въпреки че повечето от целите за 2020 г. няма да бъдат постигнати, особено тези за биологичното разнообразие, все още има шанс да се постигнат дългосрочните цели и задачи за 2030 и 2050 г.", се казва в доклада, публикуван по време на срещата на върха COP25, която беше открита в Мадрид в понеделник.

Докладът отбелязва, че въпреки че е регистриран спад от 22% в емисиите на парникови газове между 1990 г. и 2017 г. и нарастващ дял на възобновяемите енергийни източници, е необходим повече напредък.

ЕАОС заяви, че от 13-те цели на политиката за биологично разнообразие, определени за 2020 г., ще бъдат изпълнени само две: определяне на морски и сухопътни защитени зони. За сметка на това опазването на видовете и природните местообитания, водните екосистеми и влажните зони и почвените условия остават проблем, както и химическите емисии, замърсяването на въздуха и шума.

„Политиките са по-ефективни по отношение на намаляване на натиска върху околната среда, отколкото за опазване на биоразнообразието и екосистемите, както и за човешкото здраве и благополучие“, се казва в доклада.

Настоящите тенденции показват "забавяне на напредъка при проблеми като намаляване на емисиите на парникови газове, промишлени емисии, генериране на отпадъци, подобряване на енергийната ефективност и възобновяема енергия. В бъдеще настоящият темп на напредък няма да бъде достатъчен за посрещане на климатичните и енергийните цели за 2030 г. и 2050 г. "

COP15 относно биоразнообразието ще се проведе догодина в Китай, където държавите ще си поставят нови цели, въпреки че целите за 2020 г. все още не са изпълнени.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка