Сенатът на САЩ сочи Русия за „спонсор на тероризма“

Pan.bg 13 дек 2019 | 13:30 views (362) commentaries(1)
img Източник:''Armymedia.bg''; в."Сега"

Москва възприема одобрения от Комисията по външни работи законопроект като американски предизборен ход

Американските сенатори смятат Русия за „спонсор на тероризма”, става ясно от законопроект, одобрен от Комисията по външни работи в Сената на САЩ. Решение за официалното обявяване на Русия за спонсор на тероризма ’ обаче трябва да вземе държавният секретар на САЩ, съобщава РИА „Новости”, като цитира прессъобщение на комисията.

Документът изисква от шефа на Държавния департамент да излезе със становище по въпроса пред съответните комисии в Конгреса в срок до 90 дни след одобряването на разпоредбата от Сената, Камарата на представителите и президента на САЩ. Държавният секретар също така трябва да реши дали контролираните от Русия въоръжени групировки в Донбас, както и формированията в самопровъзгласилите се Луганска народна република (ЛНР) и Донецка народна република (ДНР) попадат под дефиницията за „чуждестранни терористични организации“.

Законопроектът бе внесен през април от сенатора от Републиканската партия Кори Гарднър. Одобряването му от Комисията по външна политика означава, че той ще влезе за дебат и гласуване в Сената. Одобряването на подобен закон ще улесни налагането на доста строги санкции на Русия. В момента в списъка на Държавния департамент на „държавите – спонсори на тероризма” влизат Иран, Северна Корея, Сирия и Судан.

Миналата седмица помощник държавният секретар на САЩ Дейвид Хейл заяви, че Държавният департамент не смята Русия за спонсор на тероризма. Според него Русия дори е жертва на терористични атаки, припомня РИА "Новости".

Комисията по външни работи в Сената гласува и за законопроект, който предвижда САЩ да подкрепят финансово развитието на енергийната инфраструктура в Централна и Източна Европа, за да се намали зависимостта от Русия. Законопроектът предвижда около 1 млрд. долара от американския бюджет да бъдат дадени за проекти, подпомагащи диверсификацията на енергоизточниците за европейските страни. Сенатската Комисия по външни работи подкрепи и разпоредба, която задължава държавния секретар на САЩ да предложи на Конгреса стратегия за енергийна независимост на съюзниците от НАТО и да увеличи износа на американски природен газ и петрол към държавите от алианса и към Япония.

Сенаторите одобриха и законопроект, който налага санкции на Турция заради офанзивата в Северна Сирия и заради закупуването на руски противовъздушни установки С-400. Планирано бе да гласуват наказателни мерки и срещу Русия заради войната в Източна Украйна и анексирането на
Крим, но вотът бе отложен.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 13 дек 2019, 13:52
   
  6
   
  0

  Да, Русия спонсорира тероризма в света!
  Как? Като ви продава двигатели за космически ракети и ядрено гориво за атомните ви централи! :)

  САЩ са държавно организиран тероризъм!

  Когато се разпадне тази страна, ще бъде осъдена от цял свят за това!
  И има директни доказателства! Многото войни, Mайдани, работата им с терористи по света, създаване на хаос, в който хиляди и милиони хора биват убивани по тяхна вина!
  Те създават войни, без някой да ги е нападал тях, понеже печелят от това! И си поддържат формата да са силни военно и да държат другите по света в страх и подчинение!  Безмислени войни, създаване на хаос, ограбване на чужди ресурси... Рекет!

  Генералът казва: "...Тези хора са взели в ръцете си политиката на САЩ..." От 3:00 мин. го каза!
  За кои хора говори? Както и да е, които и да са, страната САЩ е отговорна за този организиран, военен тероризъм по света!

  И сега това:" Американските сенатори смятат Русия за „спонсор на тероризма”"

  Тези всичките "сенатори" са ВОЕННИ ПРЕСТЪПНИЦИ!!! Какво има те да обвиняват други в нещо, което самите те са направили и правят постоянно?
  Русия за сега никога не може да ги надмине!!! И това даже е добре за света! Какво ли щеше да бъде, ако и Русия беше като тях?

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка