Reuters: Министърът на финансите в САЩ предупреди за заплаха от неплатежоспособност на страната

Pan.bg 24 юли 2021 | 11:20 views (2710) commentaries(0)
img
pan.bg

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелен предупреди Конгреса за заплахата от дефолт, което от своя страна ще причини "непоправими щети" на икономиката на страната. Съответното писмо е изпратено до ръководството на американския законодателен орган, съобщава Reuters.

Според нея това може да се случи, ако таванът на държавния дълг не бъде вдигнат след 31 юли или лимитът на заемите не бъде замразен.

Йелен подчерта, че ако не бъдат предприети необходимите мерки, още на 1 август нивото на държавния дълг ще достигне законово установената максимална стойност.

Ръководителят на ведомството отбеляза, че ако таванът на държавния дълг не бъде спрян или повдигнат, още до 1 октомври, когато в САЩ започва новата финансова година, възможността правителството на държавата да плаща дългове по своите задължения може да бъде сериозно подкопано, тъй като за този период се планират значителни бюджетни разходи.

Според Йелън, дефолт ще нанесе непоправима вреда на икономиката на САЩ и икономическото благосъстояние на всички американски граждани. Министърът припомни, че "дори самата заплаха" от дефолт в миналото вече е нанасяла вреди на американската икономика.

Източник: gazeta.ru Снимка: Gary Cameron/Reuters

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка