Тези мeрки срещу COVID-19 вече спасиха живота на 59 000 европейци

Pan.bg 31 мар 2020 | 20:52 views (488) commentaries(0)
img
Blitz.bg
Изолацията и други мерки като част от борбата срещу пандемията от причиняваното от новия коронавирус заболяване Ковид-19 са спасили живота на 59 000 души в 11 европейски страни, показва британско изследване, предаде Франс прес.
"Ние смятаме, че настоящите мерки, които са в сила най-малкото до края на този месец, са спасили от смърт 59 000 човека в 11 държави в Европа към днешна дата", казват учените от лондонския Империъл колидж, който е реномиран университет в областта на медицината.
Авторите на изследването са специалисти по епидемиология и математика.
Те са разработили модел на динамиката на епидемията в Европа и са направили оценка на забавянето на заразата с коронавируса SARS-CoV-2, дължащо се на мерките, взети на различни дати в 11-те изследвани страни.
Сред анализираните мерки са били карантина за болните, затварянето на училищата и университети, забраната за събиране на хора на едно място, социалната дистанция и общата изолация.
Изследователите подчертават, че става дума за теоретични модели, предполагащи, че една и съща мярка има съпоставимо въздействие в 11-те страни.
В Италия, която бе първата европейска държава, въвела строги мерки и в която епидемията взе най-голям мащаб, въздействието на тези мерки е най-силно, според изследването. Учените смятат, че решението на властите за спиране на редица дейности в страната, е спасило живота на 38 000 души. На второ място е Испания, където според авторите на изследването е бил спасен животът на 16 000 човека. Специалистите казват, че мерките са спасили 2500 души във Франция, 560 в Белгия, 550 в Германия, 370 в Обединеното кралство, 340 в Швейцария, 140 в Австрия, 82 в Швеция, 69 в Дания и 10 в Норвегия.
Учените подчертават, че "още много смъртни случаи ще бъдат избегнати, ако се гарантира, че ограничителните мерки ще останат в сила, докато предаването на вируса спадне до ниски нива". Според авторите в 11-те страни са били заразени общо между 7 милиона и 43 милиона човека, сред които около 5,9 милиона италианци и само 600 000 души са в Германия, където нивото на зараза е най-ниско.
Разликата между официалния брой на инфектираните в тези държави и оценките на британските изследователи се обяснява несъмнено основно с това, че много от случаите на зараза остават незабелязани, защото са "доброкачествени или
без симптоми" и защото "капацитетът за извършване на тестове за диагностициране е ограничен "
, така че не всички съмнителни случаи са тествани, отбелязва Франс прес.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker