Генералният секретар на НАТО приветства членството на Република Северна Македония в Алианса

Pan.bg 31 мар 2020 | 10:22 views (264) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com"

Той отбелязва ,че в условията на зараза от коронавируса съюзниците в НАТО се подкрепят взаимно. И дава примери. Американската армия е доставила основни болнични доставки в Италия. Германия и Люксембург са приели пациенти за интензивно лечение от Италия и Франция. Съюзническите тежко транспортни самолети са доставили над двеста тона маски и други защитни средства от Китай и Южна Корея за Словакия, Чехия и Румъния.


„Северна Македония вече е пълноправен член на НАТО, 30-тият член на нашия Алианс. От понеделник флагът на Северна Македония ще се вее гордо заедно с останалите 29 членове. Това наистина е момент на празнуване, момент, който всички очакваме с нетърпение от много години. Пътят към членството беше дълъг и предизвикателен, но със смелост и решителност го направихте”, това посочва в обръщение генералинят секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Това е, отбелязва той, страхотна новина в труден момент, когато целият свят е изправен пред борбата с пандемията COVID-19. „Всяка държава предприема безпрецедентни мерки, за да ограничи разпространението на вируса, да спаси живота и да ограничи въздействието върху нашите икономики. Това предизвикателство е твърде голямо за всеки един народ. Затова е по-важно от всякога нашите нации да стоят заедно, да работят заедно и да се подкрепят. Това е същността на трансатлантическата солидарност. Заедно сме по-силни”.

Генералният секретар заявява, че съюзниците в НАТО се подкрепят взаимно. И дава примери. Американската армия е доставила основни болнични доставки в Италия. Германия и Люксембург са приели пациенти за интензивно лечение от Италия и Франция. Съюзническите тежкотранспортни самолети са доставилби над двеста тона маски и други защитни средства от Китай и Южна Корея за Словакия, Чехия и Румъния.

Във всички страни от НАТО нашите военнослужещите играят важна роля в тази ситуация, включително с развръщането на полеви болници, превоз на пациенти и дезинфекция на обществени площи, се подчертава в обръщението. Но, продължава по-нататък генералинят секретар, докато нашето непосредствено внимание е насочено към глобалната пандемия COVID-19, други предизвикателства не ни отминаха. Всъщност те се усилват от настоящата криза. Дезинформацията за коронавируса е широко разпространена. Често това е част от дългосрочен модел на агресивно поведение, който включва кибератаки и опити за подкопаване на легитимността на демократичните институции, смята Йенс Столтенберг.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker