Ръководителят на ФРБ на Ню Йорк: Икономиката на САЩ зависи от резултатите от борбата с коронавируса

Pan.bg 21 май 2020 | 20:06 views (443) commentaries(0)
img
pan.bg


Ръководителят на Федералната резервна банка (ФРБ) в Ню Йорк Джон Уилямс заяви, че не е ясно кога американската икономика ще се възстанови от пандемията на коронавирус, добавяйки, че централната банка ще направи всичко възможно, за да помогне на страната да се справи с бедствието, пише The Wall Street Journal.

Според Уилямс, по-нататъшното състояние на американската икономика зависи от това колко бързо ще бъде възможно да се овладее коронавирусната пандемия, следователно, „не е възможно да се знае точно как и кога работниците и предприятията ще се върнат напълно на работа и кога потребителите ще се върнат към отворен бизнес“.

„Въпреки всички промени, които преживяваме, можете да сте сигурни в непоколебимият ни ангажимент да ограничим икономическите щети от пандемията и да помогнем за създаването на условия за силно и устойчиво възстановяване“, каза Уилямс.

В сравнително кратките си официални бележки представител на централната банка описа редица действия, предприети от ФРС за подпомагане на икономиката във времена на криза, от намаляване на краткосрочния целеви лихвен процент до почти нула, изграждане на програми за закупуване на активи и предприемане на мерки за ускоряване на кредитирането, което ще помогне за преодоляване на последствията от пандемията.

„Предприемаме бързи и значителни стъпки, за да гарантираме ликвидност и стабилизиране на критични части от нашата финансова система,“ каза Уилямс.

Уилямс също отбеляза важността на усилията на правителството, особено в светлината на факта, че пълномощията на ФРС имат ограничен кредит. „Фискалната политика също е жизненоважен партньор при прилагането на нашите собствени програми, предоставяйки финансова подкрепа, необходима за изключителния мащаб на кредитните механизми, които използваме“, каза той.

В речта си централният банкер, който е и заместник-председател на Федералния комитет за отворен пазар (FOMC), определящ ставките, също заяви, че на фронта на пазара на труда се очакват тежки времена.

Нивото на безработица през април от 14,7% беше "показател, който се надявах, че никога няма да видя в живота си, и такъв, който със сигурност ще се влоши, преди да стане по-добър", каза той.

Източник: vesti.ru Снимка: vesti.ru

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка