Сам ли мълчи президентът или му затварят устата?

Pan.bg 07 апр 2012 | 16:16 views (2009) commentaries(0)
img Сам ли мълчи президентът или му затварят устата?

НСО ще бъде далеч от Бойко Борисов, за да е надпартийно. НРС обаче отива там

Спирдон Спирдонов
argumenti-bg.com

Президентът Плевнелиев ще мълчи до последно за реформата на специалните служби. Той си има категорично мнение по въпроса, но няма да го каже, докато не чуе всички останали. Нека другите си говорят, нека пишат варианти. 20 април наближава. Тогава е дългоочакваният Консултативен съвет за национална сигурност. Първият при Росен Плевнелиев. Така се получи, че специалните служби се оказаха приоритет номер едно.

Нормално. Всяка власт започва оттам. Президентската също.

Това, че има намерение да мълчи, Росен Плевнелиев го каза пред журналисти. Има си мотиви. Моето лично мнение ще го оставя накрая, за да не предопределям мнението и аргументите на всички останали, заяви той. В същото време обаче подсказа, че всичко му е ясно „Но бъдете сигурни, че имам категорично мнение по въпроса.” Т.е. хем оставям другите да си блъскат главите, хем давам да се разбере, че резултатът е предизвестен. Но, равнодушно продължава президентът, нека работната група сама да стигне до решение и да се срещне с компетентните институции по въпроса. Така за Консултативния съвет за национална сигурност щяло да има един доста по-работещ вариант за реформа на специалните служби от тези, които „се хвърлят в медийното пространство”.

Какво обаче президентът упорито премълчава, не е съвсем ясно. Всички знаят, че Съветът за сигурност към Министерския съвет разработва основните концептуални моменти на реформата на специалните служби. Знаят също, че ще се пише общ устройствен закон, който по думите на Росен Плевнелиев, трябва да влезе в парламента до края на годината. След това ще дойдат и законите на отделните служби, които пак по оценката на президента, били лесна работа. За подчинеността вече нямало спор. Над 95 на сто от информацията на Националната разузнавателна служба (НРС) се ползвала от изпълнителната власт. Така че разузнавачите минават под командата на Бойко Борисов. Националната служба за охрана (НСО) няма да се мести от Дондуков 2. Като че ли не остана нищо за премълчаване. Има обаче за разгадаване. Става дума за логиката на Росен Плевнелиев при преподчиняването. Защо НСО остава при президента? „За да гарантираме надпартийност и да бъдат спокойни всички политически лидери от всички спектри на общественото пространство, че
те ще бъдат опазвани в рамките на правила по един работещ начин.” НСО ще бъде далеч от Бойко Борисов, за да е надпартийно. НРС обаче отива там. Може би, за да стане партийно?! Макар че всички партии, според президента, му препоръчали точно това. Нормално е партиите да го направят. Държавният глава обаче е надпартиен. Защо изпраща разузнаването при партиите? Или тук действително има нещо за премълчаване.

Според Росен Плевнелиев трудното упражнение е общият устройствен закон на специалните служби. Там, май, ще се реже. Поне на това навеждат думите на президента: „Имаме най-различни служби в сектор „Сигурност”. Част от тях имат припокриващи функции. Няколко се борят срещу тероризма, няколко срещу наркотици. Трябва с общия устройствен закон да позиционираме много ясно всяка структура, да посочим коя с какво се занимава, да създадем общи механизми за приоритизиране и контрол.” Действително това упражнение е трудно. То обяснява и намерението на Росен Плевнелиев да не казва категоричното си мнение до 20 април. Дали някой не му затваря устата?
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка