Завърши ремонтът на тръбопровода във Варненското езеро

Pan.bg 24 мар 2021 | 21:58 views (569) commentaries(0)
img Община Варна съобщава, че ремонтът на проблемните участъци по временно положения тръбопровод във Варненското езеро завърши. Той бе изпълнен от фирма "Хидроремонт ИГ" ООД за нейна сметка.

Хронология:

11 февруари 2021 г.: „Хидроремонт ИГ“ ООД ремонтира тръбопровода във Варненското езеро

В периода от 29.01.2021 г. до 02.02.2021 г., беше извършен ремонт на установения проблемен участък на временно положения тръбопровод във Варненското езеро от фирма „Хидроремонт ИГ“ ООД, във връзка с установено прегъване на тръбата и наличие на пукнатина.

От 02.02.2021 г. до 08.02.2021 г. включително бе извършен цялостен оглед на подводното съоръжение.

На 09.02.2021 г. бе получено уведомление от фирмата, в което е посочено, че са установени и други проблемни участъци с локални пречупвания и пукнатини. На 10.02.2021 г. Община Варна е уведомила за случая РИОСВ -Варна, „ВиК-Варна“, Областна управа-Варна, Басейнова дирекция за управление на водите в Черноморския регион.

С цел трайно недопускане на заустване на механично пречистени отпадъчни води от КПС „Аспарухово“ във Варненското езеро, фирмата-изпълнител има техническа готовност за отстраняване на проблемите и осигуряване на допълнителна защита на временно положеното съоръжение. Тъй като ремонтните дейности са зависими от метеорологичните условия и корабния трафик във Варненското езеро, индикативният срок за отстраняване на възникналите проблеми, е до 30 дни. /www.varna.bg/

29 януари 2021 г.: Извънредно - "Хидроремонт - ИГ" започна работа по тръбопровода във Варненското езеро за своя сметка

Днес - 29.01.2021 г., екип от "Хидроремонт - ИГ" ООД започна работа под вода за възстановяване на проводимостта на временния тръбопровод във Варненското езеро за своя сметка.

От фирмата имат готовност до края на седмицата, при благоприятни метеорологични условия, да завършат ремонтните дейности.

Община Варна бе уведомена за проблема след получено уведомление от „ВиК- Варна“ на 15.01.2021 г., в което се съобщава за констатирани „аномални показания в приборите, отчитащи налягане и дебит при работа на помпените агрегати на КПС Аспарухово“.

Същия ден Община Варна разпореди на фирма "Хидроремонт - ИГ" ООД да направи проверка на съоръжението, за да се установи причината за проблема.

Тръбопроводът е в процес на строителство, а от месец септември е временно положен по дъното на езерото - на 25-30 метра западно от бъдещата траншея.

От „Хидроремонт - ИГ“ ООД са извършили подводен оглед на временния водопровод в продължение на няколко дни.

На 25.01.2021 г. в Община Варна бе получено уведомление
от фирмата, че е констатирано прегъване на тръбата, което води до намаляване на сечението й, налична пукнатина в зоната на прегъването и частично изтичане на отпадни води.

Веднага бяха информирани всички институции, имащи отношение по проблема, както и средствата за масова информация.

На 26.01.2021 година от РЗИ - Варна са извършили пробонабиране и изследване на микробиологичните показатели на водите край южния плаж и плаж Аспарухово.

Данните на РЗИ сочат, че резултатите съответстват на нормативните изисквания за добро качество на крайбрежните морски и преходни води.

25 януари 2021 г.: Частично изтичане на отпадни води от тръбопровода във Варненското езеро

Във връзка с получено уведомление от „ВиК- Варна“ на 15.01.2021 г., в което се съобщава за констатирани „аномални показания в приборите, отчитащи налягане и дебит при работа на помпените агрегати на КПС Аспарухово“, същия ден Община Варна е разпоредила на фирма "Хидроремонт ИГ" ООД, която извършва ремонта на тръбопровода във Варненското езеро, да направи проверка на съоръжението.

Тръбопроводът в момента е в процес на строителство, а от месец септември е временно положен по дъното на езерото - на 25-30 метра западно от бъдещата траншея.

Днес, 25.01.2021 г., е получено уведомление от „Хидроремонт ИГ“ ООД, че при огледа е констатирано прегъване на тръбата, което води до намаляване на сечението й, налична пукнатина в зоната на прегъването и частично изтичане на отпадни води.

По първоначални данни от фирмата смятат, че причина за възникналия проблем е неравният терен, където временно е положена тръбата.

От „Хидроремонт ИГ“ ООД заявяват готовност при благоприятни метеорологични условия да извършат необходимия ремонт на тръбопровода за своя сметка в рамките на 2 работни дни. Община Варна е уведомила за случая РИОСВ - Варна, „ВиК- Варна“, Областна управа - Варна. /www.varna.bg/

18 януари 2021 г.: Обсъждат два варианта за окончателното полагане на тръбопровода във Варненското езеро

Два варианта за полагане на тръбопровода във Варненското езеро в частта на фарватера обсъждат специалисти – изкопна или безизкопна.

Първият предвижда извършване на хоризонтален сондаж, за да може да бъде прокарана тръбата на съответната дълбочина през специфичния терен на дъното.

Другият вариант е осигуряване на оборудване, което може да направи съответния изкоп в този терен. Това обяви днес Христо Иванов, зам.-кмет на Община Варна.

Той припомни, че от септември м.г. е възстановена експлоатационната дейност на тръбопровода във Варненското езеро и отпадните води се изтласкват до пречиствателната станция за отпадни води „Варна“.

Съоръжението временно бе положено на 25-30 метра западно от мястото, където трябва да бъде изкопана траншеята, заради нехарактерен геоложки състав на дъното. Той бе установен при удълбочаване на фарватера от и за сметка на ДП "Пристанищна инфраструктура".

Дейностите в района бяха временно преустановени, извършени бяха допълнителни геоложки проучвания, които приключиха в края на годината.

В момента уточняваме технически варианти за финалното изпълнение на проекта, така че тръбата да бъде поставена под дъното, на предвидената в проекта дълбочина, поясни Христо Иванов.

Съоръжението е изградено от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и въведено в експлоатация през 2011 г.

Предназначението му е да прехвърля отпадъчните води от кварталите „Аспарухово“ и „Галата“ през Варненското езеро в канализационната система и ПСОВ-Варна.

Община Варна е предала цялата документация по случая с аварията в езерото на разследващите органи, припомни още Христо Иванов.

По повод разпространена информация за инцидент на кораб с котва през 2015 г. фактите са следните:

На 16.07.2015 г. корабът Maxal Raise, плаващ под флага на Антигуа и Барбуда, при маневра за излизане от пристанище Одесос ПМБ във Варненското езеро, получава авария в главен двигател.

Той отдава аварийно котва, за да бъде спряно неконтролираното му движение в района на транспортиращия тръбопровод в езерото.

При това действие котвата е закачила тръбопровода в район извън фарватера на канал 1 в северна посока, т.е. извън зоната, където по-късно става аварийно прекъсване на тръбопровода.

Това става ясно от писмо от Морска администрация – Варна, изпратено до Община Варна на 17 юли 2015 г., където са посочени координати на мястото на котвата.

На 17.07.2015 г. Община Варна предявява имуществени претенции към корабопритежателя „Максал рейз“ и към корабния агент „Акватранс“ ООД, за евентуални нанесени вреди на съоръжението.

Мотивите са, че ще бъдат необходими средства за отстраняване на котвата или за поправяне на евентуални вреди върху съоръжението.

На 17.07.2015 г. със заповед № В-З-100/17.07.2015 г. на Агенция „Морска администрация“ корабът е задържан.

На 21.07.2015 г. е извършен водолазен оглед, възложен от ВиК, документиран с видеозапис.

Обследван е участък от 100 метра, който е бил видима част от тръбата, около мястото, където е останала котвата.

Установено е, че има надирания по тръбата, но тя е здрава и няма технически нарушения по нея.

Това бе обяснено на 27 май 2020 г., по време на пресконференция край Варненското езеро, когато инж. Христо Николов, главен инженер на „Хидроремонт ИГТ“, заяви пред журналисти, че котвата е на друго място, извън фарватера и че не е причинила аварията.

На 21.07.2015 г. в Община Варна е представено писмо от „БРИТ глобал спешълити“ за разбирателство, чрез което се обезпечава отговорност за нанесени вреди.

Следва издадена заповед В-З-106/21.07.2015 г. за освобождаване на кораба.

През юни 2020 г. – заради ремонта на тръбопровода, Община Варна е уведомила „БРИТ глобал спешълити“, че ще се предприеме действия по изваждане на аварийно отдадената котва и веригата. Не е получен отговор от „БРИТ глобал спешълити“.

През юли 2020г. е извършено изваждане на аварийно отдадената котва и верига, като стойността на извършените дейности е в размер на 26 928.65 лева с ДДС.

На 16.07.2020г. е представена искова молба до Окръжен съд- Варна за възстановяване на направените разходи от Община Варна, както и за водолазните дейности - в размер на 1717.67 лв към ВиК- Варна. /Община Варна - www.varna.bg/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка