Високоточни оръжия и икономика: Собствената GPS система на Китай превръща армията й в армия на 21 век

Pan.bg 01 апр 2020 | 18:59 views (1348) commentaries(0)
img
pan.bg

Многогодишен проект за създаване на собствена глобална навигационна сателитна система в Китай е в заключителен етап. Това ще направи Пекин независим от чуждестранните конкуренти, когато става въпрос за мрежа, която поддържа съвременни технологии, бизнес и армия. Как ще се промени геополитическото позициониране на Китай:

Най-новият спътник в националната навигационна система - космически кораб от трето поколение (известен като BeiDou-3) - беше изведен през първата половина на март и сега вече е въведен в геостационарна орбита. Окончателното пускане на сателитната система, което ще осигури нейното пълно функциониране и глобално покритие на Земята, е планирано за май тази година.

На този етап завършената система на Китай успешно ще се конкурира с американската система за глобално позициониране GPS, руската ГЛОНАСС и европейската Galileo

В същото време експертната общност смята, че американците във връзка с въвеждането в експлоатация на «Бейдоу» ще трябва да отстъпят място на пазара за подобни услуги, пише Popular Science.

Глобалната система за позициониране «Бейдоу» е изключително национално разработка на Китай, което се стреми да създаде и предложи търговски алтернативи на западните технологични платформи на световния пазар, вариращи от 5G сървъри и оборудване до космически кораби. Системата «Бейдоу» е проектирана да осигурява високоточни услуги за глобално позициониране, както и средства за предаване на ограничени количества данни за търговски и военни потребители.

„Космическият сегмент на навигационната спътникова система «Бейдоу» ще се състои от пет спътника в геостационарна орбита, три спътника в геосинхронна орбита (с наклон 55 градуса) и 27 спътника в средната земна орбита (надморска височина от около 21 500 км)“, пояснява Макиенко, заместник-директор на Центъра за анализ на стратегии и технологии.

Според експерта отличителна черта на космическите кораби, произведени от Китай, е достатъчно дълъгият експлоатационен живот. Елементарната база им позволява да работят в космоса от 12 до 15 години.

Към 2019 г. «Бейдоу» вече има над 400 милиона потребители по целия свят. Повече от 30 държави, главно в Близкия Изток, Африка и Азия използват тази система.

Постоянно нарастващата база от потребители на глобалната система за позициониране «Бейдоу» извън Китай значително увеличава геополитическото и икономическото значение на Поднебесната империя.

За народната освободителна армия на Китай (НОАК), «Бейдоу» действа напълно контролирана от страна на Пекин алтернатива на международните глобални системи за позициониране. Крайъгълният камък на модернизацията на НОАК е
желанието да се води война на най-модерно ниво и това изисква използването на високоточни оръжия, навигация и напреднали комуникационни мрежи. За това са необходими космически кораби за позициониране, навигация и синхронизация. Подобни задачи могат да бъдат решени само с помощта на национална система като «Бейдоу».

„Без национална глобална система за позициониране никоя армия в света не може да се счита за армия на 21 век. Това важи преди всичко за използването на прецизно оръжие и навигация. Във всеки случай подобни въпроси не трябва да зависят от волята на чуждестранен производител “, каза пред «Газете.Ru» генерал-лейтенант Валери Запаренко, бивш заместник-началник на Главна оперативна дирекция на Генералния щаб на руските въоръжени сили.

Източник: «Газеты.Ru» Снимка: funtecs.com
Превод и редакция: Любчо Вълев / pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker