Пушка с „умен“прицел стреля само при гарантирано попадение

Pan.bg 21 фев 2020 | 11:39 views (274) commentaries(0)
img Източник:''Armymedia.bg''; в."Монитор"

Експертите от армията на САЩ тестват „умния” прицел за карабина, наречен SMASH. Той е произведен от израелската компания Smart Shooter Ltd.. Устройството може скоро да бъде монтирано на карабини М4 и леки картечници М249.

Според военните за първи път новостта е широко представена на 42-ата международна изложба на спортни и ловни оръжия SHOT Show 2020 в Лае Вегас. Настоящите мерници предоставят на стрелеца само информацията, необходима за добре насочен изстрел. Основната идея на SMASH е, че разполагайки с тази информация, „интелигентният“ мерник ще „позволи” изстрел само ако стрелецът точно изпълни всичките му „изисквания". Тоест само в тези случаи, когато попадението в целта е гарантирано от гледна точка на балистиката. Системата SMASH е прикрепена към цевта със специална ръкохватка на пистолет. Устройството се състои от оптичен мерник, термоизолатор, система за разпознаване и проследяване на целта. След като изберете цел, стрелецът я фиксира с натискане на бутона до дръжката. В полезрението уловената цел е маркирана със специални червени маркери..

След това стрелецът притиска и задържа спусъка. Изстрел ще се случи само ако цевта е насочена към целта, гарантирайки точно попадение в нея. Според разработчи-ците отнема не повече от 5 минути, за да се обучи опитен боец да използва мерника SMASH. Трябва също да се отбележи, че в условия на близък бой системата за заключване на спусъка лесно се деактивира.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker