Според последния доклад на СИПРИ – Китай задмина Русия по производство на оръжия

Pan.bg 28 яну 2020 | 12:11 views (227) commentaries(0)
img Източник:''Armymedia.bg''; в."Труд"

Поднебесната империя е №2 в света след САЩ

Продажбите на Пекин са за 54,1 млрд. долара


Китай задминава Русия по производство на оръжия и е на второ място в света след САЩ. Това се казва в публикуван вчера доклад на Стокхолмския институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ).

СИПРИ следи военните разходи по страни и отбранителни компании, но липсата на данни от фирми в Китай дълго време бе пречка за по-прецизно проучване на състоянието на този бранш там. Настоящата оценка за Китай е направена въз основа на информация, събрана от различни източници, включително доклади за кредитни рейтинги, одитни и годишни доклади. На базата на данни от 2015-2017 г. четирите най-големи китайски компании най-после могат да бъдат сравнени със световните лидери.

Въпросните 4 фирми, сред които е най-големият китайски самолетостроител AVIC, са сред 20-те водещи продавачи на оръжие в света, като общите им продажби възлизат на 54,1 млрд. долара за 2017 г„ сочи СИПРИ.

С продажби за 20,1 млрд. долара (за 2017 г.) AVIC е на шесто място. Американската „Локхийд Мартин" е посочена като най-големия оръжеен продавач в света за същата година с продажби за около 43,9 млрд. долара.

„Ако четирите изследвани китайски компании 6яха па включени в Топ 100, те всички щяха да бъдат в първите 20, а три щяха да влязат в първите 10", се казва в доклада.

Миналия месец, преди да бъдат отчетени данните от този доклад, СИПРИ постави Русия на второ място с продажби за 36,2 млрд. долара, или 8,6% от световния обем. За САЩ сумата е 246 млрд. долара или 59% от общия обем продажби в света.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker