Демографска криза грози Китай – раждаемостта в страната достигна най-ниските си нива

Pan.bg 20 яну 2020 | 13:04 views (299) commentaries(1)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор Атина Пашова

Раждаемостта в Китай продължава да спада и достигна най-ниските си нива от 70 години насам, съобщават от Националното статистическо бюро. Дори краят на „политиката за едно дете“ не успя да обърне негативната тенденция, коментират експерти и подчертават, че тежкия дисбаланс между половете се запазва.

За 2019 г. коефициентът на раждаемост в страната е 10,48 на хиляда и е най-ниският от създаването на Китайската народна република през 1949 г. Общият брой на бебетата, родени миналата година, е 14 милиона и 650 хиляди или с 580 хиляди по-малко спрямо предходната.

Раждаемостта в Китай намалява от години и това е едно от най-сериозните предизвикателства пред втората най-голяма икономика в света. Експерти определят тенденцията като „бомба със закъснител“ и припомнят, че все по-малка маса работещи ще трябва да издържа увеличаващото се трудово неактивно население.

Въпреки спада на раждаемостта, смъртността също е относително ниска, което позволява естественият прираст да се запази положителен. Той възлиза на 3,34‰ и е причината населението на Китай да достигне милиард и 400 милиона през 2019 г.

Припомняме, че през близо 40 години Пекин поддържаше „политиката за едно дете“, за да ограничи ръста на населението. Мярката обаче се смята за основна причина за дисбаланса между половете и мъжете в страната все още са с 30 милиона повече от жените, сочат статистическите данни. През 2015 г. практиката беше отменена, но реформата така и не успя да обърне тенденцията. Всъщност, коментират анализатори, много семейства просто не могат да си позволят да имат повече от едно дете.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 20 яну 2020, 13:30
   
  4
   
  2

  И тези ги удари демографската криза? Ама пак са 1,4 милиарда...

  " дисбаланса между половете и мъжете в страната все още са с 30 милиона повече от жените"
  Китай дава премии на техните мъже, ако вземат за жени рускини. Това донякъде е разбираемо. Китай има амбиции да вземе руски територии в далечният Изток, които смята за исторически свои.

  Не напразно този месец и Путин обяви още мерки за борба с демографската криза в Русия. Увеличават детските, строят повече детски градини и ясли, ще дават безплатна храна на учениците в началните училища.

  И у нас трябва да се направи същото и дори и повече. Ние сме много по-малко и измирането ще завърши в много по-кратък срок, ако не се предприеме нищо съществено! Безплатни жилища, безплатни детски градини и ясли, безплатна храна и закуски в училищата...

  Да, струва много пари, но каквато и да е цената, да останем като народ, не е висока! Ако измрем, губим всичко така и така! Какво са тогава парите?

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker