Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/F16_PORTUGAL.jpg" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

България пред прага на безпрецедентен избор на изтребител - без конкурс, без офсет и без прозрачност

Pan.bg 08 апр 2012 | 10:46 views (3703) commentaries(12)
image" alt="img" /> България пред прага на безпрецедентен избор на изтребител - без конкурс, без офсет и без прозрачност

На 5 април в зала „Тържествена” на Централния военен клуб се проведе национална кръгла маса на тема „Професионалната армия и отбраната на страната”. Тогава бе съобщено, че сумата, определена за придобиване на изтребители за ВВС ще бъде 350-390 млн. долара и ще се плаща за 5 години. Междувременно проектът за инвестиционен разход за придобиване на изтребители ще бъде внесен в Министерския съвет в края на 2012 г. или началото на 2013 г.

За тази цена - 350-390 млн. долара, на международния пазар на въоръжение и техника могат да се придобият единствено изтребители втора употреба. Очевидно зад тази цена не стоят предложенията за 8 броя нови изтребители Gripen или Eurofighter, съответно на SAAB или EADS. Още по-малко пък предложенията на Lockheed Martin и Boeing, съответно за 8 броя нови изтребители F-16 Block 50/52 или F-18. Всички тези предложения бяха връчени от правителствата на Швеция, Германия и САЩ в периода март-април 2011 г. и стойността им е в пъти по-висока от посочените по-горе 350-390 млн. долара.

Тогава чие предложение стои зад тези 350-390 млн. долара? Сумата беше съобщена по време на официално събитие, организирано от министерството на отбраната. Това означава, че вероятно тази стойност е обвързана с конкретна оферта.

На този етап, според публикации в пресата и изявления на представители на министерството на отбраната предложения за употребявани изтребители са получени от Италия и Германия (за Eurofighter), Израел (за Kfir) и Швейцария (за F-5). Като се имат предвид цените на международния пазар предложенията за придобиване на 8 броя Kfir и или F-5 би трябвало да са доста по-ниски като стойност от посочените 350-390 млн. долара, а употребяваният Eurofighter се предлага в евро, а не в щатски долари.

Вероятно зад посочените 350-390 млн. долара стои предложение за придобиване на изтребители втора употреба от страна-членка на НАТО в Европа. Три от държавите, които предлагат самолети втора ръка в Европа в момента са Белгия, Холандия и Португалия.

Както Ви информирахме по-рано проучването за възможностите за доставка на употребявани изтребители F-16 за България от някоя от европейските страни-членки на НАТО - Белгия, Холандия или Португалия, вече е приключило. Проучването бе извършено от европейския клон
на американската фирма Lockheed Martin.

След приключването на проучването вече се подготвят покани на правителствено ниво до България съответно от Белгия, Холандия и Португалия за двустранни срещи, посещения в авиобази на съответните страни и полети с изтребители F-16. Очаква се тези визити да се осъществят в близко бъдеще. В допълнение България може да получи покани за обмяна на опит и запознаване с логистичната поддръжка на изтребителя и от други европейски държави-оператори на F-16 като Дания и Норвегия, а впоследствие от Гърция и Турция.

Вероятно зад съобщението, направено по време на национална кръгла маса на тема „Професионалната армия и отбраната на страната”, че цената на изтребителите може да бъде намалена и предстоят разговори с нашите съседи се има предвид, че ще бъдат разгледани възможностите за съвместно обучение и поддръжка на самолетите с Турция и Гърция.

Дали обаче придобиването на изтребители втора употреба от някоя от европейските страни-членки на НАТО - Белгия, Холандия или Португалия е най-доброто решение за България? Засега този процес се отличава със силно изразено влияние на политическия фактор, опити за намаляване на значението на експертната оценка, липса на яснота за финансирането на проекта, както и отказ (на този етап) от иницииране на прозрачна тръжна процедура, лимитиране на значението на евентуална офсетна програма и инвестиции в българската икономика до степен на пълното им игнориране.

Отказът от провеждането на тръжна процедура за придобиване на изтребители ще породи много въпросителни от страна на Европейския съюз и неправителствени организации. Игнорирането на евентуална офсетна програма, инвестиции в българската икономика и създаването на нови работни места ще доведе до пропуснати ползи и изгодни икономически възможности за България, и то в условията на глобална криза. Пренебрегването или елиминирането без конкурс на предложенията за 8 броя нови изтребители Gripen или Eurofighter, съответно на SAAB или европейския гигант EADS ще внесе допълнително напрежение и двете фирми ще потърсят подходящ формат за изразяване на своето несъгласие пред министерството на отбраната поради липсата на прозрачност, както и на равнопоставеност между кандидатите. И накрая - 350-390 млн. долара са твърде малко пари, за да закупиш истински многоцелеви изтребител, пък било то и втора употреба. В тази сума най-вероятно се побира изтребител с частично въоръжение, който няма да може да изпълнява пълноценно своите мисии и задачи в интерес на националната сигурност на България.

България е пред прага на безпрецедентен избор на изтребител - без конкурс, без офсет и без прозрачност.

Нека за момент да си представим, че сме на международния пазар на въоръжение и техника и трябва да изберем изтребител за България.

Да поставим на лявата везна всички изброени по-горе аргументи, които са в ущърб на България. И да поставим на дясната везна един употребяван изтребител F-16 за България от някоя от европейските страни-членки на НАТО - Белгия, Холандия или Португалия.

Как мислите, уважаеми читатели коя везна ще натежи повече?
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 12

 1. #1
  az 08 апр 2012, 15:45
   
  0
   
  0

  купихме си фрегати втора употреба и сега ги пращаме на мисия с ремонтен екип. купихме натовски пилатоси без въоръжение а щеше да ни излезе по евтино да модернизираме л-39. експлоатацията на един спартан е по скъпа отколкото на всичките миг29. тия политици май се съмняват че след като един ден им свърши мандата ще си имат проблеми. трябва ли да се набутаме с нещо втора употреба което после ще ни излезе златно. за 360-400 милиона долара руснаците ни предлагат чисто нови миг35 напълно съвместим с нато направено от англиска компания. неможело да го купим защото е руски а защо гърция и турция купуват руско въоръжение защото си защитават националните интереси а ние сме си избрали продажни политици, които си защитават само личните джобни интереси и не им пука за българия.

 2. #2
  PFC LITEX LOVECH 08 апр 2012, 16:20
   
  0
   
  0

  Belgiiskite i Holandskite iztrebiteli sa mnogo dobri, minali sa prez osnoven remont i MLU toest doraboteni do standart F-16 block 40, no loshtoto e che niama ofsetna programa, a i shte mojem da gi polzvame samo 10 godini dokato nov gripen shte moje da se polzva nai- malko 30 godini i ima ofsetna programa, no kato cialo vremenata ne sa podhodiashti za kupuvaneto na kakvito i da bilo iztrebiteli

 3. #3
  До az 08 апр 2012, 17:25
   
  0
   
  0

  ........... за 360-400 милиона долара руснаците ни предлагат чисто нови миг35 напълно съвместим с нато направено от англиска компания.
  Това, къде го прочетохте.
  МиГ-35 няма да има още поне пет години.
  Ако ще пълним страницата с глупости, скоро няма да има кой да ги чете......

 4. #4
  PFC LITEX LOVECH 08 апр 2012, 17:53
   
  0
   
  0

  Belgiiskite i Holandskite iztrebiteli sa mnogo dobri, minali sa prez osnoven remont i MLU toest doraboteni do standart F-16 block 40, no loshtoto e che niama ofsetna programa, a i shte mojem da gi polzvame samo 10 godini dokato nov gripen shte moje da se polzva nai- malko 30 godini i ima ofsetna programa, no kato cialo vremenata ne sa podhodiashti za kupuvaneto na kakvito i da bilo iztrebiteli

 5. #5
  Fishbed 08 апр 2012, 21:09
   
  0
   
  0

  "До Преслав Guest Всъщност нещата са доста по-напред от описаното от вас. За съжаление ПАН все повече отива в жълтия край.. Вероятно мнението ми ще бъде изтрито, но това е без значение."
  [color=darkblue]А защо не споделите колко "доста по-напред" са стигнали нещата?
  Има организации и инициативи за ПРОЗРАЧНОСТ на процеса на придобиване на военна техника (одобрени и от българското МО) и включване на НПО, но нещата си останаха само на книга и добри намерения. И когато се повдигне този въпрос идват обвиненията и натиска срещу тези, които се опитват да направят процеса поне малко по-прозрачен.[/color
  А колкото до втората част на Вашия коментар, то "ПАН" винаги се стреми да получи обратна връзка за качените материали, както и да даде трибуна за ИСКРЕНИТЕ мнения и коментари на своите читатели.

 6. #6
  До Fishbed 08 апр 2012, 22:11
   
  0
   
  0

  Да, бих могъл да кажа. Като бивш офицер от ВС на РБ, не мога да си позволя това. Когато трябва широката публика ще научи. Много едностранчиво се разглеждат нещата през последните месеци. Говоря за критиките към господин Министъра. Прави впечатление и тоталитарния вид на форума. Да вземем Военната авиация, ще си призная, че другите части от форума ги чета рядко, да не кажа,че почти не влизам там.
  Всички постове или почти всички са на Преслав.

 7. #7
  Preslav 08 апр 2012, 23:10
   
  0
   
  0

  Привет! Много странно се изказвате. Хем недоволствате, хем не можете да разкриете нещата около предстоящия конкурс. Като сте тръгнали така - кажете всичко, иначе на никой не е интересно.
  Странно - вчера ме критикуваха, че ПАН.БГ защитава министъра, днес - че сме критикували министъра.
  Няма угодия. Аз на няколко пъти съм го заявявал открито - това e сайтът на обикновените български военни! Това е сайтът в тяхна защита и когато се нарушават техните интереси, пишем за това. Те също могат и коментират под новините, макар че вече се опитаха да ги спрат с няколко заповеди.
  Това е сайтът, който говори или намеква каква е истината за БА, за МО или за министъра. За това, когато трябва си позволяваме критики към министъра, или пък похвали (макар и рядко). Това е моята позиция, това е позицията и на сайта.
  Мисля че за това сме се превърнали в интересен и най-вече - в сериозен сайт! Преди 3 години месечно влизаха 1000 човека, сега влизат над 100 000! Имате познания по математика, направете си сметка. Едвам ли тук влизат 4000 човека в работни дни, които искат да четат жълти новини. Тук такива няма, въпреки вашите писания. Това е културният и сериозен български сайт, тук няма да прочетете икономически, жълти, булевардни или попфолк новини. Да, понякога заглавията са ни в по-булеварден стил, но наистина на всички ни писна да ни размотават с така дълго проточилия се (от 1999 г.) конкурс за изтребители.
  Относно това, което сме написали в този коментар за изтребителите, не виждам какво жълто има в анализа. Напротив, мисля че много точно сме изказали мнението си накъде отиват нещата, според наша информация. Ние не желаем по този начин да се решават нещата, предполагам че и българското общество и българските пилоти не желаят това. Позицията ни в текста е много точно заявена и няма нищо жълто в това.
  И накрая - като военен сайт се стремим винаги да даваме първи точната информация и успяваме! За това и сериозните хора ни харесват. За което им благодарим! Сайтът тепърва ще се разраства и ще гради българската военна история. Тази, която много хора искат да забравим, а други - искат да заличим. Но това няма да се получи! Тук, във виртуалното пространство българската военна история ще е вечно жива - в Pan.bg. На тези, които не им харесва сайтът и истината, която изнася, да сменят канала с дистанционното - става много лесно. Но съм убеден, че няма да намерят другаде такъв продукт, граден с години, в българското интернет пространство.
  Още веднъж - благодарим на всички истински и сериозни хора, които работят (са работили) или подкрепят Българската армия!

 8. #8
  егер 09 апр 2012, 00:15
   
  0
   
  0

  Много са ми интересни доводите за апокрифност, явяващи се параван за данъкоплатците, но прозрачни за обектите и субектите на нашите "стратегически" кроежи. Господин бившия офицер ясно разкрива едно детинско самосъзнание, очевидно опияняващо се от познанието за някаква си там задкулисна игричка, което познание изцяло доминира самочувствието му. Господине, вие сте еманация на всичко подтиснато в това министерство. Изкривена е дори представата ви за тоталитаризъм, защото там във форума щеше да е тоталитаризъм ако Преслав беше забранил на всики да пишат и пишеше само той и някой негови марионетки. Вие пробвалили сте да напишете нещо, дори извън "тайните проекти".Цензурирали ли са ви? НЕ??
  Странно, сега разбирам , че този сайт е на българските военни. При това положение , мисля, е редно да напишете това определение на видно място някъде отпред, та да не се бъркаме другите сред воплите на жертвите и радостта на възкръсналите от министерството.
  Личното ми мнение е, че в момента Българската армия е позор и нямам предвид мизерните условия , а скъсаната духовна нишка. Отражение на всичко останало в едно обесщество , изтръгнало ценностите. Каква армия, като няма национална идея която да охранява.
  Извинявам се само на неколцината останали верни, но и вие си знаете, че сте осъдени на забвение и пълно изчезване.

 9. #9
  Preslav 09 апр 2012, 00:42
   
  0
   
  0

  Благодаря за мнението! Сайтът е за всички (извинявам се ако така е прозвучало - че е само за българските военни, но просто г-н бившия офицер зададе въпроси и моя отговор бе в контекста на настоящия материал), целта е една - да го посещават сериозни и ерудирани хора.

 10. #10
  До егер 09 апр 2012, 09:42
   
  0
   
  0

  Не съм служител в министерството и информацията ми е със съвсем друг произход. На мене чужди компании не ми поръчват реклама за мое издание, за да защитавам техните интереси.
  Колко души души пише във форума преди 5 години и колко се? Явно нещо не е наред и това, че се подмазвате и прикривате очевидната истина, говори лошо за вас. Колкото до българската история, тя винаги е търпяла, какви ли не издевателства от силните на деня.
  Изследване направено сред кандидати за професионални войници показва, че на първо са сигурността на заплатата и мисиите в чужбина.
  Аз и много други, като мене бяхме в ВС водени от чувството за дълг. Отивахме на места, които никой не искаше да служи. Когато ме разпределяха имаше един любопитен инцидент. Доста време едно лигаво същество с чин капитан ме тормозеше и направи всичко възможно, за да ме прати „в дън горите тилилейски“. Аз реших да си направя майтап и звъннах няколко телефона. На другия ден идва разтреперан и ме вика в класното. Извинявайте другарю еди-кой си, ама аз не знаех, че сте роднина на..... Казах му другарю капитан, тук случайни хора няма. Само, че едни пробиваха при обучението с това, че ...... Ще служа, където съм разпределен и не искам да остана в учебното заведение, както ми предложи. Освен това, няма да ви попреча да отидете и в академията..... Сбогом

 11. #11
  officer 09 апр 2012, 10:00
   
  0
   
  0

  Резултатите от почти 3-годишното пребиваване на министър Аню Ньойски в МО вече са налице. Пълен разпад на държавността, щом в общественото пространство се задават въпроси трябва ли да имаме армия, респективно защо са ни изтребители. През това време се подготвя поредната неизгодна за националната ни сигурност сделка. Може би няколко пъти по-неизгодна от тази, която Аню Ньойски сключи за поддръжката на Спартан-ите. Но хранените хора - о.з.пенсионерите на Ньойски, получаващи максимални пенсии и едни от най-високите чиновнически заплати в страната, са точно затова - да си защитават щедрия хранител, разхищаващ парите на българските данъкоплатци! Това е положението - а децата ни на гурбет за оцеляване в чужбина...

 12. #12
  ВВС 10 апр 2012, 13:10
   
  0
   
  0

  Оставете бай Аня на мира най-сетне....какво искате от една кукла на конци....не ви ли е ясно че и той както всички останали от кабинета Борисов все още е на поста си само защото следва единствено правилната линия начертана от бащицата на нацията Борисов????? Всички които до момента се опитаха да кривнат встрани от пътя и да изразят собствено мнение вече са вън от министерския чадър и се простиха с креслата си, а някои министерства и по няколко пъти. Така че каквото и да прави бай Аню....първо то не е само по негова идея, второ в повечето си действия той следва чужди указания, най-вече презокеански и трето но не и маловажно...в случая той е абсолютно независим в действията си....или както се казва с точните думи....от него нищо не зависи, а че си облизал пръстите задето стои на топа на устата и отнася всичките критики и минуси от действията на кукловодите в сянка....все пак всеки си търси 30-те сребърника за това че е предал идеите си и се е посветил на чуждите интереси а не на интересите на държавата на чието кормило е застанал

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка