Министерството на финансите на САЩ: Най-богатите американци укриват най-много данъци - трилиони

Pan.bg 09 сеп 2021 | 20:25 views (1049) commentaries(0)
img
pan.bg

Наташа Сарин, заместник-помощник държавен секретар по икономическата политика, обобщи резултатите от поредната данъчна кампания и посочи съществуващата данъчна пропаст. Това се съобщана на фициалният сайт на Министерството на финансите на САЩ.

Данъчната пропаст - разликата между дължимите и събраните данъци - беше 600 милиарда долара годишно. През следващото десетилетие държавният бюджет може да пропусне до 7 трилиона долара загубени данъчни приходи, каза служителят, позовавайки се на експертно мнение. В тази връзка администрацията на президента на САЩ Джо Байдън започна да се бори с укриващите данъци, опитвайки се да „закърпи“ данъчната „дупка“.

„Размерът на пропуснатите ползи сам по себе е поразителен: той е равен на 3% от БВП или всички данъци върху дохода, платени от 90% от данъкоплатците с най-ниски доходи“, каза Сарин.

Тя счита, че в бюджета недоплащат именно най-богатите американци, те имат възможност да избягат от данъци. „Всяка година повече от 160 милиарда долара се губят поради данъци, които не се плащат от 1% от населението на САЩ“, изчисляват в Министерството на финансите. А наемните работници отчитат почти всички свои доходи.

Припомняме, че президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява да предприеме пакет от мерки за подкрепа на икономиката с 3,5 трилиона долара, включително чрез повишаване на данъците върху богатите.

Източник: gazeta.ru Снимка: Depositphotos

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка