Европейският съвет одобри “Зелената сделка” – лидерите се споразумяха за обща политика за климата

Pan.bg 16 дек 2019 | 14:01 views (366) commentaries(1)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор Атина Пашова

Европейският съвет постигна споразумение по общата политика за климата. 28-те лидери приеха амбициозния план на Комисията да постигнат нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г. Единствено Полша, заради силната си зависимост от въгледобива, остава извън „Зелената сделка”. Варшава призна, че не би могла да се вмести в поставения краен срок.

Въпреки че на този етап отказа да поеме ангажимент към Европейската зелена сделка, Полша не блокира финалното решение и така отвори пътя към реализирането на поставената цел за въглеродно неутрална икономика. Казусът на Варшава ще се гледа отново в средата на следващата година, посочват от Брюксел.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призна, че за някои страни и региони, най-вече в Източна Европа, ще е много трудно да се адаптират към новата политика. Затова и за тях са предвидени финансови стимули и други гаранции, които да ги подпомогнат в прехода към нулеви емисии.

Шарл Мишел – председател на Европейския съвет:

„Поехме сериозен ангажимент – искаме Европа да се превърне в първия континент с въглеродно неутрална икономика. Взехме това решение, съобразявайки се с опасенията на различните държави, защото знаем, че е важно да вземем под внимание различните им особености и различните им стартови позиции. Искаме също така да покажем, че полагаме усилия да се съобразим с всички социални последици.“


Целта за постигане на континент без въглеродни емисии се смята за един от най-мащабните проекти на ЕС и радикално ще промени европейската икономика и финанси. Планът предвижда инвестиции от милиарди евро на година и именно влиянието на подобни програми върху краткосрочния и дългосрочния бюджет на Блока идва на дневен ред за евролидерите.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 16 дек 2019, 14:30
   
  5
   
  2

  „Поехме сериозен ангажимент – искаме Европа да се превърне в първия континент с въглеродно неутрална икономика."

  Ха-ха-ха...!

  Много сте "поели"? Към 2050 г. в Европа мнозинството ще е мургаво-синьото население, на което не му пука изобщо за никакви климати :)!
  Вжното е да се наяде и да ебе само :)! Да прави масово деца...

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка