Пашинян обяви уволнението на ръководителя на Генералния щаб на Армения

Pan.bg 10 мар 2021 | 08:21 views (589) commentaries(0)
img pan.bg

Арменският премиер Никол Пашинян заяви, че ръководителят на Генералния щаб Оник Гаспарян е напуснал поста си.

По-рано арменският президент Армен Саркисян отказа да подпише съответния указ, но не изпрати документа до Конституционния съд, което доведе до автоматична оставка на военния лидер.

Както се посочва в пресслужбата на държавния глава, той оспорил в Конституционния съд не самия проект на указ, а разпоредбите на закона "За военната служба и статута на военнослужещите", регламентиращ кадровите въпроси във Въоръжените сили.

„Вземайки предвид факта, че президентът на републиката не е подписал внесения от министър-председателя проект на указ в сроковете, определени от закона „За военната служба и статута на военнослужещите“ и не се е обърнал към Конституционния съд ...>, началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Република Армения Оник Гаспарян е освободен от поста си от 10 март по силата на закона “, се казва в изявление на уебсайта на кабинета на министрите.

Известно е, че Саркисян вече е подал молба до Конституционния съд, за да оспори уволнението на Гаспарян.

На 25 февруари арменските въоръжени сили поискаха оставката на министър-председателя на републиката Никол Пашинян и неговото правителство. Върховният съвет се аргументира, че министър-председателят и кабинетът на министрите не са в състояние да вземат "адекватни решения в криза и съдбоносна ситуация за арменския народ". След това Пашинян уволни ръководителя на Генералния щаб на арменските въоръжени сили.

В същия ден Пашинян говори на митинг с призив към военните и им заповядва да се заемат с работата си. На 27 февруари арменският президент Армен Саркисян реши да не уволнява ръководителя на Генералния щаб на въоръжените сили. Пашинян обаче повторно изпрати предложение за уволнение на началника на Генералния щаб.

Източник: РИА Новости Снимка: Sputnik / Асатур Есаянц

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка