ЕС започва нова операция за следене на оръжейно ембарго спрямо Либия

Pan.bg 17 фев 2020 | 18:10 views (271) commentaries(0)
img dir.bg

При констатирано увеличение на миграционните потоци, морските компоненти на операцията ще бъдат оттеглени


ЕС ще стартира нова операция в Средиземно море, чиято основна задача ще бъде прилагането на наложеното от ООН оръжейно ембарго спрямо Либия. Това решиха днес първите дипломати на 27-те страни-членки в рамките на Съвета "Външни работи", който се проведе в Брюксел.

От българска страна в заседанието участва заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя изрази очакване решението за начало на работата на мисията да бъде прието през март и изрази надежда усилията на ЕС за спазването на ембаргото да не подействат като притегателна сила за мигрантите.

Новата операция на ЕС, която ще замени действащата в момента операция "София", ще използва въздухоплавателни, сателитни и морски средства. Освен гарантиране на оръжейното ембарго, нейни задачи ще бъдат още борба с мрежите за трафик на мигранти и обучение на либийската брегова охрана.

Съветът отчете съществуващите опасения за евентуално отражение върху миграционните потоци и подчерта, че ситуацията ще бъде внимателно наблюдавана и регулярно докладвана. При констатирано увеличение на миграционните потоци, морските компоненти на операцията ще бъдат оттеглени.

Захариева коментира пред журналисти в Брюксел, че днес е бил много важен ден за сигурността на Европа. "Днес беше моментът, в който трябваше да покажем, че можем не само с думи, но и с дела да подкрепяме изпълнението на взетите решения", добави вицепремиерът.

Първите дипломати обмениха и мнения по съдържанието на новата Всеобхватна стратегия на ЕС с Африка, която предстои да бъде публикувана на 4 март, съобщиха от българското външно министерство. Те са потвърдили подкрепата си за поставянето на отношенията с африканските партньори на равноправна основа.

В рамките на "текущи въпроси" върховният представител Жозеп Борел е информирал за неотдавнашните си посещения в Косово и Сърбия. Министрите са обменили мнения по възможностите за възобновяване на Близкоизточния мирен процес в контекста на обявения наскоро план на САЩ и направиха преглед на развитията в Близкия изток и резултатите от визитите на Борел в Йордания и Иран. Обсъдени са били по-нататъшните стъпки на ЕС по Венецуела. Направен е и преглед на развитията в Сахел в контекста на предстоящата на 26 март конференция на най-високо ниво между ЕС и петте страни от региона.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker